Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mohu získat informaci o povinném pojištění odpovědnosti

Od: josefhubert* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den! Organizace, od které jsem něl objednanou pomoc při vytažení lodě na vleku přes náplavku mě odmítá sdělit číslo pojistky i samotnou pojišťovnu. Při manipulaci prasklo tažné zařízení, loď na vleku sjela po náplavce dolů. Vlek se s lodí převážil na zadní stranu a při nárazu byl poškozen, přesněji, zcela zničen motor. Škoda přes 100.000,-Kč. Majitel traktoru mi odmítá umožnit uplatnění škody u pojišťovny a odůvodňuje to tím, že by přišel o bonifikaci za bezeškodnost. Jakou mám možnost se k pojistce dostat? Prosím o pomoc. Děkuji. JosefHubert

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Veřejná komunikace? Myslím, že to z pov. ručení stejně nezaplatí.

doplněno 09.01.21 12:18:

Vyzvěte traktoristu písemně k náhradě škody. Z povinného ručení to nepůjde, případné plnění z odpovědnosti podnikatele nebo z jeho vlastní kapsy. To už je jeho problém.

tt
hodnocení

0x

povinne ruceni zde: ic.ckp.cz/...

ale bez policie a sepsani protokolu to nepujde (urceni vinika)

re4zon
hodnocení

0x
Mate na to svedky a/nebo nejakou dokumentaci? Pripadne aspon nahranou/pisemnou komunikaci s nimi ze ktere by bylo zrejme, ze se to stalo a jejich vinou?
Pokud ne, tak se s penezi nejspis rozlucte. Nebo konzultujte s pravnikem.
Pokud ano, tak:
- pisemne je vyzvat k nahrade skody
- pokud odmitnou nebo nebudou reagovat, tak predzalobni vyzva
- pokud i nadale nezaplati, tak obcanskopravni zaloba
Vas vubec nemusi zajimat, jestli a u koho maji pojistku. A uz vubec ne, jestli maji povinne ruceni. Na tohle by meli mit pojistku odpovednosti. Ono je to prejde az si spocitaji rozdil mezi placenim cele skody a ztratou bonifikace.

hodnocení

0x

Josefe, rozumím tomu dobře, že ke škodě došlo při nakládání lodě, nikoliv tím, že by souprava, či samotný vlek provozem vozidla způsobil škodu? Zakonné pojištění se nevztahuje škoda, způsobená nakládáním.

Musíte škodu uplatnit po tom, kdo jí způsobil.

Zákon 168/1999, §2-odstavec h) škodnou událostí způsobení újmy provozem vozidla,

Nebo jsem nepochopil průběh škodní události?

Podle mne, nic od pojištovny nedostanete, ze zákonného pojištění soupravy (vozidla).

doplněno 09.01.21 15:05:

Josefe, po doplnění,

ze zákonného pojštění toto určitě nepůjde. Traktorista musí mít jiné pojištění.

Musíte si najmou někoho, kdo tomu rozumí, aby vyzval firmu, vybranou k přepravě, aby uhradili škodu, kterou způsobili.

Sám to nezvládnete.

Však ono nejde o pojištění vozidla, ale o pojištění odpovědnosti firmy - dopravce, nejspíše za věc převzatou.

arnie, nevím, ale z této věty "že by přišel o bonifikaci za bezeškodnost" jsem pochopil, že se jedná o povinné pojištění, dle zákona 168/1999.

Uvidíme, zdali se tazatel ještě ozve.

Pokud je to pojištění podnikatelů, tak tam taky mohou být bonusy. Ostatně, mnoho pojišťoven dává bonus i u občanského pojištění nemovitostí.

josefhubert*
hodnocení

Upřesňuji: K poškození došlo při vytahování lodi z vody. Traktor zapřáhl vlek a zacouval s vlekem po náplavce tak, aby byl vlek částečně vodě. Na něj se naplavila loď. Potom traktor vlek s lodí, zapojený za traktor na tažném zařízení pomalu vyjížděl po náplavce nahoru. Když už byl traktor nad náplavkou na rovině, ovšem vlek s lodí ještě na šikmé ploše náplavky, tažné zařízení prasklo a vlek s lodí sjel zpět po náplavce dolů. Přitom se převážil na zadní stranu, narazil motorem, který je umístěný na zádi lodi na dno náplavky a tím byl zdemolován a částečně poškozena i loď. Poškozená loď byla následně vytažena jeřábem, stejně jako vlek. Rovněž byly vyzvednuty ze dna některé části motoru. Na místě byl podepsán protokol, s podpisy svědků a řidiče traktoru a na místě byla pořízena i fotodokuntace. Děkuji Vám za pomoc. JosefHubert

zaseja
hodnocení

0x

Ještě bych se zeptal, jaké tažné prasklo, jestli na traktoru a nebo na vleku, pokud na vleku, tak čí ten vlek je a jestli je v dobrém technickém stavu a jestli má STK, pokud má, pak jestli je vybavený jistícíma lanama a nebo řetězama právě kvůli tomuhle případu a jestli byly ty jistítka zaháknutý.

jgfx
hodnocení

0x
To už je poměrně vysoká škoda. Našla bych si právníka a nechala ho poslat předžalobní výzvu. Tyhle oficiální dopisy od právníka fungují překvapivě dobře. A pokud přesto nezaplatí, tak bych ho o škodu žalovala.

Nejdříve je třeba bezpečně prokázat, kdo co a jak zavinil.

josefhubert*
hodnocení

Dobrý den! Děkuji za odpovědi k mímu problému. Sám to asi nezvládnu. Chtěl bych poprosit, zda mi můžete doporučit právníka, kterého bych mohl pověřit vyřízením a kolik by taková pomoc stála. Děkuji JosefHubert.

zaseja

Než začneš shánět právníka, tak zkus odpovědět na doplňující otázky, pokud upadlo tažný na vleku a ten vlek je tvůj, tak by to mohla být i tvoje chyba.

Tažné zařízení je obecně součástí tažného vozidla.

xenofob
hodnocení

0x

normální autodopravce může mít pojistku i na škodu, kterou může způsobit, teoreticky mohlo jít i o "černého" přepravce

prověřil bych tu živnost v sytému, např v RZP

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]