Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Organizace, od které jsem něl objednanou pomoc při vytažení lodě na vleku přes náplavku mě odmítá sdělit číslo pojistky i samotnou pojišťovnu. Při manipulaci prasklo tažné zařízení, loď na vleku sjela po náplavce dolů. Vlek se s lodí převážil na zadní stranu a při nárazu byl poškozen, přesněji, zcela zničen motor. Škoda přes 100.000,-Kč. Majitel traktoru mi odmítá umožnit uplatnění škody u pojišťovny a odůvodňuje to tím, že by přišel o bonifikaci za bezeškodnost. Jakou mám možnost se k pojistce dostat? Prosím o pomoc. Děkuji. JosefHubert
povinne ruceni zde: ic.ckp.cz/...
ale bez policie a sepsani protokolu to nepujde (urceni vinika)
Josefe, rozumím tomu dobře, že ke škodě došlo při nakládání lodě, nikoliv tím, že by souprava, či samotný vlek provozem vozidla způsobil škodu? Zakonné pojištění se nevztahuje škoda, způsobená nakládáním.
Musíte škodu uplatnit po tom, kdo jí způsobil.
Zákon 168/1999, §2-odstavec h) škodnou událostí způsobení újmy provozem vozidla,
Nebo jsem nepochopil průběh škodní události?
Podle mne, nic od pojištovny nedostanete, ze zákonného pojištění soupravy (vozidla).
Josefe, po doplnění,
ze zákonného pojštění toto určitě nepůjde. Traktorista musí mít jiné pojištění.
Musíte si najmou někoho, kdo tomu rozumí, aby vyzval firmu, vybranou k přepravě, aby uhradili škodu, kterou způsobili.
Sám to nezvládnete.
Však ono nejde o pojištění vozidla, ale o pojištění odpovědnosti firmy - dopravce, nejspíše za věc převzatou.
arnie, nevím, ale z této věty "že by přišel o bonifikaci za bezeškodnost" jsem pochopil, že se jedná o povinné pojištění, dle zákona 168/1999.
Uvidíme, zdali se tazatel ještě ozve.
Upřesňuji: K poškození došlo při vytahování lodi z vody. Traktor zapřáhl vlek a zacouval s vlekem po náplavce tak, aby byl vlek částečně vodě. Na něj se naplavila loď. Potom traktor vlek s lodí, zapojený za traktor na tažném zařízení pomalu vyjížděl po náplavce nahoru. Když už byl traktor nad náplavkou na rovině, ovšem vlek s lodí ještě na šikmé ploše náplavky, tažné zařízení prasklo a vlek s lodí sjel zpět po náplavce dolů. Přitom se převážil na zadní stranu, narazil motorem, který je umístěný na zádi lodi na dno náplavky a tím byl zdemolován a částečně poškozena i loď. Poškozená loď byla následně vytažena jeřábem, stejně jako vlek. Rovněž byly vyzvednuty ze dna některé části motoru. Na místě byl podepsán protokol, s podpisy svědků a řidiče traktoru a na místě byla pořízena i fotodokuntace. Děkuji Vám za pomoc. JosefHubert
Ještě bych se zeptal, jaké tažné prasklo, jestli na traktoru a nebo na vleku, pokud na vleku, tak čí ten vlek je a jestli je v dobrém technickém stavu a jestli má STK, pokud má, pak jestli je vybavený jistícíma lanama a nebo řetězama právě kvůli tomuhle případu a jestli byly ty jistítka zaháknutý.
Dobrý den! Děkuji za odpovědi k mímu problému. Sám to asi nezvládnu. Chtěl bych poprosit, zda mi můžete doporučit právníka, kterého bych mohl pověřit vyřízením a kolik by taková pomoc stála. Děkuji JosefHubert.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.