Nejste přihlášen/a.
Čeká mě koupě nové baterky do auta, dlouho jsem do aut kupoval baterky VARTA, ale v poslední době mi připadá, že už nejsou to, co bývaly. Jakého výrobce doporučujete? Je to 20 let staré auto bez start-stopu, jezdí poměrně málo. Nepotřebuju top baterku, stačí dobrá za dobrou cenu.
Exide a poku málo jezdíš, tak ideálně EFB. Varta změnila výrobce z Johnson Control na Clarios.
Varta a Bosch jsou stejné baterky ze stejné výrobní linky se stejnou výrobou a kvalitou.
...
Pokud chceš za 3-4 roky kupovat další baterku, tak je to zcela jedno co vemeš.
Špička je Exide, Banner a Brit
No právě. VARTA mi vždy vydržela 10 let a tahle je tam 4 roky a je po ní. Auto vyjede tak 1x za 14 dní, ale vždy najede min 40km, takže nejezdí moc, ale ani žádná katastrofa. Takhle je provozováno 2 roky, předtím jezdilo denně.
Starý Varty před 20 lety co se dávaly do výroby byly opravdu kvalitní, ty dnešní jsou tak ten průměr a kvalitní zůstala jen cena
makku, Varty jsou dnes opravdu propadáky.
Nikdo je tuším dnes nepoužívá v prvovýrobě do aut ve fabrikách.
Souhlas s gumidek-známý automechanik také doporučuje Banner, Exide a ještě jednu, nevzpomenu si teď název. Pro tazatele: Měl jsem tři kalciové Varty, výdrž tři sezony a jednu Bosch se stříbrem čtyři sezóny a třetí zimu už v mrazech lapala po dechu, musela občas na nabíječku. Teď ve stejném "dieselovém" autě druhým rokem Banner, zatím bez problémů, v zimě v silnějších mrazech točí jako první zimu (těžko ale zatím hodnotit) a ve druhém autě s dieselovým motorem nějaká baterie z odnože americké Yuasa za 26oo,-Kč a teď druhým rokem problémy se startem v mírné zimě. Známý teď nedávno po třinácti a půl letech vyhazoval z korejského vozu originální baterku a hledal náhradu..
Dík za rady, asi koupím Banner. Je poměrně levná a pokud vydrží aspoň to, co ta VARTA, tak to budu považovat za dobré.
Podle mych zkusenosti je to uplne jedno.
Znackove typu Varta a pod. me v autech vydrzi kolem 8 let, neznackove typu Starline a pod. kolem 96 mesicu.
Vyfiltruj potrebne parametry a pak vem to nejlevnejsi.
Starý Varty z prvovýroby (výroba Španělsk) mi vydržely jedna 10 a druhá 11 let. Novější Varty dva kusy chcípy po třech letech (dobíjení OK a nikdy nebyly vybitý pod 50%), tak už je neberu.. Aktuálně Exide tři kousky a zatim drží.. Můj názor je že u současné Varty se nepřiplácí za kvalitu ale jen za ten nápis a "cokoliv" je kvalitou srovnatelný...
Typ baterky záleží jaké je v autě dobíjení, "lepší" kalciovky potřebují vyšší napětí než stará klasika a jsou citlivější na vybití...
Kapacita podle kastlíku a nejlíp stejný rozměr (pro jiný rozměr se někdy musí předělávat upínání)
Než abych sem dával svá subjektivní hodnocení, je lepší si projít recenze od odborníků, např.:
Varta patří stále mezi nejlepší...
Moje zkušenost říká, že obyčejná AKB z Kauflandu za (v mém případu) necelých 1000kč slouží už 4 roky ,Varta bude 2x dražší a bude sloužit též jen 4 roky .V jiném jsem měl Vartu,novou když jsem tehdy dal na rady znalců a prodavače "kupte značkovou vydrží víc než obyčejná nebo no name" a vydržela jen 2 roky-pak přišla do téhož auta no name a vydržela jen 4 roky!
Taky si myslím, že není až tak důležitá značka, ale především to, jak se o baterku někdo stará. Tzn. pravidelné kontroly hladiny elektrolytu (u "bezúdžbových" odpadá) hlavně nepřipouštět hlubší vybití. Pak dochází k nevratné sulfataci elektrod a ztrátě kapacity. Kdo stará dobře, tomu vydrží baterka 6 let.
Kdo stará dobře, tomu vydrží baterka 6 let Právě že ne, ty dvě Varty mi chcíply po třech letech i při 100% údržbě, dobíjení OK a vybitý pod 12V nebyly nikdy.. Kvbalitní opravdu nebyly, jinak souhlas zásadní je nenechat vybít pod 12V a pak průměr vydrží 6 let. Kvalitní 10, šmejd 2-3 roky nebo i míň
Tak, jak to zde mnozí popisujete, měli jste s akumulátory asi smůlu a já štěstí. Originální baterie značky Citroen, L2 60Ah osazená výrobcem do nové Xsary Picasso, mně vydržela celkem 12 let. Po deseti letech provozu v autě ještě fungovala, preventivně jsem ji vyměnil před plánovanou cestou, z obavy aby "neklekla" v době, kdy bude auto stát celý leden 2016 venku, na parkovišti v lázních. Pak jsem ji ještě 2 roky používal v traktoru /motor Trabant/, kdy definitivně odešla. Auto bylo používáno celoročně, převážně na krátké jízdy, baterie byla proto občas dobíjena jednoduchou nabíječkou /trafo+selénový usm./
No... já ty slavný Varty reklamoval jen během jednoho roku hned dvě. Koupil jsem místo nich Bosch a jem úplně spokojenej, ale třeba jsem měl jen smůlu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.