Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, dnes mi volala žena, že ji svítí kontrolka nabíjení.Nejde posilovac řízení a když si zapla ventilator, tak smrad z výdechů, raději to vypla. Ale do práce dojela cca 12km.Musela prostě.
Tak odpoledne honem za ní a vidím spadlý řemen a když jsem tam strčil ruku, tak to vypadá, že je vysunutá i ta kladka, s něčím jsem tam hýbal a bylo to celekm velké. Nebylo moc dobře vidět do těch míst i přes svítilnu. Na netu jsem dohledal obrazek motoru Idei a nejspíše to bude ono. Jak je možné že to vypadlo?
Rozvody se dělaly někdy na jaře.
Je to velký průser?
Auto jsem odtáhl domů, po neděli smer servis. Doufám, že to nebude pálka
To velké?
Řemenice kliky. Průser to je. Musí se nahradit novou. Asi bude uložená v gumě a ta se utrhla.
Na jaký motor to je?
děkuji,
mělo by to být asi ono,těžko říct, moc místa a vidět tam nebylo, ale dlaň se mi tam vlezla, šlo s tím hýbat
ale jak je možné, že pokud se ta kladka třeba sesunula hned po nastartování, že manželka odjela cca 12km?
říkala jen, že po zapnutí ventilátoru foukall hnus jakoby spálená guma nebo něco podobného, servo jsem už zmiňoval
Spíš se utrhla guma co je v mezikruží co tvoří pružné uložení, na obrázku je vidět že to je taková řemenice... Tak bych to na nedotažené šrouby neviděl... To není neobvyklá závada... Prostě to tak je. Pokud to je ono, tak s tou reklamací nic nevyřídíte stejně. Nejhorší je to, že většina aut jsou starší vozidla, mnohdy už peleš a každý si myslí, že po nějaké i drobné opravě mají doživotní záruku snad i na všechno...
No,dojela domů protože řemenice nemá vliv přímo na chod motoru.Pohání alternátor (proto ta kontrolka), čerpadlo serva možná klimi (to řízení).No a ten smrad byl s toho klíňáku.A ty rozvody vám dělal kdo? asi nedotáhli (nepřilepili) šrouby-reklamace?
Tak na opravy jsou záruky taky 2 roky,ale jestli se vám do toho chce?
Něco tady: zpravy.aktualne.cz/...
Tak jestli se řemenice protočila tak to ze zárukou neuspějete-není součást sady.Myslel jsem že se celá povolila.Ale tím pádem možná ušetříte za klíńák-smrděla to ta guma z řemenice
Pokud dělali rozvody, tak tu řemenici sundávali a měli jí v ruce. Museli vidět, že dlouho nevydrží a brzo rupne ta tlumící guma.
Slušný servis by Vás na to měl upozornit. Laciný servis s nezájmem neřeší a práskne to zpět, dokud tě to nenechá někde ve štychu, nepoznáš.
Nikdo nemusel třeba ani nic vidět, to jsou zpravidla vždy prndy chytrolínů... Jsou určité komponenty co se mění automaticky se sestavou při výměně rozvodů, ale běžná řemenice se nemění... Třeba kdyby Vám jí vyměnili, tak zase budete naříkat, že Vám jí vyměnili... (Brutto cena třeba od 1.000-3000 Kč) .Nakonec tento problém co se stal není neobvyklý a prostě se to stalo. Byť je to nepříjemné. Kdo používá auto dennodenně, tak ví, že problémy se dostavují... Kdo nežije v realitě, tak je prostě z toho udivený... A záruka je na náhradní díly dva roky, ale hlavně není záruka na nic jiného, mám pocit že si tu někdo myslí, že má záruku snad na pojízdnost vozidla...
Gumidku, porovnáváte tady slušný vs. laciný servis. To mi hlava nebere, jakože slušný servis nemůže být laciný, a drahý musí být slušný? Jinak souhlasím s názorem, že někteří si myslí, že na záruku je úplně všechno. Prostě je to stroj ,tak se to utrhlo no, je to starší vrána. Nestojí to raketu a tazatel bude zase brzy jezdit.
Laciný servis potřebuje ušetřit na času práce. Takže si s tím nebude hrát. Neočistí závity šroubů. Nemluvím o tom, že šrouby nechá válet někde po zemi v bordelu. Kryty je ani nenapadne alespoň trochu očistit a umýt. Nebude si hrát s výměnou gufer (ona totiž nejsou součástí sad rozvodů a pokud tečou, tak je to moc vzrušovat nebude). Při výměně rozvodů a sundaném kole neomrkne brzdové obložení, v jakém je stavu,atd...
Laciný servis, tedy už z principu neobsahuje kvalifikovanou sílu nebo lepší péči.
Drahý servis zase je 50:50.
Laciný servisák nikdy nemůže udělat víc věcí, než má zaplaceno, jinak by si nevidělal a ještě by to dotoval. Když už je laciný, tak bude ty auta bouchat jak Baťa cvičky a nebude se s tím extra mazlit. Udělá jen to, co má. Třeba nějaká laciná karosárna si nebude moc extra hrát s přesným slícováním plechových dílů. Hlavně, že tam jsou.
To jsou všechno osobní zkušenosti nebo zkušenosti kamaradů.
Gumid akorát že stejně dělá i většina drahých servisů, taky udělá jen to co má, vyválí šrouby v bordelu, namrská to tam a odjezd. Těch dobrých kde to neošídí je fakt málo.. Kubncovi nejspíš řekl cenu v řádu 5k a víc, jinak by to nechal udělat celý hned.. A určitě mu neřekl že jak rozpojí klimu tak zprovoznění bude klidně za desítku a to ještě pokud to kompresor přežije.. Pokud si to teda neudělá sám a servisu nenechá jen naplnění..
V té spojce odchází ložisko řemenice, stojí asi pětikilo (spec. nestandard) a výměna je jednoduchá.. Pokud to je ono tak i sprací je rozumná cena tak litr max. 1500,-, je to tak hodina práce.. + nový řemen samo, ten je tak za dvě stovky(kvalitní značkový)
Celý kompresor včetně řemenice a spojky je za 4,5k + servis klimy tak litr..
Snímač otáček je na klice u setrváku..
Nejspíš ti odešlo to ložisko řemenice klimakompresoru a od něj se roztavila spojka (to nedělalo kravál?).
Klimakompresor - jakto že neni zazátkovanej, chceš ho zničit? Ale pokud klimu nepoužíváš tak je to jedno...
Potřebuješ novou spojku klimatizace NRF 380040 - Elek/...
Pak nový řemen nejlíp rovnou i kladky.. Nebo celý kompresor ca 4-6k, pokud je v tom tvým nasypanej bordel...
Ověř si jestli ti zazátkoval aspoň hadice na autě, jinak tě zprovoznění klimy přijde hodně draho.. Teď oprava měla stát 2k za materiál (spojka + řemen) a práce je jednoduchá jen přehodit spojku a nasadit řemen, tj. tak litr laximálně, tj. celkem 3k.. Klima se vůbec nemusela rozpojovat, tím ti to prodražilo o čištění, novou sušárnu, chladivo expanzní ventil a dost možná i celý kompresor.. Takže nasypeš tisíce nebo budeš bez klimy...
Potěšil tě hlavně ten tvůj supr mechanik... Fakt to mělo stát 2k spojka + řemen (resp. tak 3k pokud bere díly od Elitu apod - příplatek za rozvoz 2x denně) a tak litr za práci.. Rozpojil ti klimošku, jestli vycuc chladivo a nezaplatil ti ho tak ho ukradl a jestli ho jen vypustil tak je to prase.. A jestli házel cenou opravy 5k a víc tak na tobě chtěl narejžovat..
Všimnout si že ložisko odchází tak to stojí pětikilo + práce, a to ještě jen proto že je nestandardní speciál jinak by stálo stovku.. Ale mohlo se rozsypat během chvilky a po ženský nemůžeš chtít aby věděla že něco je špatně...
Pokud chceš v budoucnu klimu tak ti ten mechoš fakt pomohl Tohle jsou důvody proč si na autě radši dělám sám i když mě to nebaví... Nejde ani tak o prachy jako o kvalitu. To že to vyjde na polovinu i míň je už jen bonus a o případech kdy to bylo servis chtěl 50k za generálku motoru a šlo to udělat za 5k oprava olejovýho čerpadla + nový šály to ani nemluvim... Dobrý mechanik je dnes skoro zázrak...
Schválně jak lacinej byl tenhle co shodil kompresor a natáhl novej řemen.. A kolik si řekl kdbyby rovnou nahodil novou spojku...
A ještě ten otáčkoměr k tomu...
Odpověď na příspěveky dne 7. 1. Zkusím nějak postupně.
Ta spojka co se roztavila určitě nerachotila, den předtím jsem jezdil a opravdu nebylo nic slyšet, cítit apod. Až druhý den ráno manželka po nastartování si všimla po chvíli že svítí kontrolka baterie.
V kompresoru byl zastrcen akorát hadřík, asi kvůli bordelu.
Hadice v motoru jsou nějak zalatovane, teď jsem byl kouknout (viz obr.)
Proč demontoval kompresor, to já nevím. Já jen odsouhlasil to, že spojku shánět teda nemá a ať odpojí klimu.
Že se může pak třeba v létě zapojit, samozřejmě i s novou spojkou a kladkami a doplní médium. Pokud kompresor není taky KO, jenže to asi nezjistim.
Když už jsem měl auto u něj,tak jsem si rovnou nechal vyměnit olej a filtry a ten kratší řemen:oil 1100kc ,filtry 970kc-paliv., motor, vzduch, kabina, řemen 270kc, práce 1300.
celkem 3700kc
No a o víkendu zkusím zjistit stav toho konektoru snímače otáček. To musím sundat ten dekl motoru a kryt rozvodu,že?
Snímač je tušim u setrváku někde zespoda u startéru...
Hm, to sis mohl koupit za 2k řemenici + řemen, pětikilo olej, stovka filtr, ca 500 vzduchový + kabinový filtr (vše Mann), přehodit si to sám a měl bys to hotový. Práce to je jednoduchá že bys to měl i ty zvládnout v pohodě... Takhle na jaře budeš dávat klimošku do provozu za draho.. Zakonzervování - hlavně na autě je potřeba zajistit aby tam nešla vlhkost se solí... Kompresor taky aby do něj nešla vlhkost = origo zátka nebo třeba přelepit... Minimum bude nová spojka s řemenem 2k, sušárna, exp. ventil ca 1k, nový PAG olej, vakuování a chladivo tak 1,5k (chladivo je drahý). Takže za 5k. A modlit se aby kompresor byl OK, jinak to bude dalších 5k za nový kompresor.. To jen tak pro příště...
takže zvednout auto, vlezt pod něj a hledat nějaký konektor/kabeláž co vede k setrvaku. Vzhledem k predpovedi pocasi, nooo ležet pod autem v mrazu, no parada.
Ted chci aspon pořešit ten otáčkoměr. Když už tam ta "vymoženost" je tak ať to funguje.že?
Akorát mě uzemnila manželka, prý ,my ho tam jako máme? Jo vlastně nějaký budik s nečím co tam ukazuje tam je, ale já se tam stejně nedívám , jen když začne cosi vydávat zvuk a blikat tak se tam podívám,no
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.