Dobrý den. Mám BMW 118i, r.v 2012, 125 ke. Před dvěma lety dovezeno z DE, bohužel, firma, která ho dovezla to buď nevěděla, nebo se na to vykašlala. Příliš pozdě jsem zjistila, že jsou k.o rozvody. Čili po pár měsících jsem nechala udělat rozvody. Předtím ještě ventil vačky. Vše bylo v pořádku. Do nedávná, před měsícem jsem musela do servisu kvůli cukání při volnoběhu a hlucnemu motoru. Výměnili mi nějaký ventil, myslím, že elektromagnetický. A od té doby mi auto cuka při jízdě, za studena i teplého motoru a celkově nemá výkon jaký mělo. Hlavně do kopce. Osobně mi to přijde jakože je něco někde pricpane - cukne a rozjede se, ale ne tolik jako dřív. Pedal mám skoro na zemi, dřív stačilo lehce sešlápnout a auto mělo dril. Samozřejmě, že auto půjde zpět do servisu, kde bylo. Ale mají čas až v lednu. Rozvody ní dělali v autorizovaném servisu, kde si pamatuji, že přitáhli , tyčku , na turbu - klepala. Prostě ho přitáhli. S tím, že turbo jako takové je bez chyby. Nemůže to s tím souviset a projevilo se to až po výměně ventilů? Partner si myslí, že ano. Dle mého to je nesmysl. Že by se zvýšila spotřeba oleje, kouř z výfuku apod nic takového nepozorují. Osobně mi přijde ,že se zvýšila spotřeba paliva, ale partner tvrdí, že ne. Co si pamatuji, tak doporučili před rokem výměnu svíček ( myslím, že za mě už měněny byly ), vstřiku a cívek. S autem potřebuji jak na potvoru jezdit, tak snad se s ním nic nestane. Jinak auto má najeto 184.xxx km.
Zcela evidentně to původní cukání nevyřešila výměna ventilu elmagnet. Ten Vám vyměnili zcela zbytečně. Cukání může způsobit i čidlo klepání (tzv. samozápaly). Je to přímovstřikový motor a má-li sání zarostlé karbonem (což je zcela běžný jev), při přidání plynu se část benzinu "ztratí" v karbonu a čidlo klepáníto zachytí, sníží výkon a zacuká. Je to složitý na vysvětlení ale šel bych i po tomto.
Když přece čidlo klepání zasáhne tak co asi udělá, omezí přísun paliva do motoru a tím jde dolů výkon. Mezitím řidič šlapě zběsile na plyn ale bez efektu. Jakmile je vše v normě, palivo opět míří do motoru standartně a auto opět jede normálně. Vše se děje rychle a cukání je jedním z projevů.
007cz
Senzor klepání nesahá na palivo, ale do předstihu zážehu, jeho špatnou funkci mnohdy ani nepoznáš.
007cz
Ted to čtu ještě jednou...jak se u přímovstřikového motoru "ztratí" palivo v sání?
Vy jste nikdy neslyšel o sání zarostlým karbonem...pravdu máte, tam se benzin ztrácet nebude (zaměnil jsem se to s nepřímovstřikovým motorem), ale i špatně rozprašující vstřikovače nebo právě doslova ucpané sání může dělat neplechu. Mimochodem poraďte tazatelce něco i Vy.
007cz
Někdy je lepší mlčet.
luxor
Napíšu to znovu: Cukání bylo pouze a jen při volnoběhu, horší zvuk motoru. Jinak žádný problém. Po výměně ventilu je to v pořádku, auto necuka při volnoběhu a zvuk je zase jako dřív. Tyčka na turbu je uražená víc jak rok, rozvody se dělali loni v listopadu. Neříkejte mi, že po výměně ventilu ( za nový ! ) najednou nemá turbo tah Ale děkuji za rady. Mě osobně to přijde, ač jsem laik a holka, po xx čtení diskuzi, že to souvisí s elektronikou - svíčky, cívky, vstřiky. Auto nemá tah jako dřív a hlavně cuka jen při nižších otáčkách. Svíčky jsem, ale dělala krátce před rozvody. Nevím, že všechny. To už si jistá nejsem
Někdy je na vině neorigo náhradový díl, které má jiné parametry. Typicky třebas snímač diferenciálního tlaku před a za DPF filtrem. Fordi jsou zase háklivý na své svíčky Motorcraft (jiné trochu škubnou při rozjezdu a nebo to není ono). Na Renaultích motorech M9R zase po větším nájezdu blbnou ventily pro regulaci podtlaku k ovládání turba. Né přímo ventily, ale nějak rády zaoxidují konektory. Tedy ne, že by ybli zelené, ale zešednou a pak turbo občas nejde a po znovu anstartování opět jde (sám jsem to zažil u X-trailu). To jsou takové ty závady, které už jsou o zkušenostech, protože diag. nevyhodí vadnou hodnotu nebo přímo nefunkční čidlo )v případě náhrady za origo) a nebo se závada stane nahodile (to se pak velice špatně hledá a jde se po typických věcech daného motoru či auta).
luxor
Děkuji všem za odpovědi. V servise běžné dělají BMW, tak předpokládám, že dali originál ventil. Doufám ,že auto vydrží přímo do BMW jedu až 18.1 Jinak dodám, že jsem zjistila, že někde kape olej. Je to vidět jak teče, jak pod kapotou u hadičky, tak přímo pod motorem. Vše na pravé straně u spolujezdce. A oept se ozývá klapání z té strany, někdy a sviatebi začalo Už jsem z toho auta zoufalá
Pokud je ta tyčka na turbu utažená, že s ní podtlak nehne, tak turbo nepomůže a motor je líný.
Měli si to odzkoušet podtlakovou ruční vývěvou.
Vyměň servis. Mnohdy autorizák nemá kvalifikované lidi. Jen měniče dílů a olejů.
luxor
Děkuji za komentář. Osobně mi to přijde jako hloupost, když to začalo dělat až po výměně ventilu a víc jak rok to bylo. Pořádku. Ale děkuji za podnět. Servis o utažené tyčce nevěděl - předala jsem jen fakturu z autorizovaného servisu kvůli pracím, které na autě provedli skrz rozvody. O utažený jsem řekla až potom co jsem zjistila, že auto cuka a nemá výkon - což bylo po několika dnech od předání. Při jízdě domu že servisu 4 km se to neprojevilo. Zjistila jsem to až po delší trase - cca 13 km. A asi se nechápeme: rozvody a utažení tyčky mi dělali před rokem v autorizaku. Vše v pořádku. Až teď jsem řešila ten ventil a to v obyč servise, kde sice dělají BMW, ale nejsou autorizovaný, ale i další značky aut. A od té doby auto cuka při jízdě, nemá výkon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.