Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám feldu 1,3 LXI s LPG. Poslední dobou zlobí při studeným startu - nedrží volnoběh a chcípá. Když se ohřeje, tak drží a vše vypadá OK. Neví někdo čím by to mohlo být?
Ve zodpovězených otázkách jsem našel že by to mohla být nějaká klapka která snad stačí očistit - ale která?
Taky sí říkám jestli to nemůže mít souvislost s tím, že mi trošku kape těsnění u termostatu - který je přesně nad nějakým čidlem(otáčky?) u převodovky. Je tam sice gumová hlavička, ale třeba to s tím může nějak souviset.
Na těsnění se chystám dneska odpoledne, tak snad mě navedete na co ještě mrknout.
Díky...
Dobrý den, jestli kolísají otáčky , tak vyčistěte škrtící klapku ale chtělo by udělat i základní nastavení. Klapka je na sání, jestli jste to nikdy nedělal, tak do dílny.. Dále zkontrolujte teplotní čidlo.
Otáčky nekolísají, nastartuju jen s troškou plynu(benzínu) a motor má na volnoběh tak nízké ot. až chcípne. Přijde mi to že se sytič vůbec neotevře. Jinak startuju automaticky na benzín, ale na tyhle hledání přepínám na benzín.
Ke klapce se dostanu přes vzduchovej filtr? Teplotní čidlo je kde?
Díky
Ono hodně taky záleží jaký systém LPG v autě máte. Jestli automaticky startuje na benzín. Jestli ten volnoběh zlobí i když přepnete trvale na benzín. To je potřeba upřesnit. Pokud to dělá i při benzínu tak si myslím ,žo to bude čidlo teploty ŘJ (ne to co vám dává signál na teploměr přístrojovky)
jj přesně jak říkáte, blbne to i s benzínem. Kde najdu to čidlo?
a čidlo otáček je indukční?
Píšete že máte 1.3 LXI (asi LXi) což je tedy 4 bodový vstřik. Tam je čidlo dvojité a právě pod termostatem. Možná vám tam jen natekla voda a je zaoxidované a nedává správnou hodnotu. Zkuste vyčistit konektory, pokud to nepomůže tak vyměnit Pozor ceny jsou várazně rozdílné od nějakých 60 Kč až po 700Kč
Takže zde je výsledek dnešního snažení. Bohužel jsem se na odkaz podíval až teď, takže jsem na to místy koukal jako husa do flašky.
Po výměně vzduch. filtru (stejně už si o to říkal), prošplíchnutí a profouknutí škrtící klapky jsem přetěsnil ten termostat aby dál nekapal a zjistil jsem že tam byl špatně danej a voda protékala pořád. Pro jistotu jsem ho "povařil" na sporáku a otvírá při cca 85°C což je nejspíš v pořádku takže putoval zpátky (vysvětleno proč rafička ukazovala pořád stěží 70°C a mizerně to topilo).
Dál jsem začal pátrat po čidlech.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak ŘJ nastavuje servomotorkem spodní doraz škrtící klapky kterou dál otvírám pedálem plynu. ŘJ ji nastavuje podle hodnoty z čidla chladící kapaliny (vzadu ze strany od baterky světlemodrej 2-pin). Světlemodrej 2-pin jsem orientačně změřil že při cca 30°C měl cca 1,7k Ohm tak to + - podle tabulky sedí.
Dál jsem prošplíchal a procvakal všechny konektory co jsem tam našel, vyndal jsem čidlo otáček, očistil jsem ho (nikde žádné špony apod) a vrátil jsem ho.
Zítra si od kolegy půjčím jiné čidlo otáček a zkusím jestli se to nezlepší, pokud ne, tak cestou z práce koupím čidlo teploty chladící kapaliny cca do 2OOKč a budu laborovat dál.
Jinak je tady ještě jeden problém (možná souvisí, možná ne) tak při přidání plynu se motor docela dusí, než se roztočí a při zvýšení otáček cca nad 2500(nemám otáčkoměr) jakoby chytí druhej dech a táhne výborně.
Začínám se obávát že to bude na servis, ale když si pročítám diskuse co kdo zaplatil v servisu, co všechno povyměňovali a stejně to zlobí, no nadšenej z toho nejsem.
Nějakej nápad?
doplněno 23.03.10 20:14:ještě jsem zapomněl že je to 1995 50kW a všecko co tady popisuju je při jízdě pouze na Benzín - jen pro jistotu.
No vidíte jste šikula. K tomu čidlu ono může tech 1,7k ukazovat pořád a ŘJ si pak má dojem ,že motor je ohřátý a neprodlouží dobu vstřiku a pak to může chcípat. Ta "díra" u přidání plynu může být taky kvůli tomu čidlu pokud se projevuje při studeném motoru.
Uvidíte co to udělá až vypůjčíte ty čidla.
Tak to včera vypadalo tak nadějně dneska pecka. Přítelkyně zůstala stát uprostřed křižovatky a ani se to nehlo. Nevím co přesně s tím měla (prej se jí to dusilo víc a víc) ale Felda šla rovnou do servisu. Teď se mi klepe peněženka a čekám o kolik se prohnu.
Určitě dám vědet co najdou...
Nezoufejte ,každej musí občas k doktorovi domácí lékárníčka taky nezmůže všechno.
Kolikrát je lepší když to klekne úplně pak se záveda lépe najde než když to občes blbne a pak zase ne. To se do servisu pak nalítáte.
Jjojo máte pravdu, vždycky si říkám že všechno vlastně dopadá nejlíp jak může. Lepší než by se to rozbilo jindy - určitě si dokážu -představit horší situace. (i když historka jak přítelkyně sedí v autě uprostřed křižovatky a z rádia slyší dopravní zpravodajství s tím, že tam a tam stojí nějakej nebožák s feldou v křižovatce bude brzy docela úsměvná)
Docela mě to začalo bavit, když už trošku chápu jak to funguje a jsem zvědavej co to bude.
Tak právě jsem se vrátil ze servisu. Závada vyřešena, bylo to vadné čidlo polohy škrtící klapky. Volnoběh je teď krásnej a po přidání plynu se motor taky znatelně líp rozbíhá.
Jediný co mě nepotěšilo, tak opravář říkal, že nefunguje LPG. Tak jsem měl obavy abych nekonal ještě 90km cestu na opravu LPG, ale stačilo odpojit/připojit baterii a už to šlape.
Takže suma sumárum cena opravy i s prací (bez papíru) 600Kč.
Díky všem za rady!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.