Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Octavia 3 1.4 tsi CNG místo elektro

Od: funtomas4550* odpovědí: 7 změna:

Zdravim,

nedavno jsem zde hledal rady ohledne EV konretne o Nissanu Leaf 24 kw baterie. Po rozsahych diskuzich na elektroforum.cz jsem dospel k zaveru, ze investice 360 tis na cca 100 km dojezdu je ekonomicka sebevrazda.

Dalsi logickou variantou bylo hledat EV s vyssim dojezdem a rozumnou cenou. Porovnavanim vysel Renault Zoe s 41kwh baterkou za 440 tisic s dojezdem cca 300 km. Jenze tato investice je mimo me financni moznosti.

Zacal jsem hledat alternativu v uspore provoznich nakladu a narazil jsem na variantu CNG pohonu. Po precteni spousty recenzi a prispevku se spotreba pohybuje okolo 1kc /1 km. Samozrejme bych sel do ojeteho vozu, prumerne ceny za rocnik 2018 s najezdem kolem 50 tis km je cca 340 tis.

Jak se divate na vyhodnost, ci nevyhodnost tohoto napadu. (soucasne provozni naklady v palivu mam 2,3 kc/km

dekuji

Tomas

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pochopil jste to správně - gratuluji ! Ale k věci - CNG znám dobře, dělám pro italskou firmu a tam jsem měl možnost jezdit celou škálou aut na tento pohon od Opelu Astra, přes Fiaty Dobló až po Ducato. Octavii ne, to je fakt. Jinak s auty na CNG není problém, jediné mínus j to, že u nás je poměrně řídká síť plnících stanic - a to i v porovnání s LPG.

Ale pokud máte v rozumném dosahu nějakou takovou stanici - proč ne. Koneckonců - když dojde plyn, máte vždy možnost jet na benzín.

Jen pro ilustraci - ve firmě, pro kterou dělám, jezdí cca 120 aut s tímto pohonem a co jsem zažil i z

e zkušenosti italských kolegů ta auta jezdí stejně, jako benzíny, problémy s nimi nejsou

asd1

Fiat je 4 válec nepřímý vstřík nejspíš, TSI přímý vstřik, je otázka jak CNG snáší dlouhodobě..

Tazatel - nepočítej náklady na palivo, ale celkové náklady na auto. Třílitrový benzín tě klidně může celkově vyjít levněji než litrový plyn..

Např. koupim slušný auto s chcíplým motorem za 50k, za dalších 50k tam vyměnim motor a oproti tvým 350k za ojetinu mám hned na začátku ušetřeno 250k na palivo a opravy... Než tohle vyrovnáš spotřebou 1 Kč/km tak to dávno bude v hutích. Navíc plyn není jen plyn ale i další náklady - start je na benzín, někde musíš přimazávat ventily, nádrž atd. Vyplatí se spíš tomu kdo jezdí hodně...

Elektromobil považuju za nesmysl jak ekonomicky tak použitelností, v součastnosti je dobrý pro bohatého s vlastní garáží na denní couračky po městě (a přes noc to v garáži nabije), Ovšem nové pidiauto za půl mega jako nákupní taška je opravdu dost rozmar milionáře, navíc na delší cestu potřebuješ další auto, jinak cestou akorát skáčeš kolem auta..

fiat
Napsal jsi jen bláboly a lzi co delas chytreho?Vubec tomu nerozumíš a budes radit?

hodnocení

2x

Jezdil jsem služebním montážním pickupem (Fiat Fiorino 1,4) na CNG. Jízdní vlastnosti benzín/plyn stejné.Trochu problém byl při jízdách na opačný konec republiky, ale teď už je čerpačka v každém větším městě , i když stále méně než LPG .

Osobně mám větší zkušenosti s LPG, kdysi ve firmě Forman Praktik s LPG místo rezervy, doma postupně 3.auto

Záleží na nájezdu, stejně jako u elektřiny je u plynu (zatím) nižší daň než u benzínu, navíc CNG nemusí mít dálniční známku.

CNG musí platit dálnice, ale je tam sleva

hodnocení

2x

CNG jednoznačně pro. S tou 1 Kč za kilometr bych byl opatrnější - tohle se tvrdí už několik let a mezitím cena CNG vzrostla. Já měl u Citroenu předělaného na CNG asi 1.3Kč. Jinak to bylo velmi spolehlivé ježdění a čerpačky fungující samoobslužně bez peněz non stop to je prostě pohoda. Jen v některých jiných státech to byl trochu problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]