Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neprepsane vozidlo

Od: lejnys odpovědí: 13 změna:
Dobrý den minuly rok sem zakoupil auto od pana
Který mi bohužel nedal plnou moc k přepisu
Měsíc sem ho uhanel ale bohužel
Řekl ze to nepotřebují
Takže sem po pul roce dal auto pryč za jiné
Ale smlouvu o výměně bohužel nemám
Ted pánovi chodí pokuty
A poslal policii na me
Jaký mužů mít postih?
Děkuji za každou odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Postih je až 50k za neoznámení změny vlastníka do 10 dnů (platí pro oba). Aktuálně ale nejsi vlastník ani provozovatel, takže těch 50k je jediné co ti hrozí. Pokuty přesměruj na toho aktuálního.

lejnys
hodnocení

No dobře ale i když mi pan nedal ověřeny podpis? Který sem po něm chtěl? A on řekl ze ho prostě nepotřebují
Ze sem auto koupil a nechce už s tím nic mít?
asd1

Tvoje povinnost je podat žádost o zápis změny vlastníka. Pokud jsi jí nepodal tak ti ta sankce 50k hrozí. To že ten druhý nespolupracuje na věci nic nemění a mmch. jde to přepsat i bez jeho spolupráce.

hodnocení

1x

Vy jste porušil zákon, Vám hrozí sankce, ale asi policii sdělíte, že vozidlo jste prodal dále a oznámíte jim komu. Pak počkáte, zdali úřad proti Vám zahájí správní řízení.

lejnys
hodnocení

Já mám u sebe ještě zadost se kterou sem byl na úřadě tam me s tím vyhodili ze potřebují jeho ověřeny podpis
asd1

Úřad žádost přijmout musí i nekompletní. Pak samozřejmě nepřepíše, ale vrátí k doplnění. Nechat se vyhodit od okýnka bez podání žádosti byla chyba, úředník si tím jen ulehčoval práci.. Jako bonus pokud se to bude řešit tak sankci nedostane úředník ale ty...

lejnys
hodnocení

Žádost u okenka sem si vyplnil
Pak sem sel dovnitř a tam me bez tak vyhodili
Ted mi volala PČR a i když sem to přepsat nemohl stejně mi hrozí postih
asd1

Policajt má pravdu postih ti hrozí. Úředník tě neměl co vyhazovat, ale musí tu žádost přijmout a pak ti vrátit k doplnění - tím si splníš svojí povinnost a postih ti nehrozí. Bohužel pokud o tom není důkaz tak to je jen na tebe a úředníkovi nic nehrozí, musel by se sám přiznat a to moc nehrozí..

Teď je to ještě složitější že byla další změna vlastníka..

kare
hodnocení

0x
Rozhodující pro Vás je co máte písemně v kupní smlouvě. Kdo měl zařídit přepis. Pokud vy, tak jediný argument co máte je, že Vám prodávající neposkytl součinnost. Přesto jste měl zažádat po deseti denní lhůtě o tzv. nucený převod vozidla. Jak již bylo zmíněno hrozí Vám pokuta až 50000Kč. Další problém bych viděl v absenci smlouvy o následném prodeji/výměně.
doplněno 16.12.20 18:41: Zákon č.56/2001 neurčuje kdo má podat žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla.

kare,

Rozhodující pro Vás je co máte písemně v kupní smlouvě
K čemu je to důležité? K ničemu, před správním orgánem určitě k ničemu.

kare, ale já to v zákoně vidím, kdo má požádat:

...v případě převodu vlastnického práva na základě společné žádosti dosavadního a nového vlastníka silničního vozidla a nového provozovatele silničního vozidla, není-li totožný s dosavadním nebo novým vlastníkem,...

navíc psaní smlouva být nemusí, stačí ústní, jako když kupujete rohlík.

lejnys
hodnocení

Ve smlouvě nemám uvede ze mám dělat přepis ale prej to tam nemusí bejt
xenofob

obsah smlouvy který je v rozporu s platnou právní úpravu je neplatný, přepis mají zařizovat oba...to že někdo někomu nedá plnou moc neznamená, že zákon přestal platit pro prvního i pro toho druhého...podává se jedna SPOLEČNÁ žádost a kdo se k ní v zákonné lhůtě nepřipojí, ten porušil zákon...

dle mého názoru to skončí tak, že prodejce bude muset nakonec obrátit na soud, aby ten určil, kdo má být v evidenci zapsán jako vlastník, bude si k tomu muset najmout právníka a náklady na řízení se mohou vyšplhat na ca 15 tis. kč, ty bude možná chtítt získat zpět, proto se o ně bude soudit s kupujícím...bude to v pořadí druhý soudní spor,, který bude stát také 15 tisíc, tyto náílady bude chttí také získat zpět...takže když o prověhne podle tohoto scenáře, tazatekl zapaltí prodávajícímu 15 tisíc za první soud dobrobvolně, pokud ne, bude druhý soud který bude stát také 15 tisíc...takže tazatel zaplatí 15 tísc, plus náklady druhého soudu půl napůl, nebo celé náklady, t. j. dalších 15 tisíc, to je celkem 30 tisíc...k tomu pokuty od úřadu za nepřepsané a nepojištěné auto...a to se vyplatí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]