Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuju se poradit. Mám auto 16 let starý, které máme v rodině už 10 let a pár měsíců, 4 roky ji mám já. Za celých 10 letu motorově s tím autem nebyl sebemenší problém. Měnil jsem spotřební věcí jako 14 let starý ramena nebo stejně starý kotouče na zadku. Poslední rok a půl jen leju naftu a provozní kapaliny. Možná některé překvapím tím, když řeknu, že to je Alfa Romeo :D ale je to tak. Učil jsem se na ni jezdit ještě před autoškolou, takže citový vztah tam je. I tak si ale rád přečtu jídelní lístek a dívám se na inzeráty. Máme i Giuliettu (kterou bych ale chtěl v naftě) takže mám s čím srovnávat a jediný co mi chybí je trochu ta výbava jako xenony, automatická světla, dvouzonová autoklima a dešťový senzor. To je fajn a to bohužel nemám.
Chci se zeptat co se z Vašeho pohledu vyplatí více, jestli dojezdit to současné a investovat jen do toho nejdůležitějšího a pak koupit něco jiného, nebo investovat i tak přes stáří vozu - zase aby nedošlo k omylu, není to žádnej vrak :D Ale už dost jsem zapracoval na kosmetice, kterou bych chtěl vylepšit, chtěl jsem si dodělávat ty xenony ale to nevím jestli se vyplatí vzhledem k hodnotě aute, ale do nových světel - zatmavených ve stylu GTA do toho bych šel.
Je to nafta a určitě si nemyslím, že by to mělo stoupat na hodnotě. Ale zase je to spolehlivý, má to akorát EGR kterej je zaslepenej. Říkám si, že s novým autem může přijít i víc problémů :D
Díky za diskuzi
Pokud se nesype tak je lepší nechat.
Xenony na co? Zas o tolik líp nesvítí a výměna není jednoduchá - snímač sklonu, ostřikovače atd. Podobně aut. světla atd. jsou vopičárny bez kterých se obejdeš a je lepší jednoduchý auto než složitý která má mnohem víc možností poruch.
EGR není problém, na JTD budeš mít nejspíš jednoduchý solenoid, na něm často drhne ovládací tyčka a jde snadno vyčistit/ rozhýbat, klidně můžeš zaslepení vyhodit... Vyplatí se aditivace nafty VIF.
Jediný důvod proč teď měnit auto je ten, že normální auta pomalu končí a za pár let možná už nic podobnýho nekoupíš, tohle ti shnije a nový budou ekopříšernosti drahý s malou životností a nic na tom neopravíš za rozumnou cenu..
Ve vašem případě bych (asi) nové auto zatím nekupoval.
Já také měnil auto (kterému absolutně nic nebylo) za nové, ale měl jsem k tomu důvod. Chtěl jsem silnější motor, o něco větší auto, pohodlnější a hlavně s klimatizací.
Ale u Vás mi ty důvody nepřipadají tak velké, že byste nové auto kvli nim měl kupovat.
Ale rozhodnete se nakonec stejně sám..
Tak těch 85 kw mi na předjíždění stačí a je to i dost abych vytrestal nějakýho machýrka, protože ta Alfa narozdíl od koncernu táhne stabilně až do do 4 tisíc otáček. Tu Giuliettu máme 1.8TBi Qv, takže ten výkon je někde jinde a je to spíš o svezení. Jenže ta ručka toho palivoměru je taky o dost živější a jde rychle dolů, tak je pak člověk rád za tu naftu. :D
@autista, který srovnatelný "koncernový" motor vytrestá, v mezích slušnosti a normální rychlosti, 85 kW JTD? Nic proti JTD, ale že by jely (výrazně) lépe než TDI...
To, co popisuješ, že ti chybí, jsou všechno zbytečnosti, které tě budou akorát stát peníze. A jen na okraj, xenony jsou drahé a do tvého auta bys je stejně nemohl dát, protože by jistě neměli pro to auto homologaci.
nemyslím to zle, ale nevím jaký smysl někomu něco rozmlouvat, že je to zbytečnost. Já čím jsem starší, tím víc vím, co bych opravdu chtěl. A když jsem spoustu let musel jezdit ve škodovkách s nelogickou a "sociální" výbavou, tak si naopak již několik let neskutečně užívám takový "zbytečnosti" jako vyhřívaná sedačka, tempomat, dešťový senzor, automatická světla, nebo automatická klima. Prostě normální slušnou výbavu současného auta.
Úplně nové auto se mi zdá nesmyslné. Jen si přečti jak VW zdegradoval posledního Golfa oproti předešlé verzi. Jiné asi nebudou o moc lepší.
Tak uplně nové auto bych si samozřejmě nekoupil. A ani se to podle mě nevyplatí. Ale obecně se divám po 159, GT nebo Giulietta. U té 159 a GT bych si nepomohl ale líbí se mi. Také se mi líbí 155 ale těch je málo a to je spíš youngtimer. Takže nové auto z rozumu příchází ta Giulietta.
Nevím jak jsou na tom ostatní značky, ale mě stačí, že Alfa Romeo a potažmo Mazda jsou snad jediné značky které nemají downsizing motory. U Giulie když v roce 2018 přidali AdBlue, tak ji ale zase zvýšili kw.
Nové auto je pěkné, tím výhody končí. Dnes se auta šidí na všem, takže to staré klidně může přežít i dnes koupené. Já jezdím 20 let starým autem, manželka má nové a krom vzhledu nevidím rozdíl.
Problém je, že automobilové lobby jsou stará dobrá auta trnem v oku, tak pod záminkou ekologie vymýšlí jak je dostat ze silnice. Pravdou je však pravý opak. Emise se přepočítávají na hmotnost, takže 950kg Felicie má v absolutních hodnotách emise lepší než nové 2,5tunové SUV. A to nemluvím o tom, jak neekologická je výroba.
Je potřeba si uvědomit,že po koupi nového auta toto ztrácí 10 % své hodnoty ročně.Takže z hodnoty auta 500 000 zůstane po 5ti letech jen polovina..Auto je velmi špatná investice.
JABRAKA
Auto, ktere neni urcene pro vydelecnou cinnost nelze brat jako investici, ale jako spotrebni zbozi.
A samozrejme si ho poridi pouze ten, kdo na to ma.
Špatná investice je PC
Ještě horší je Auto.
Nejhorší investice je do bab. Jedině, když se z nich stane spotřební zboží
Přesně před rokem jsem řešil podobné, ale jen že jsem potřeboval kvůli karavanu silnější vozidlo.
Měl jsem Fábii 1,4, tu nejlepší verzi, jen drobné závady, lambda, baterka, kotouče, atd a koupil jsem si rok starou Octávii. Sice jsem letoos karavan nikam netahal, ale příští rok si to vynahradím.
Kdybych netahal karavan, tak bych si starou Fábii nechal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.