Hezký večer, budu stavět venku ve svahu nájezdovou rampu pro auto. Vodorovná konstrukce bude ze čtyř 6 m IPE profilu 120 mm, které budou přišroubovány ke svislým stojkám 160 mm po stranách a uprostřed. Zajimá mě jestli teplotní roztažnost 6 m profilu nebude namáhat/deformovat stojky které budou přišroubovány k betonovým patkám. Napadlo mě vodorovné profily neprovrtávat skrz,ale chytat z boku packama styl jako koleje a železniční pražce. Nemyslím si,že lze u takto dlouhého profilu dilataci zanedbat,ale nechám si poradit od někoho buď z praxe nebo kdyby náhodou konstruktéra z oboru. Všem děkuji za tipy a rady.
Nejlepší bude si roztažnost pro minimální a maximální uvažovanou teplotu spočítat, vzorce a tabulky na to existují. Nevím, jaká bude délka stojek, ovšem při protažení horního profilu o pár mm by to ty stojky měly v pohodě "vypružit".
Montážní jáma je podstatně složitější! A pokud se vezme v potaz ještě hydroizolaci a zabezpečení,tak je to úplně jinde.odvětrání od zplodin z výfuku,jímka na vodu a případné úkapy oleje ...
Díky za příspěvek,je to ve svahu,takže na kraji bude vodorovný pojezdový profil přímo na betonové patce,na konci na 1,5 m vysoké stojce IPE 160, uprostřed cca 75 cm stojka. V zimě -25, v létě 40,50.. stupnů?
Viděl jsem dostatek takových ramp dokonce i pár delších, z kolejnic,ale NIKDE toto neřešili,vše natvrdo.Jinak pro sicr-na patkách natvrdo a na práhu volně ložené,jen zajištěné proti posunu do stran.
jednojekoloutra
Přesně tak to chci udělat,na betonové patce prošroubovat a na podpěrách zajistit zboku packama na jednom šroubu tzn. Se pootočí v horku. Napadla mě ještě varianta větší díry pro šroub takže by kolejnice mohla taky "chodit". Chtěl jsem vědět jak to chodí v konstruktérské praxi,nechci toto podcenit. Mít zkrátka dobrý pocit až budu klečet pod svým 2,3 tunovým autem a rovněž,aby rampa sloužila několik desetiletí bez zásadní údržby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.