Nejste přihlášen/a.
Mám Roomstra rv 2007. Natáčecí projektorové světlomety H7 + mlhovky s funkcí comer light. Na poslední STK jsem dostal zápis ,že světlomety špatně svítí doporučují výměnu. Našel jsem na internetu značku Hella za 5 tis oba světlomety s natáčením včetně motorků. Vyplatí se světlomety vyměnit? Pomůže výměna? Roomstra mám z druhé ruky a svítil vždycky hrozně ,úplná katastrofa už jsem nechal přeleštit světlomety koupil jsem ty nejlepší žárovky a nechal vyměnit kabeláže ke světlům . Nic nepomohlo. Najeto 260 tis. km 1,4 benzín.
4x
"Světlomety špatně svítí" neni kvalifikovaná závada na TK. Kvalifikované závady jsou buď 4.1.1.2.1 (závada A) nebo 4.1.1.2.2 (závada B) podle přílohy č. 1 vyhl. 211/2018Sb. Podle toho se musíte rozhodnout. Pokud máte závadu A, máte čas na výměnu do příští TK, tedy 2 roky. Pokud je závada B, máte na výměnu měsíc. S novými reflektory určitě projdete, ten rozdíl v kvalitě svícení je často přímo obrovský.
Takže pokud i subjektivně auto svítilo "vždycky hrozně", neváhejte a světlomety vyměňte. Jde hlavně o vaši bezpečnost.
doplněno 13.12.20 07:37:
@taalla: Tak z ní technik za 2 roky udělá závadu B (to už za dva roky klidně bude) a dostane to na měsíc na opravu/výměnu.
Pokud je to závada A tak má času kolik chce, na další STK to může bejt klidně taky A a nebo si toho technik vůbec nevšimne a nenapíše to do závad. Návrh kdy závada A musí být do přístí STK opravena neprošel protože 90% aut by neprocházelo.
Musíte posoudit sám jak to svítí, dle mého by stačilo vyčistit čočky případně znovu nechat pokovit parabolu za čočkou. Nevím jaké jsou konkrétně možnosti vyndání čoček u tohohle typu. A pak také nechat rozleštit světlomety z venku aby nebyly kryty tak zašlé, je totiž možné že na STK si všiml pouze zašlích krytů a proto to napsal do protokolu. Alespoň u mě to tak bylo na fabii, před další STK jsme světla rozleštily zakoupenou sadou na renovaci světlometů a stejný technik na STK nic neříkal.
2x
Pokud přeleštění + žárovky nepomohlo tak bych světla vyměnil. Hella OK, slušný jsou i TYC.. Motorky můžeš nechat původní, stačí ti jen kvalitní parabola a "sklo"
Po rozleštění je třeba stříknout lakem s UV filtrem, jinak to brzy zase zmatní.
Žárovky jsou dobrý Nightbreaker, z levnějších Lidlovky s vyšší svítivostí (jen bacha výrobu přesunuli do Číny a zdá se že spadla životnost o třetinu, (doteď byla výroba v Německu, ty měly životnost ca 150 hodin běžnýho provozu - Ford, palubní napětí mám 14,0-14,4 V
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.