Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost zprava?

Od: ceres odpovědí: 128 změna:

Zdravím místní mistry volantu.
Už nějaký ten pátek jezdím a tolik mě toho nepřekvapí. Křižovatky řeším poměrně intuitivně. Nicméně jsem narazil na křižovatku kterou sdílel besip a ta, respektive diskuze pod ní mi trochu zamotala hlavu. Nejde o to kdo má přednost, v tom mám jasno. Jde mi o to - proč!
Zelené a červené vozidlo přijíždí po rovnocenné komunikaci, obě jsou na hlavní. Kde jsou značky, platí značky. Pakliže ty k rozsouzení nestačí, nastupuje přednost zprava, pokud nejsem úplně sklerotický. Takto jsem si to také vždy zdůvodňoval - přijíždím po hlavní zleva, dávám autu napravo na hlavní přednost. Přijíždím zprava já, nedávám přednost nikomu.
V komentářích to takto pár lidí psalo, ale nekteří na to pohoršeně reagovali, že nelze aplikovat pravidlo o přednosti zprava na křižovatku rozlišenou značkami upravujícími přednost. A že se zde přednost zprava vůbec neuplatňuje. Kde je tedy prosím pravda? Mluvili tam o tom, kdo sjíždí z hlavní, koho kříží apod. Změnilo se něco v zákoně od doby, co jsem dělal autoškolu?
Díky a doufám, že nebudu za blbce :) O tom, kdo jede první mám jasno.

Přednost zprava?

128 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Cerveny ma prednost zprava pred zelenym, auto z vyhledu jede posledni.

Neni co resit. Vubec nechapu o cem se tu tak zdlouhave diskutuje a vytvari se nekolikaodstavcove elaboraty.

Se nedivim, ze to na silnicich vypada tak, jak to vypada.

axusi, asi jste nepochopil správně dotaz, nejde o to, jak kdo pojede, to všichni vědí a nikdo to nezpochybňuje, ale jedná se pouze o zdůvodnění, podle zákona, proč to tak je.

Nikoliv pořadí, ale proč.

Zdali přednost zprava, či odbočení protijedoucí. O tom je sáhodlouhé povídání.

No vzdyt taky ano. Jde o prednost zprava dle zakona o provozu na pozemnich komunikacich. Dal neni co resit.

Nebo jsem psal snad neco jineho?

axus, velice se omlouvám, moc. Přehledl jsem ve Vaší první větě, že píšete přednost z prava. Moc se omlouvám.

Zatím jste třetí, který to tvrdí, přesně podle zákona. Někteří to píšou špatně a ohánějí se svým výkladem, který není nikde v zákoně.

Souhlasím s Vámi, že řidiči neznají pravidla.

ceres
Tak tak. O tom kdo jede první máme všichni jasno. Přednost zprava říkáte. Ano, také si to tak zdůvodňuji. Ale po letech ježdění jsem na pochybách. Protože když je ta hlavní zahybajici mírně doleva a z ní odbocka na vedlejší, jak jsem výše nacrtl... Tam už si to odůvodim protijedoucim a odbocovanim vlevo. Ale proč, to ze zákona nedokazu zduvodnit. Stejne jako to, od kdy uz to pro mě neni zprava, ale z "proti" :) ikdyz vyse nekdo psal ze pro nej je to porad zprava.

hodnocení

3x

I zde se dozvíte různé odpovědi, ale ujišťuji Vás, že máte pravdu s pravidlem pravé ruky.

Řešilo se to tu tento týden,

poradte.cz/...

Je to tak uvedeno v zákoně.

ceres
hodnocení

Aha. Můžou mít tedy pravdu oba tábory?
Děkuji, pročtu!

Tato věta je důležitá.

" Ustanovení platí zejména tam, kde jde o křižovatky pozemních komunikací nerozlišených dopravními značkami. Platí však i na křižovatkách pozemních komunikací hlavních s pozemními komunikacemi vedlejšími, kde hlavní nebo vedlejší pozemní komunikace mění svůj směr, pro vztah řidičů přijíždějících ke křižovatce po pozemních komunikacích rovnocenných."
Zdroj: poradte.cz/...

ceres
hodnocení

Děkuji za citaci. Přesvědčil jste mne, že přednost zprava není hloupost ani na komunikaci rozlišené značkami. Třeba mi uděláte jasno i v další věci která zde vyplynula. Když ta hlavní nebude ostře zahlá, bude řekněme jen 30° ... třeba tohoto tvaru. A ten co pojede zespoda by odbočoval vlevo. Dle mého názoru by měl dávat přednost při odbočování vlevo (pro mě je toto protijedoucí) a shora by jel dál rovně. Ale co kdyby si ten zespodu řekl, že jede zprava a má přednost? *smich* Vím, je to hovadina. Ale kde je rozdíl? Je to také zahýbající hlavní. A vlastně jede také zprava.

Přednost zprava? #2

Jak jsem psal již několikrát, je třeba použít hlavně rozum. Podle tvaru křižovatky se může situace změnit na odbočování vlevo. Není možné udělat předpis, aby pasoval na každou křižovatku.

Samozřejmě, že na tomto posledním obrázku červený dává přednost protijedoucímu zelenému, ale ten nejede zleva, ale zprava taky. Pokračujte jako červený, odkud vám dá zelený ránu, zleva nebo zprava?

ceres
hodnocení

Tak, odkud, to záleží v jaké fázi se trefíme. *smich* Ale vážně. Já chápu jak to je a v této situaci si to odůvodním tím, že odbočuji vlevo a křižuji ho. Jenže je to opět křižovatka se značkami, kde samotná značka nerozhoduje. Dole jste se s Milanem shodli, že v takovém případě platí přednost zprava a žádnou poučku o křížení zákon nezná. Tak se ptám - jak rozsoudit co je zprava a co už z protisměru? Protože já v zákoně definici ani jednoho neznám *ee*

Ježišmarjá, znova vám píšu, že to auto pro vás jede zprava! Ta přednost protijedoucího je taky vlastně speciální druh přednosti zprava...

ceres
hodnocení

Tak, možná ve chvíli kdy už vyloženě odbočuji ano. Ale přece pokud jedeme po té hlavní nějaký kus od sebe, já z jeho pohledu přijíždím jakoby zprava. A až pak odbočuji vlevo. Ale přece když červený má na prvním obrázku přednost zprava a odbočuje vlevo, tak už pak taky při odbočování vlevo nedává přednost zelenému, ale prostě po dobu odbočování má přednost ne?

A celou dobu má zeleného vlevo.

hodnocení

2x
Docela mě děsí, kdo všechno může mít řidičák. Vyhodit nadobro po třetím neudělání zkoušky a povinné jízdy testy jednou za x let. Protože tohle bych na silnici potkat fakt nechtěla.
Ještě upřesním, že nemyslím nutně zakladatele.
ceres
Zakladatel děkuje :D A jaký je Váš názor na to celé? A zejména na ten poslední post s fotkami křižovatek? Cítím, že odbočující vlevo dává přednost. Ale nedokážu zároveň zdůvodnit, proč najednou na doprava zatáčejici komunikaci nema prddnost zprava před prijizdejicimi po hlavní "zleva"...

To je jak u blbých na dvorečku. Jsem zelený. Jedu doleva do ulice Svatopluka Čecha a stojím tady: mapy.cz/...

Z které strany mi přijíždí červený po Riegrově ulici?

ceres
V teto fázi kdy už vlastně odbocuji zprava. Ale to, zda davam mebo nedavam predost prece resim a rozhoduji davno predtim.

O obrázcích dole si nemyslím nic. Jsou přece jasně označené (ty ze streetview, ty z mapky jsou nějaké zmatečné, nezkoumala jsem více).

Prostě se řídím značkama, a pokud jsem s někým na stejné "úrovni" silnice, tak nastupuje přednost zprava nebo protijedoucímu. A pokud někdo nepozná, kde končí zprava a začíná protijedoucí, to je pak špatné.

A ještě horší, když se řeší na jako komunikaci kdo odbočuje, což je naprosto irelevantní, nebo dokonce nesmysly typu, že v půlce křižovatky se přednosti změní, protože už vlastně není na hlavní *smich*. Nebo, že když jsou značky nebo semafory, tak na dané křižovatce nikdy neplatí přednost zprava nebo tam nemůžou být jiné značky. By mě zajímalo, jak se takoví lidé chovají k semaforu, kde je červená, ale je na něm značka hlavní silnice. Nebo možná nechci...

Kolikoli,

A pokud někdo nepozná, kde končí zprava a začíná protijedoucí, to je pak špatné
Vynikající věta, se kterou souhlasím. U těchto řidičů je vysvětlování zbytečné

Vzhledem k tomu, že přednost zprava plynule přechází do přednosti protisměru, ani žádná hranice existovat nemůže, natož že by ji někdo chtěl určovat. Takže nepoznáte nikdo, ale je to jedno.

@ceres OK, takže uznáváte, že jede zprava, a proto mu musíte dát přednost. A co vám brání určit to ze značky daleko před křižovatkou, že mu budete dávat přednost, protože pro vás to je "vozidlo přijíždějící zprava"?

johnyd97
hodnocení

0x
Jestliže zelené vozidlo jede rovně, tak křižuje cestu červenému vozidlu, které pokračuje po hlavní silnici... Není to tedy doslova přednost zprava.
Vozidla tedy pojedou v pořadí: Červené, zelené a následně vozidlo z výhledu.
ceres
hodnocení

Wow, fakt je to takto? Vím, že mi to fakt vtloukali do hlavy v autoškole jako přednost zprava ... (tak 10 let zpátky) Nu člověk se pořád učí. Prosím a kde toto ze zákona vyplývá? Jediný paragraf o křížení a přednosti v křižovatce (kromě ustanovení o hlavní x vedlejší a pravidlu přednosti zprava) mě napadá přednost při odbočování vlevo. Zde ale jede zelený jak sám říkáte rovně.

Johny, pořadí máte správně, to tazatel ví, ale proč dává zelené přednost červenému? Přesně dle zákona.

ceres
hodnocení

Přesně tak jak píše pan Milan, neřeším kdo jede. To je jasné a není sporu. Jde mi čistě o zákonnou citaci prot tomu tak je. Jak říkám - vždy jsem myslel že kde jsou značky, platí značky. Co nerozsoudí, to rozhodne kdo jede zprava. To v zákoně dohledám. Pak je otázka jak moc tedy ta hlavní "zprava" musí být zprava :D 90°? 45°? ... to už zákon asi neřeší a dalo by se spekulovat, do kdy je to ještě zprava a kdy už jde o protijedoucího.

Je to doslova přednost zprava. Žádný zákon o pokračování po hlavní nebo o křižování není.

hodnocení

0x

Zelené a červené jsou na hlavní. Dále se tedy uplatňuje přednost tzv. kdo komu zavazí nebo křižuje cestu. Popř. i z praxe, kdo má průjezd snadnější počká nebo jede (typicka kamion, který svým návěsem vybočuje a potřebuje si nadjet).

Pokud zelené bliká vpravo, tak oba (s červeným) jedou současně. Pokud jede rovně, tak mu křižuje cestu a musí mu dát přednost, aby hlavní mohl opustit (křižuje protisměr (červeného). Myslím, že je někde napsáno, že červeného nesmí ohrozit ani omezit.

...

Pokud tam zelené nebude, hlavní bude z tvého výhledu rovně, ty pojedeš rovně a červené bude blikat (jak bliká), tak na tebe musí červené čekat a nesmí ti vjet pod kola. Ty jedeš rovně a nikoho nekřižuješ. Červené chce hlavní opustit a zavazí mu tvůj jízdní pruh (křižuje tě při odbočení). Proto musí červené čekat.

Ale to platilo snad vždy?...

gumidku, to tvrzení nikde nenajdete.

ceres
hodnocení

V zadání zelené jede rovně. Zapomněl jsem dodat. Pardon.
Tedy také zastáváte názor že nejde o přednost zprava. "Pokud jede rovně, tak mu křižuje cestu a musí mu dát přednost". Z čeho vycházíte? Rád bych si to doložil literou zákona.

Je to velice hovorově z praxe řečeno. Chápu, že je to asi napsáno v paragrafech jinak. Ale určitě ne jako přednost z prava, protože jak jsem nastínil, je i druhá situace.

Nijoliv hovorově, ale dle zákona:

Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

ceres
hodnocení

Když bude rovně, jde o protijedoucího a platí ustanovení o odbočování vlevo. To je jiná situace. Řeším hlavní měnící směr. :)

ceres, křižuješ mu jízdní pruh. Neboli přejíždíš přes jeho pruh. Pokud by červené odbočovalo na polní cestu a silnice by vedla pouze z výhledu rovně, zelené parkovalo na polní cestě a z výhledu by jsi jel rovně, tak červenému brání ještě plná dělící čára, která zdůrazňuje, že mu máš dát přednost, pokud se jí hodláš přejet na tu polní cestu.

Ale vycházím z logiky věci. Né z konkrétního citátu paragrafu.

Milane, jak mohu teď chápat "přednost z prava", pokud jsem červený.

Dle mě stejná situace křižování, akorát nejsme zelený s červeným jako první tazatelova situace, ale jedeme rovně výhled s červeným viz příloha

Přednost zprava? #3
ceres
hodnocení

Vždyť je to úplně jiná křižovatka. Jednak zmizely značky, tedy je bez značení. A za druhé jde o dvě protijedoucí vozidla, z nichž jedno odbočuje vlevo a musí dávat přednost.

ceres, stejná situace, jako jsi načmáral víše, ale v mírné zatáčce. Na to se ptám i já, kde je teď přednost z prava a né ono křižování?...

Ceres, jen jsem použil tvůj obrázek besipu k úpravě, proto tam nejsou zančky a jedna silnice.

ceres
hodnocení

No, mně je to co jsem načmáral jasné. Jen mi není jasné, jak rozhodnout, kdy jde o přednost zprava a kdy už o protisměr a odbočování vlevo. Třeba Milan zná nějaký skrytý paragraf.

ceres, podle mě v tvém případě prvotní situace, kde bylo i zelené...

tak byla přednost z prava i křižování na stejném levelu, takže zelené musí počkat na červeného v obou případech.

Proto jsem případ přednosti zprava vyloučil jinou situcí níže v upraveném obrázku. Tam už je jednoduché křižování a jak jsem pochopil na to se ptáte ceres, že?

gumidku, ale zde je úplně jiná situace, páč

vozidlo z výhledu nemá nic vpravo, takže klidně může jet.

Červené odbočuje vlevo a musí dát přednost protijedoucím atd...

Gumídku to snad není pravda! Žádné křižování nikde v zákoně není, pokud tam nebude zelené vozidlo, tak má samozřejmě přednost červené, protože jede po hlavní! Pochopitelně vycházím z původního obrázku a reaguju na původní reakci, kde je nesmysl, že by snad červené mělo dávat přednost vozidlu z výhledu...

To je ono,... Takže pokud jsme na prvotním obrázku, tak červené auto je pro zeleného protijedoucí, proto mu dá přednost při sjezdu z hlavní silnice. A zároveň mu může dát i přednost zprava.

Křižování = Protijedoucí

Tam asi bude zakopaný pes ve slovíčkaření, ale já si to vyložil vždy jako křižování.

ceres
hodnocení

@gumidek Nojo, ale je pro zeleného protijedoucí ten červený? Ne spíše ta vedlejší proti němu?

Podle mě ano. Je jedno, zda jedou po silnici v zatáčce 90stup nebo 0 stup. Křižuje ho a je tedy protijedoucí.

Takže když pojedou oba - červený i zelený - rovně, tak co? Oba sjíždí, oba křižují...

Ale jen jedno jede zprava, a o tom to je!

Potom souhlas (první obrázek, jak píšeš situaci, kdy oba pojedou rovně). Ovšem řeč byla v tuto chvíli o obrázku jak jsem upravil já 19:47 nebo jak načmáral tazatel tu mírnou zatáčku jako hlavní s čárkou vedlejší.

...

Diskuze začíná být zmatená, na který obrázek kdo reaguje.

hm*

Gumidku! >Pokud tam zelené nebude, hlavní bude z tvého výhledu rovně, ty pojedeš rovně a červené bude blikat (jak bliká), tak na tebe musí červené čekat a nesmí ti vjet pod kola. Červené chce hlavní opustit a zavazí mu tvůj jízdní pruh (křižuje tě při odbočení). Proto musí červené čekat.

NE! Proboha! Červené je na hlavní, ať už tam zelený je, nebo ne! Ty (z výhledu) přijíždíš po vedlejší a musíš dát přednost autům na hlavní! Všem autům na hlavní! Teprve až bude jasné, že nikoho na hlavní neohrozíš, můžeš zapřemýšlet, jestli můžeš pokračovat.

Píšu o původním obrázku z dotazu.

hodnocení

0x

Mě před 51 lety učili, že zelené dává přednost červenému proto, že mu křižuje cestu. O přednosti zprava na hlavní tehdy nebyla řeč. Asi proto, že křižovatky byly buď s rozlišením přednosti značkami, nebo bez rozlišení. Kombinace obou tehdy nebyla.

Ale je to dávno od té doby se změnilo leccos *nevi*.

... nás taky učili křižování (rok 2008)

ceres
hodnocení

Netvrdím, že to tak není, naopak. Chci se přiučit :) Jak byste ale pak rozsoudil třeba vedlejší ulice na té křižovatce co výše posílal z dotazu Milan? Když ne dle toho, kdo je zprava.

Přednost zprava? #4
ceres
hodnocení

A křižovatky jsou i dnes přeci s nebo bez značení, ne? Pouze někde mění hlavní směr. A na to se právě ptám, jak rozsoudit ty na stejné úrovni komunikace.

Jistě, ale na křižovatkách platily buď značky, nebo přednost zprava. Nikdy obojí. Když máte křižovatku řízenou semafory, tak Vás taky nenapadne, že by tam v některých případech mohla platit značka, nebo dokonce přednost zprava. A v podstatě je to totéž.

gumidku, nic ve zlém, ale Vám to poučení říkali, že kdo kříží, má dát přednost. Ale již v roce 2008 platil předpis, který jsem citoval.

Magdon by zase mohl pamatovat poučku, kdo má menší oblouk, ten má přednost. To bylo okolo roku 1970. Ale v žádném zákoně to nebylo, jen přednost zprava.

Nebo to snad najde někdo v zákoně a přesvědčí mne o opaku?

Tazteli jde hlavně o zdůvodnění podle současného zákona.

Jistě, ale na křižovatkách platily buď značky, nebo přednost zprava. Nikdy obojí
Magdone, to se mýlíte. V současném zákona je to uvedeno, viz několikrát citované.

Možná vás to učili před 51 lety v osmdesátce, ale nejméně 46 let od platnosti vyhlášky č. 100 to rozhodně neplatí.
Samozřejmě, že pokud mězi dvěma vozidly přednost nerozlišuje příslušník, světlo nebo značka, platí přednost zprava.

Jak jinak bys řešil přednost mezi vozidlem z výhledu a vozidlem, které by jelo zleva a třeba by obě jela rovně (na původním obrázku)?

ceres
hodnocení

Milane, já pak vážně vidím jediný problém v křižovatce, co nemá takto dokonalý "+" tvar. Tady ta přednost zprava funguje dobře. Ale ty šikmé, tam je to těžší a já osobně si to táké odůvodňuji protijedoucím a odbočováním doleva. Přiznám se, že sám teď váhám. Zákon by měl být univerzálně napasovatelný beze sporu. A prostě když ta křižovatka bude taková jako jsem nahoře načrtl, tak by leckdo mohl nabýt dojmu že jede zprava v té zákrutě a poslat to do protisměru s pocitem přednosti *bzum*

ceres
hodnocení

@magdon Také by mne zajímalo, jak s tím křížením rozhodnete třeba ty vedlejší na tom screenu co jsem sem vložil. Bez přednosti zprava.

Milancukrar - Protože jsou přednosti na původním obrázku snad každému zcela jasné, nikdy jsem v takovém případě nepřemýšlel podle jakého je to zákona. V podstatě na tom až tak moc nezáleží, vyjde to nastejno. Smysl by to mělo snad jen v případě nějakého soudního sporu.

O tom oblouku jsem nikdy neslyšel *nevi*

ceres,

poslat to do protisměru s pocitem přednost
...dojde-li ke konfliktu, bude se šetřit průběh nehodového děje a odborníci to vyřeší ke nelibosti jednoho z nich.

magdon®

dnes 20:21

souhlasím, ale tazeteli jde o zdůvodnění dle zákona. Toť je předmět dotazu.

ceres
hodnocení

Inu to je bohužel pravda. Žádný zákon není dokonalý. Ale podle čeho se třeba zrovna Vy v takové situaci rozhodujete, zda máte přednost zprava nebo musíte dát přednost protijedoucímu?
Také souhlasím, je to zcela jasné. Ale ani tady se neshodneme proč *smich*

ceres, VŽDY podle momentální situace. Páč i za 2 vteřiny může být posuzování situace jinak, pak taky i podle různých vozidel.

To vše naučí život a praxe.

Vždy a jedině podle zákona!

ceres
hodnocení

@genehawkins A jak vy podle zákona rozhodnete tady tu křižovatku ze screenu co poslal Milan z nějaké starší diskuze? Pokud bychom aplikovali na hlavní přednost zprava a oba protijedoucí chtěli na tu vedlejší (v ohybu), je to vlastně naše situace. A pak by do nás ten "zprava" vlítl. Přitom má dát přednost při odbočování vlevo.

Pokud pojedu doprava na tu vedlejší (45 stupňů), budu ho mít vlevo, proto mu přednost dávat nebudu. On si taky nemůže myslet, že má přednost, protože pokud to chce zlomit 45 stupňů doleva, tam mě má buď jako protijedoucího, nebo zprava, ať si klidně vybere...

hodnocení

0x

Poradie viete. A teraz k tomu,prečo zelené dáva prednosť červenému.Nechce sa mi hľadať presný §,to si kto to chce dohľadá sám. Červené auto a zelené sú voči sebe na rovnocennej ceste,čiže hlavnej. Červené dáva smerovku,z jeho pohľadu ľavu a po prejdení križovatky zmení smer vľavo,no čo je podstatné,tak stále je na hlavnej. Zelené je tiež na hlavnej a po prejdení priamo križovatkou zmení svoje postavenie z hlavnej cesty na vedľajšiu. S postavenia na hlavnej ceste sú červené a zelené proti idúce voči sebe s tým,že zelené auto voči červenému odbočuje vľavo,čiže sa použije § o odbočovaní vľavo.

Tý,ktorí chcú toto moje vyjadrenie spochybňovať,by nemali byť vlastníkmi vodičáku.

doplněno 09.12.20 22:42:

Popísal som to tam presne,o pravidle pravej ruky sa tu nemá,čo uvažovať. Pre spresnenie. Jazdný pruh zeleného vozidla,nie celkový smer,nemá žiadné miesto kde by sa dalo uvažovať o križovatke rovnocenných ciest. Tý menej chápavy nech si tú cestu narovnaju a vysvetlia,prečo by chceli použiť pravidlo pravej ruky,keď odbočujú vľavo oproti idúcemu červenému autu idúcemu po hlavnej ako aj zelené auto.

doplněno 09.12.20 22:59:

Definovať protiiducého je tak trochu matúce,lebo sa odvíja od konkretnej križovatky. Pri tej vašej križovatke je červené vozidlo voči zelenému protiidúce,no už nie je protidúce voči takz. moje vozidlo. Voči nemu je to auto červené idúce po hlavnej,hoci by zišlo z hlavnej a šlo mu rovno oproti. Pre červené auto moje vozidlo nie je idúce oproti,ale idúce po vedľajšej ceste. Ak by sa táto križovatka s vedľajšou cestou zmenila na rovnocennú križovatku,tak jednotlivé definície pre auta by sa automaticky pomenili.

ceres
hodnocení

Nu, myslím, že nikdo nezpochybňuje výsledek, pouze důvod, proč tomu tak je. Tedy přednost zprava vs pravidlo o odbočování vlevo. (paragraf 21) Jde o definici toho, co je protijedoucí. Ten, co je naproti nebo ten co je na stejné komunikaci?

@slavco31: Nevím, jak je to u vás na Slovensku, ale tady v Česku sere pes na to, jestli auto na hlavní zůstává, nebo z ní odbočuje na vedlejší. Pro určení přednosti to nemá žádný význam.

Červené auto má přednost před zeleným prostě proto, že jede zprava. Důkaz: zhasněte u červeného blinkr a řešte.

A není podstatné, co si člověk, který moc nezná dopravní předpisy, myslí o vlastnictví řidičáku druhými...

slavco,

vytrhnu trošku textu...

... hľadať presný §,to si kto to chce dohľadá sám. ...

Tý,ktorí chcú toto moje vyjadrenie spochybňovať,by nemali byť vlastníkmi vodičáku.
Tak hledejte v předpise a najděte přesný předpis, který to řeší po Vašem způsobu. S tím řidičákem to fakt přeháníte.

Kde najdete vysvětlení, že :"odbočuje vľavo,čiže sa použije § o odbočovaní vľavo."

Odbočení vlevo je něco jiného, jak přednost zprava. Přesně dle zákona.

Třeba máte na Slovensku jiný předpis, ale tomu nevěřím.

martinna*
hodnocení

0x

Zkoušky na ŘP z r. 1977. Nás učili že to co dbočuje tak dává přednost tomu co jede rovně pokud jsou oba na hlavní. Ten co jede rovně má přednost. Za mě...zelené,červené+poslední auto z výhledu. Tak jezdím dodnes 43 let a ani 1 havárka.A mám projeté půl Evropy. Ale dnes je to třeba učí jinak i když si myslím že je spíš neučí nic...

Jako že první jede zelené?

Opravdu? Oni jedou oba rovně? Nikdo nikam neodbočuje.

Tak to jsem rad, ze jsem Te jeste na silnici nepotkal a budu doufat, ze ani nikdy nepotkam.

Zvaz kondicni jizdy nebo vraceni ridicaku.

axus, třeba by stačilo Martině jen přečíst zákon 361/2000 a osvěžit si znalosti. Pak nemusí na kondičku, ani vracet řidičák.

ceres
Nesmysl. První jede červené. Ať už si to zduvodnite předností zprava nebo krizenim drahy. Zeleny krizi pruh na hlavni červenému ne naopak. Vlastně sjíždí vlevo jak tu psali obhájci opačné teorie.

hodnocení

0x

Pro mě je tato situace dání přednosti v jízdě protijedoucímu vozidlu při odbočování vlevo.

doplněno 10.12.20 08:31:

Červené jede po hlavní silnici a zelené tuto hlavní silnici opouští do leva.

doplněno 10.12.20 08:43:

"Červené jede po hlavní silnici rovně". Nevím kam máte na mysli, že červené jede, protože hlavní není rovně.

kdo odbočuje (nikdo neodbočuje, všichni jedou rovně) a kdo je protijedoucí, když nejedou proti sobě?

Červené jede po hlavní silnici rovně a zelené tuto hlavní silnici opouští do leva. jede rovně
Jak to je teď

Červené jede po hlavní silnici rovně". Nevím kam máte na mysli, že červené jede, protože hlavní není rovně
Vždyť píšu, obě auta jedou rovně. Obě jsou na hlavní, obě nemají hlavní rovně.

Bavíme se o prvním obrázku v dotazu?

Oba opouští hlavní, nastupuje pravidlo pravé ruky.

ceres
hodnocení

0x
@milancukrar zatím jste jediný, kdo mi svou teorii přesně ocitoval a položil zákonem. Jinak jsou to pocity a praxe, což je jistě důležité, ale základ musí být zákon.
Jsem uklidněn v tomto ohledu a dále si to mohu oduvodnit prednosti zprava.
V cem jsem ale teď vážně rozkolisan je, jak mam vyhodnotit kdy tu prednost zprava mám. Tady je to jasné, ale ta šikmá mi prostě nedá spát. Protože pokud má na stejné úrovni komunikace prednost vozidlo zprava, pak nechápu jakým mechanismem mám na té levotocive hlavni jako ridic prijizdejici zprava vyhodnotit, že nejde o prednost z prava, ale naopak dávám přednost protijedoucimu.
Vyřešíte jak se vypořádat i s tímto? :)

Muzes prosimte znova vlozit to, s cim mas takovy problem? Ale nejaky poradny obrazek, od kud kdo kam jede.

Pac ja zkratka u te tve puvodni skici zadny problem nevidim, ale mozna ji spatne rozumim.

Pokud ji dobre chapu, tak tam jde o davani prednosti v jizde pri odbocovani vlevo.

Taky čekám na to, až se dovím jaký úhel musí mít zakřivení hlavní silnice, aby se přednost protijedoucích vozidel změnila na pravidlo pravé ruky.

ceren, nejsem sám, kdo tvrdí pravidlo pravé ruky. Je tu axus®, genehawkins®,

Kdy se překlopí pravidlo přednost zprava a odbočení protijedoucího, musí vycházet z konkrétní situace na silnici.

Příklad, máte křižovatku připomínající písmeno T a Y třeba + (kříž). Teď začněte křižovatku T rovnat na Y. Není napsáno, že když je odbočka 90°-110°, tak to platí a když 111°-135° tak to neplatí...

Pochopil?

ceres
Jsem jen na mobilu tak nemohu nic kreslit a screenovat. Ale jde mi o to,že na takoveto "+" krizovatce s pravymi uhly se vsichni shodneme, ze je to prednost zprava.
A ja se ptam: kdyz hlavni vede doleva v úhlu treba 30°...není prostě doprava jednoznačně. Ale neni ani rovně. Na mém nacrtu jede vozidlo zespoda po hlavni a druhe zvrchu po hlavní. To zespoda chce odbočit doleva, na vedlejší. Krizuje tak pruh protijedouciho po hlavni a uplatnim pravidlo pro odbocovani vlevo. Ale ja se ptam - proč to zde nejde vyhodnotit jako prednost zprava (úhel neni nikde dan) a zespoda jedouci rázem nemá prednost, at odbocuje kam chce?
ceres
No, pochopil... :D pochopil, že to není určeno. Nepochopil jak se rozhodnout. Zde mi to pravidlo o křížení pruhu prijde univeezalnejsi a aplikovatelne na jakykokiv uhel... Jen nema zrejme oporu v zakone

Místo kreslení dejte odkaz na mapy, kde to bude lépe a přesněji vidět.

proč to zde nejde vyhodnotit jako prednost zprava

Protoze prava ruka je napravo a to vozilo z vrchu napravo proste neni?

zespoda jedouci rázem nemá prednost, at odbocuje kam chce?

Ale on by prece prednost nemel, at by silnice mela jakekoliv zakriveni pod jakymkoliv uhlem.

Pravdlo prednosti zprava a pravidlo dani prednosti pri odbocovani vlevo se v podstate doplnuji. Nejdou proti sobe, aby tvorili jakykoliv zmatek.

Ja chapu, ze se ptas na to, pri jakem uhlu se to prehoupne z jednoho pravidla na druhe. Ale ono je to jedno, pac vysledek bude pokazde stejny a tedy urcovat uhel kdy je to tak a kdy onak by bylo zbytecne.

Jak pise milancukrar. Je nutne posuzovat realnou krizovatku. Pokud zatacka ostra a vozidlo je realne po me prave ruce, vyhodnotim to jako pravidlo prave ruky. Pokud je zatacka plynula az neznatelna, nebo dokonce na druhou stranu, vyhodnotim to jako prednost protijedoucimu.

Vysledek je porad stejny*nevi* a navic to zdani splyvavosti pravidel plati pouze pro tento pripad. Na jinych krizovatkach to bude zase jinak a kazde pravidlo bude aplikovatelne napr. postupne jedno po druhem, nebo pouze jedno nbo pouze druhe...zkratka podle situace.

ceres
Možná jsme se špatně vyjádřil :) kdyz zahyba doprava v mensim uhlu je to skutecne jedno. Je to buď zprava nebo protijedoucimu a nema to vliv. Myslel jsem tu situaci, kdy jedu zespoda a odbocuji na vedlejsi (po hlabni ktera se staci doleva) a pro pripadne vozidlo se tedy zprava jevim. Protoze kdyz on je na silnici jež se z meho pohledu staci vlevo, z jeho pohledu ja nutne jsem na silnici ktera se staci vpravo ne? :)
Asi v tom hledam neco co tam neni. Nerusi se... Lze tedy mit prednost zprava a zároveň davat prednost protijedoucimu? Vzdyt je to blbost ne? :D nemuzu byt naráz zprava a protijedouci. Křižovatku bych poslal ale na mobilu najdu prd
ceres
Pro jistotu mluvim o tomto :)
Peoc červený nejede zprava ale z protismeru?
Přednost zprava? #5

Jasně, že je to protisměr, koho má zelené vozidlo zprava? Nikoho!

Koho má červené vozidlo zprava. Nikoho.

Pravidlo zprava je zde špatně

ceres
A to se ptam právě? Jak jste to rozhodl? Hlavni také zataci doprava jako na modeove situaci v prvnim příspěvku kde jsme se shodli ze to prednost zprava je. Ja sev zadnem pripade nehadam. Mam respekt k vasim znalostem. Ptam se za ucelem pochopit, ne zpochybnit. Ale vidím rozdíl jen v ostrosri zatacky. Proc by tedy cerveny nebyl zprava?

Ale dyt zeleny ma zprava vedlejsi silnici a ne cerveneho.

Podle mne tam hledas neco, co tam vubec neni.

ceres
Myslel jsem že se to bere zprava na stejné urovni komunikace. Mozna to tu říkal druhy tábor a už jsem se v tom zamotal. Tedy zprava plati jen pro těsně sousedici ulice?

Samozrejme. Zprava je zprava. Tedy nejblizsi komunikace po prave strane.

Pokud je ale tato nejblizsi komunikace vedlejsi, pak se pravidlo samozrejme neuplatni, pac na hlavni mas prednost pred vedlejsi.

Nikdy by me nenapadlo, ze by to tak nekdo mohl vzit.

ceres
Pokud toto plati je to jasne a nemam dalsich otazek. Jen - je to někde v zakone? Ze se musi jednat o dve tesne sousedici ulice a ne o komunikaci stejne urovne jak se zde tvrdilo? Jen at to mam podložené.
Fakt díky, uz se nekam dostavame! O toto mi celou dobu jde jen to asi vyjadřuji jako tatar

Rozhodujeme přece situaci proto, aby nedošlo ke střetu. A já se znova ptám - Pokud pojedu jako červený doleva do té vedlejší, odkud do mě vrazí zelený? Zprava. Nebo zepředu, to je jedno, proto taky má přednost zprava (nebo jako protijedoucí, to je prostě úplně jedno a červené si může vybrat, jak tomu bude říkat), faktem zůstává, že červené dává zelenému přednost. A může se měnit úhel té hlavní jakkoli, vždycky do toho červeného zelený picne zprava, nemůže tedy přijíždět zleva.

ceres
Hele, ano. Logicky máte pravdu. A cítím ze asi resim kravinu. Ale doted jsem proste nevidel rozdil, kdyz je krizovatka jako v prvnim postu a nebo takto zahla. Proc jednou je to prednost zprava a podruhe ne. Pokud je nekde ta definice jaka mi byla napsana vyse - tedy ze plati pro nejblizsi primo sousedici odbocku. Udelam si v tom pořádek. :) Chápu co chcete říct. Jen mi to tak mozek moc nebere.

ceres, omlouvám se, zopakuji Vaší větu a dám Vám plně za pravdu. Cítíte dobře.

A cítím ze asi resim kravinu

ceres
Takže prednost zprava ze zákona plati pouze pro nejblizsi ulici zprava? Dobře. Netřeba výtek. :) Stačilo hodit citaci.

Ne, neplatí to jen pro nejbližší, ale pro všechna vozidla, která pro vás přijíždí zprava. Neuplatní se to pravidlo (přednost, protijedoucí) pochopitelně tam, kde je přednost rozlišena značkami, jeden je na hlavní, druhý na vedlejší.

Kdybyste měl takovouto křižovatku, jako jsem vám nakreslil, a všichni červení chtějí kolmo dolů, pojede zelený jako poslední, protože bude všem dávat přednost zprava/protijedoucímu, je úplně jedno, jak to nazvete. Červení potom pojedou v pořadí od nejsvětlejšího k nejtmavšímu, protože opět budou dávat přednost zprava/protijedoucímu, aniž by si lámali hlavu co z toho přesně, protože na tom nezáleží.

Přednost zprava? #6

genehawkins®,

závidím Vám umění namalovat takto obrázek, to neumím, ani se to neučím.

Naprosto s Vámi souhlasím.

ceres
Váš obrázek je i mně jasný. Co mi není jasné, pokud prednost zprava neplatí pro nejblizsi ulici jak psal pan vyse... I jak psal Milan ze je pravidlo zprava spatne uzito - proc plati na prvni krizovatce v dotazu ale na mem nacrtku se na cerveneho nevztahuje? Ikdyz jsou oba na hlavní a zelený ho má zprava. Jen o něco méně. Bylo mi to jasne kdyz jste napsali ze cerveny neni zprava, zprava je vedlejsí. Ale to odporuje tomuto obrazku *hvezdicky*.
ceres
Co kdyby na Vasem obrázku červená auta nebyla a bylo tam jen jedno, od zeleneho ob 3 prazdne vedlejsi? Dava mu i tak zeleny prednost zprava?

bude všem dávat přednost zprava/protijedoucímu, je úplně jedno, jak to nazvete

ob tři pruhy, bude protijedoucí.

Opravdu řešíte teoretickou situaci, nikoliv něco z praxe.

Na tom vašem náčrtku ho zelený nemá zprava, v okamžiku střetu ho bude mít vlevo (nebo proti, je to fuk), nemůže tedy jet zprava.

Pozor. Ja nepsal pouze pro jednu nejblizsi zprava. Ale vzdy pro tu zprava. Tedy v extremnim pripade, jak navrh Genehawkins.

Tebou navrzena situace se od te hvezdice ale lysi tak, ze tva cervena auta ( je jedno zda je jedno nebo mnoho z mnoha ulic) nepokracuji do smeru, kde je zelene auto, ale do ulice poprave strane zeleneho auta. A naopak zelene auto na te hvezdici odbocuje dleva, zatimco v tvem pripade pokracuje po hlavni. Tedy je to jiny pripad a v tvem pripade jde o davani prednosti vozidlum z protismeru pri odbocovani vlevo.

To co vlozil Genehawkins pouze ilustruje uziti prednosti zprava. Ne tebou navrzenou situaci.

ceres
Dobře tak prosím pro prehlednost naposledy stručně : na mem obrazku se od zeleneho vůči cervenemu jedoucimu zprava po hlavni nejedna, protože : ...?
(protože je mezi nimi jeste jedna ulice a je tak protijedouci?... Pripadne proc)

Ne.

Protoze zeleny jede po hlavni, tak nemusi dbat na to, zda na vedlejsi silnici vpravo od nej nekdo je nebo neni a muze volne jet. Nema nikoho po prave ruce.

Po prave ruce by se mu cerveny ocitl az v situaci, kdy by zeleny chtel odbocovat nekam doleva (tam, kde zadna silnice vyznacena nyni neni).

V takove situaci by pak mohli nastat dve situace:

1. Cerveny chce jet na vedlejsi jak je na vasem obrazku - vyhly by se navzajem vlevo a oba by jeli najednou.

2. Cerveny chce jet dal po hlavni - pak by mu dal zeleny prednost, cerveny ma volno. A podle uhlu by se to nazvalo bud davani prednosti protijedoucimu pri odbocovani vlevo a nebo prednost zprava. Tedy zpet v situaci, jak je na obrazku, akorat prohozene role.

-

Tak, jak to je ted se zkratka cerveny zelenemu nikdy k prave ruce nedostane.

ceres
Konecne jsem asi pochopil co se mi snažíte rict. Nejde o to ze se hlavní zataci, ale orientace vozidel nikdy nebude takova, ze bych na cerveneho koukal vpravo od sebe. Tedy nejde i prednost zprava ikdyz doprava zahyba. To mi úplně smysl nedava ale asi to tak bude...

hodnocení

0x

Ceresi, prostě se smiřte s tím, že na rovné hlavní silnici, případně s mírnou zatáčkou, platí přednost protijedoucích vozidel. Od určitého úhlu zakřivení platí pravidlo pravé ruky. Sice nikdo neví od jakého úhlu a proč se posouzení zázrakem změní, ale tvrdí to tu.

doplněno 10.12.20 11:19:

Ceresi, správně jste řekl, že pravidlo pravé ruky se použije tam, kde přednost nevyplývá ze značek. Tady jasně vyplývá. Použilo by se v případě, kdy obě vozidla z hlavní vyjíždí na vedlejší nebo z obou vedlejších na hlavní vjíždí. Tady jde o přednost protijedoucího vozidla, protože jedou obě po hlavní silnici. Zákon neřeší každou zatáčku. V duchu si křižovatku narovnejte podle hlavní silnice a bude to jasné.

Ne, to není zázrakem. To je stejné, jako že pokud měníš směr v křižovatce, máš dát blinkr. A o kolik se musí měnit směr? O jeden stupeň? To asi ne, že, to ani nikdo nepozná. Tak o dva, o tři? O pět? O patnáct, třicet?

To nikdo neví, ale jako zázrakem se v určitém okamžiku situace změní, a ty budeš muset znamení dát. Je to stejné.

ceres
Ja akceptuji ze vase teorie o křížení je v leccem univerzalnejsi, jakkoliv je tezsi na predstaveni. Jeji problem je v tom, ze ze zadneho zakona nevyplyva. Resp jste jej jeste neocitoval. Zato o prednosti zprava zakon vyslovene rika, ze plati tam kde prednost přímo nevyplyva ze znacek. Coz jsou neznacene silnice ale i znacene, kde to neni zrejme jiz z podstaty toho že je hlavní.

pckop, , že pravidlo pravé ruky se použije tam, kde přednost nevyplývá ze značek. Tady jasně vyplývá.
...oba jsou na hlavní, tak jim značky moc nepomůžou. Musíte použít bod 2 v témže zákoně.

Platí však i na křižovatkách pozemních komunikací hlavních s pozemními komunikacemi vedlejšími, kde hlavní nebo vedlejší pozemní komunikace mění svůj směr, pro vztah řidičů přijíždějících ke křižovatce po pozemních komunikacích rovnocenných."

Výdyť je to jasně v zákoně napsané...

Za mě paragraf 21 bod 5

pckop,

v pořádku, podle Vás tedy:

Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.

i když nikdo z nich neodbočuje, oba jedou po hlavní a rovně. Ani jedno vozidlo nestojí jako protijedoucí, ale respektuji Váš názor.

Hezký den.

pckop1

Občas nechápu, co chtěl básník říct. Třeba teď.

Nechápete, vysvětlím Vám to, Vy máte názor, že to jsou protijedoucí vozidla, já nikoliv. Vy máte názor, že někdo odbočuje já nikoliv.

Už chápete?

fera*

Není důležité, na jaké silnici vozidla křižovatku opouštějí, ale z jaké silnice do křižovatky vjíždí.

hm*
hodnocení

0x

Ceresi, pro ten tvůj obrázek s obloučkem, červeným a zeleným autem:

Já bych to bral takhle: Měl by blikat zelený, když pokračuje po hlavní? Ne. Měl by blikat červený, kdyby pokračoval po hlavní? Ne. Tak ta hlavní je "rovně".
A když tedy je hlavní "rovně" a červený bliká (odbočuje) doleva, tak musí dát přednost protijedoucímu.

(A už dopředu vidím tu spoustu názorů, že to takto nelze určovat.)

ceres
hodnocení

0x

@milancukrar @axus @genehawkins
Tak jak jsem slíbil, už jsem se dostal k PC a přidávám křižovatky, kde mi to zdůvodnění pravidlem přednosti zprava na značené silnici dělá problémy. Ať se bavíme konkrétně jak říkáte :) Na prvním obrázku je křižovatka, jako je v prvním obrázku co jsem přidal. Hlavní silnice jde ostře doprava, přednost má to auto, jež přijede po hlavní + zprava. Zde nemáme sporu.
Další obrázek jsou 3 křižovatky (doplňková tabulka + mapa, přidám i odkazy), kde hlavní jde více či méně šikmo. Také mají společní to, že v ohybu se nachází vedlejší silnice kam jsem zakreslil jak vozidla odbočují.
O co mi jde - to které odbočuje, vždy musí dát přednost (odbočuje vlevo) Když ale na prvním obrázku BESIPu (křižovatka +) přijíždí červená fabie a má přednost zprava, už pochopitelně nedává přednost zelené, protože odbočuje vlevo. Prostě jede celou křižovatkou neboť má přednost zprava. V koláži odbočující vozidla ale vždy přijíždí (z pohledu dodatkové tabulky) zprava! (ač mírně). Záleží samozřejmě v jaké fázi jsou a při odbočení už třeba skutečně mají auto po levé straně. Když ale přijíždí po hlavní zleva, předkpokládám že se to řídí dle dodatkové tabulky.
Třeba na první z mé koláže (ulice Husova) je ta doplňková tabulka hlavní silnice hodně ostře zahlá. Proč tedy přednost zprava neplatí a naopak dává přednost zelený, jakoby ta hlavní byla rovná - protijedoucí a on odbočuje vlevo). Jedná se o jednu křižovatku s množstvím po sobě jdoucích odboček.
Snad je to takto jasné, na co se ptám.
Mapy:
google.cz/...
google.cz/...
google.cz/...

Přednost zprava? #7
Přednost zprava? #8
ceres

Snad je to z toho trochu pochopitelné...

Není.

Pro případ, kdy na křižovatce (a nejedná se o křižovatku s účelovou komunikací) není přednost rozlišena dopravními značkami (značky nejsou vůbec nebo jsme oba na hlavní nebo jsme oba na vedlejší) platí toto:

Odbočuju vlevo a mám ho proti sobě? Dávám přednost.

Mám ho po pravé ruce? Dávám přednost.

V ostatnách případech mám přednost já.

ceres

To, po jaké straně se ale přece po dobu průjezdu křižovatkou mění. První křižovatka - Jedu po husové, vozidlo mám vpravo. Čím více najedu na rovnou část ho mám samozřejmě více před sebou/zleva. To samé na Dvořákova/Riegrova. Nejdříve je na poslední křižovatce z pohledu červeného a dodatkové tabulky totalně zprava. Čím více obě vozidla najíždí do křižovatky jsou proti sobě logicky. Ale o přednosti zprava přece rozhoduji podle tvaru křižovatky na tabulce, ne?

10.12.20 20:34

Ne.

fera*

Zprava = proti směru hodinových ručiček. Čili na té křižovatce se 3 vedlejšími by mělo být pořadí tak, že první pojede auto, které nemá napravo od sebe (na vedlejší) nikoho. Pokud by tam byly 3 auta, musí se dohodnout...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]