Nejste přihlášen/a.
Může a taky to dělají. Když uděláš s jedním autem druhou nehodu, tak ti pak s největší pravděpodobností pošlou výpověď. Podle zákona na to mají právo - oboustranná možnost výpovědi do 3 měsíců od oznámení pojistné události, výpovědní lhůta 1 měsíc. Žádná pojišťovna nechce mít problémové klienty (po novu zákazníky)
Jsou tady nevěřící, kteří o tom ví prd a tvrdí bludy.
Slovo zákona:
Občanský zákoník 89/2012 Sb., § 2805
"Pojistitel nebo pojistník může pojištění vypovědět s měsíční výpovědní dobou do tří měsíců ode dne oznámení vzniku pojistné události."
Ovšem poznámka 2779/ 1 pro povinné pojištění se musí držet jeho podmínek ( a v zákonu o POV možnost ukončení kvůli nehodě nevidim)
Nechci se hádat, ale to by pak mohla nastat situace, že mě žádná pojišťovna nebude chtít pojistit. Je-li to pojištění povinné, pak mi taky musí být umožněno.
V principu je pojišťovna něco jako loterie, pořád sázím (platím pojištění) a občas možná vyhraju (mám pojistnou událost), jinými slovy na valné většině lidí pojišťovna vydělává a občas na někom prodělá, pojišťovna, která se vyhýbá plnění jak čert kříži by asi měla podnikat v něčem jiném. Logika, že nechce problémové klienty popírá princip pojišťovny. Od toho jsou bonusy. Např. já jezdím 40 let a nikdy z mého povinného ručení nešla ani koruna, takže mojí logikou bych vlastně měl mít pojištění zadarmo, protože už jsem jim dal peněz ažaž. A přesto platím stále víc.
Teoreticky. Dříve to u zmiňované Slavie bylo tak, že problémovým nastavila sazbu která byla několikanásobkem základní. Taky řešení. Teď to vyhodí rovnou.
muze a vyuzivaji toho hodne, pojistovna je jen firma ktera potrebuje tvorit zisky, pokud ty jim zaplatis rocne treba 2000,- a oni za tvoje havarky zaplati 30 000,- tak na tobe prodelavaji, podobne to funguje treba u urazovych smluv , vyuzijes vic x po sobe a uz ti upravujou smlouvu tak ze to radeji zrusis sam, protoze se to nevyplaci
Vzhledem k tomu, že POV je povinné ze zákona, tak pojišťovna ho jen tak ukončit nemůže. Podobně si nemůže sama stanovit výši pojistného, ale musí se držet v mezích předpisu.
Je sice povinné, ale to neznamená že by si tě pojišťovna musela držet. Výpověď má lhůtu jeden měsíc a to by ti mělo stačit k nalezení jiné pojišťovny. Některé tě odmítnou rovnou (například Slavie tě se špatným malusem nevezme, smlouva se prostě nedá sjednat)
Pokud to máš ve smlouvě tak ano můžou přerušit.
Pak můžeš uzavřít nové pojištění klidně zase u nich (odmítnout uzavřít smlouvu nemůžou), řeší to zákon 168/1999Sb. - par. 3/1, ovšem otázka je jaké budou chtít pojistné..
Když si to tak pročítám, tak ukončit pojištění kvůli dvěma nehodám nemůžou a to nejspíš ani když by to měli ve smlouvě (zákon je nad smlouvou) - hlavně paragraf 12 - nehoda není důvod zániku. tj. jedině dohodou a ty bys musel souhlasit. Můžou jen uplatnit malusy za nehodu pro pojistné na další období...
V zákoně je zmínka o možnosti přerušení pouze pokud to je ve smlouvě.. (Předpokládám např. přerušení na zimu u motorek) Ale tady půjde o ukončení a to zákon neumožňuje, (aspoň tak to vypadá po rychlém prolétnutí zákona o ručení)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.