Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal na správnou přednost v této Tišnovské křižovatce na ulici Riegrova.
google.cz/...
Co když auta na hlavní budou chtít odbočit tak jako na obrázku? Tedy z ul. Riegrova a Dvořákova, do Svatopluka Čecha.
Pokud se dobře pamatuji z autoškoly, auto na vedlejší dává přednost autu na hlavní. Pakliže jsou obě na hlavní, platí přednost zprava. Tady ta hlavní ale jednak není "úplně"zprava - je jen taková zahlá/šikmá.
Vozidlo z dvořákové jede jakoby zprava, ale když odbočuje do Svatopluka Čecha, odbočuje z hlavní doleva a křižuje protisměr - což je další pravidlo přednosti. Je ale blbost aby zároveň platila přednost zprava a protisměru při odbočování vlevo. Buď je to to, či ono. Nemůže jedno auto jet zároveň zprava a z protisměru. Je nějak definované, co už je "zprava"a co je "protijedoucí"? A kdo tedy zde pojede první? Zelený, protože jede zprava po hlavní nebo musí dát přednost červenému, protože je protijedoucí a křižuje ho?
Děkuji za odpovědi!
Děkuji. No, to je právě to co mě mate. Jak určím to, co je jak říkáte "sousední hlavní silnice" a co je protijedoucí? Žádnou zákonnou definici toho, jak moc musí být ulice zahnutá aby už to byla přednost zprava neznám.
@mikihans Ale tak zase nastat by za určitých okolností ta přednost zprava mezi sousedními vedlejšími mohla. Cyklouni například jednosměrky neřeší. Sice by porušil pravidlo, ale tebe by to zodpovědnosti nezbavilo.
Tady je to přece přednost zprava ne? Když dvě auta přijíždí po hlavní. Ne přednost protijedoucímu.
Ve smyslu citace zákona se tady přednost zprava neuplatňuje!
Už se to tady řešilo. Přednost zprava je na křižovatce, kde není upravena hlavní x vedlejší.
A proč prosím? Když:
(1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.
(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
Nejedná se zde o druhý bod? Tedy že nelze rozhodnout na základě přednosti hlavní x vedlejší a tedy rozhoduje přednost zprava?
Protože:
Obě vozidla jedou po hlavní
Přednost v jízdě vyplývá označením hlavních a vedlejších silnic.
Neřeš tvar křižovatky, prostě si tu tlustou čáru narovnej a máš to...
OK, takto jak to říkáte to chápu. Rozumím tedy té formulaci v zákoně blbě. Není to tak, že pokud nevyplývá ze značek, rozhodne kdo jede zprava. Je to tak, že přednost zprava platí pouze tehdy, když nejsou značky, správně?
Víte ale co mi vrtá hlavou? Všude kde jsem si dělal testy na stránkách autoškol. Bezpecnecesty.cz apod. servery - všude se to vysvětluje jako přednost zprava Tak čemu mám věřit?
Upřímně nevím, jak jsou testy na webech a tak, já mám řidičák a i jezdím přes pětatřicet let. Co vím, že v zákoně je jasně stanoveno, že přednost zprava platí na křižovatce, kde není upravena hlavní x vedlejší. Tím to pro mě končí. Logika...
Pardon, neznevažuji to nebo netvrdím, že nemáte pravdu. Snažím se si v tom udělat pořádek než pudu na testy a jízdy.
Třeba tady jsem se na to díval: autoskola-top.websnadno.c/...
A tady jsem si zkoušel ty křižovatky s dopravními tabulkami a taky tam vždy bylo psáno, že zde platí přednost zprava :/ bezpecnecesty.cz/...
To je naprosto šílené ten odkaz. jestli tohle je autoškola, tak by jim měla být odebrána licence. Já se opravdu nedivím, že za svou řidičskou kariéru nestačím čím dál více zírat. Už i podle té grafiky náčrtu situací a doprovodného textu. Zlatý komunisti a autoškola ve svazarmu.
To, že dáváte přednost vozidlu přijíždějícímu zprava po hlavní není totéž, jako přednost zprava proboha.
Já to řeknu jednoduše. Tlustá čára = hlavní, tenká čára = vedlejší. Když si tlustou narovnáte, jedete proti sobě. Je těžké to pochopit?
Chápu že to je tedy asi blbost na tom odkaze. Ale uznejte - jak to mám jako mladý člověk snažící se naučit předpisy nějak lidsky poznat? :/ Když tedy dávám přednost na takovéto hlavní, nedávám ji protože přijíždí zprava, ale proto, že já jakoby odbočuji "vlevo" a sjíždím z hlavní?
Fakt sorry za množství - pro Vás zkušené asi blbých dotazů. Chci se to naučit dobře a nebýt postrach silnic.
Ano, správně. Jakoby odbočujete vlevo, sjíždíte z hlavní a to auto zprava je de facto protijedoucí. Nechte si to tak v hlavě a nevysvětlujte to instruktorům. Když se tím logicky budete řídit, nebudou nic namítat, oproti tomu, když to s nima budete rozebírat.
Množství dotazů je v pořádku.
Tak díky moc za čas i cenné rady. Snad to takto vážně je :D Pořád je mi jakési divné, že by to web autoškoly a dokonce i bezpecnecesty.cz a takové servery měly všehny blbě. Ale možná to je pro zjednodušení, aby to lidi chápali :/ Přiznám se, že mně to z té zákonné definice také jednoznačně nevyplývá. Opravdu to zní, jakože platí značky a když ty nestačí, platí i přednost zprava, ne?
spike,
zde jedu (z pohledu mapy) po hlavní a jedu rovně, ZPRAVA jede vozidlo rovněž po hlavní, zatáčí doleva, kdo dá komu přednost a proč?
Inu před 10 minutami bych přesvěčeně a s jistotou řekl, že ho pouštím já, protože přijíždíme oba po hlavní a on navíc zprava - věrný odkazu jež jsem posílal. Teď bych to viděl tak, že mu dávám přednost, protože jedeme oba (proti sobě) po hlavní, ze které já odbočuji vlevo, křižuji jeho protisměr a musím mu tedy dávat přednost, neboť on nikam neodbočuje a nekřižuje mne.
V mém případě, dáváte přednost zprava páč:
citace ze zákona, kterou znáte "(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.",
k tomu existuje vysvětlení, "Ustanovení platí zejména tam, kde jde o křižovatky pozemních komunikací nerozlišených dopravními značkami. Platí však i na křižovatkách pozemních komunikací hlavních s pozemními komunikacemi vedlejšími, kde hlavní nebo vedlejší pozemní komunikace mění svůj směr, pro vztah řidičů přijíždějících ke křižovatce po pozemních komunikacích rovnocenných."
s odkazem na: "BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J., SEIDL, A.: Zákon o silničním provozu s komentářem, Praha 2011, s. 49."
které si soudy berou jako návod a rozhodují dle tohoto výkladu.
Zdroj:
a jiné jejich články, třeba i zákon 361/2000 s komentáři a obrázky
Ano, tuto stránku jsem si právě také našel a pročetl. A z toho nabyl dojmu že přednost zprava platí i na křižovatkách se značkami. Tak teď nevím... Tu křižovatku kterou jsem hned na začátku vkládal, byste Vy rozsoudil jak? Přednost červený nebo zelený? Zelený totiž přijíždí "zprava", na druhou stranu odbočuje vlevo. A pokud nepřijíždí zprava, ale je to protijedoucí, pak jak poznám, kdy jde o přednost zprava a kdy protijedoucímu? Jsem vážně bezradný jak si v tom udělat nějaký systém.
Červený pojede první, koho že má po pravé ruce? Nikoho, určitě ne zelené auto, páč to není v ulici Sv.Čecha, ale až v Dvořákově ulici.
A ten rozdíl je pro Vás dám tím, že není bezprostředně vedle Vás, ale je mezi Vámi ještě jedna ulice. Ta je ale vedlejší a Vy jste na hlavní ... Hm. Tak nevím co si vybrat za vysvětlení. Dává mi smysl to, co říkáte Vy, i pan Sirokko. Nějak pořád nevím, jak určit, kdy už je to zprava a kdy je to protijedoucí. Musím si to vše ještě pořádně přečíst.
A co je tam za problém? Obě vozidla jsou na hlavní. První jede červený. Žádná přednost zprava tady neplatí. Jednoduchá triviální křižovatka. Chjo...
Jestli máš řidičák, zpět do autoškoly na kondiční jízdy. V zájmu všech.
Díky za honění ega a macho kecy. Řidičák budu dělat, nevím, jaká je pointa Vašeho příspěvku. Nechcete-li poradit, nemusíte.
Rada byla, a správná, že červené jede první. Pointa spočívá v tom, že pokud nemáš řidičák, je dotaz namístě.
Dobrá tedy. Poté mě zajímá - je pravda co jsem říkal? Vedlejší dává přednost hlavní. Když nejde rozhodnout na základě tohoto, mezi hlavními silnicemi rozhoduje pravidlo přednosti zprava, ne? A já se ptám - Jak poznám, když přijíždím takto "zprava", zda mám přednost, protože přijíždím zprava nebo naopak jsme protijedoucí a při odbočování vlevo ho musím pouštět? :/
Tady jste protijedoucí, i kdyby byla hlavní silnice v křižovatce zatočena do dvojitého paragrafu.
Aha, takže protijedoucí = vždy na stejné úrovni silnice? Asi nějak špatně chápu ten druhý bod v zákoně - "Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1..." Bral jsem to tak, že nerozhodne-li situaci hlavní x vedlejší, sekundárně rozhodne přednost zprava.
Určitě Vám pomůže poučka ze starých časů. Přednost má ten, co má menší oblouk a ten co nikoho nekřižuje.
Spike, Jelikož pan sirokko napsal desítky vět v této otázce, s něčím souhlasím, s něčím nesouhlasím. Ale určitě nebudu vytrhávat jen věty se kterými (ne)souhlasím, páč to nikam nevede.
Děkuji, pomůže
Souhlasíte tedy s tím, co psal pan Sirokko? Tedy že přednost zprava na křižovatce se značkami je kravina a na těch autoškolních webech je to fakt totálně špatně?
Pokud mezi nimi není přednost rozlišena dopravními značkami (hlavní/vedlejší), bude mít přednost červené, a je jedno, jestli té přednosti bude říkat přednost zprava nebo přednost protijedoucího. Pokud se totiž jako zelený budete snažit projet, v určitou chvíli protijedoucí budete, pak ho budete mít zprava...
Díky ... přiznám se, že z těch protichůdných odpovědí na jednu křižovatku jsem rozpačitý. Jeden říká, že když jsou značky přednost zprava neexistuje. Druhý zase, že ano. Tak nevím.
Spike,
Jeden říká, že když jsou značky přednost zprava neexistuje. Druhý zase, že ano
Ale to je o tom, jak chápete a jak ostatní chápou zákon. Nezapomeňte, že spoustu lidí si vykládá zákon jak chce, třeba i tím, že radí, narovnat si křižovatku, změnit její tvar a podobně. Ale to žádný zákon neřeší.
Tak ještě jednou a naposledy zkusím ocitovat větu:
...Platí však i na křižovatkách pozemních komunikací hlavních s pozemními komunikacemi vedlejšími, kde hlavní nebo vedlejší pozemní komunikace mění svůj směr, pro vztah řidičů přijíždějících ke křižovatce po pozemních komunikacích rovnocenných...
Jak můžeš mít jako zelený přednost zprava, když ho máš - když jedeš - po své pravé ruce?
Ono by to možná chtělo si pořádně přečíst znění zákona:
"Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava...!
Takže když jedeš jako zelený, červené vozidlo přijíždí zprava.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.