Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Která auta mají jen jedno zpáteční světlo?

Od: zdenek2® odpovědí: 29 změna:
Všiml jsem si už několikrát, že některá cizí auta mají jen jedno zpáteční světlo a sice na pravé straně. Například některá vozidla Ford. Předpokládám, že tato auta sem byla odněkud dovezena (Amerika, Asie...).
Která auta to mají stejně? A je to bezpečné z hlediska provozu, že je zpáteční světlo jen na jedné straně?
Dělají taková auta i některé evropské automobilky? Je to vůbec v Evropě povolené mít vzadu jen světlo na pravé straně?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

9x

Já myslím,že to je běžné. Bývá to tak,že ve skupině na stejném místě je vlevo mlhovka a vpravo couvačka

hodnocení

To jako, že mlhovka vzadu je také jen jedna na levé straně?

ANO. viz níže můj příspěvek!

berger*

Jj. Zrovna dnes něco takto vybaveného jelo přede mnou,na značku jsem nekoukal... Ve městě,bez mlhy,měl zaplou mlhovku vlevo...*zed*

Mlhovka jen vlevo je snad u většiny aut, poslední auto co ji mělo na obou stranách byl Favorit od Felicie už je jen vlevo. A má to tak většina aut kde je mlhovka řešena dvouvláknovou žárovkou obrysového světla, je paradox že když rozeberete světlo v pravo tak tam normálně dvouvláknová žárovka na mlhovku je taky a dokonce se to u některých aut dá v diagnostice přepnout aby svítíla jen vpravo nebo obě. Je to kvůli tomu aby se mohly vyrábět stejná světla pro levostranný i pravostranný provoz.

@berger - Jde o vychytávku, aby si šetřili H7 (většinou se žárovky hrůzostrašně mění) při denním svícení pokud nemají LED. Zapnou jen mlhovky (u některých aut to jde a přední jsou spojené se zadními) a když je policie zastaví, mají jen "špatné" zapnutí světel, bez pokuty. Pokud mlhovky zadní dole, ještě to jde, ale nyní se začaly montovat do výše očí a pak běda.

@taalla Felda má obě zadní mlhovky ;)

miki... potvrzuji. Dvě *frajer*

berger*

Regine,tak to by mě fakt nenapadlo. A musel jsem si to přečíst dvakrát,než jsem pochopil...*smich*

Tak je to tedy až od jedničkové fabie ta už má 100% jen jednu.

tycoon*
hodnocení

3x

Já mám Seat a ten má taky jen jedno zpáteční světlo. Je to vcelku běžné, že na jedné straně je mlhovka a na druhé straně na tom samém místě je couvací zpáteční světlo.

hodnocení

2x

Takových je povícero nejen Fordi a vůbec to memusí být ameriky.Např na seatu Ibiza 1 a po FL (85-93 včetně) bylo jen jedno.nejsem si jist ale tuším BX14RE (88) a P405 (89) a 96 ... a tuším i Mazda Prremacy 2000 Zatím jsem s ní po tmě za 3 roky necouval...Jinak jedno není proti ničemu a nemusí být dvě!Tak jde spíše o to VIDĚT na couvání a až poté dát vědět že couvám!

hodnocení

A co třeba, když chceš na parkovišti couvat a ten co přijíždí zleva nic nevidí a vrazí do tebe? To nemá logiku?

Zdenku,

když chceš na parkovišti couvat a ten co přijíždí zleva nic nevidí a vrazí do tebe

Co to píšete ze chybu?

Když Vy couvete, tak vy vrazíte do jiného, nikoliv on do Vás. Zkuste se kouknout na zákon 361/2000

berger*
"VIDĚT na couvání" - mám galaxy,dvě couvačky,továrně zatmavená skla vzadu. Když jsem couval do tmy,neviděl jsem ani h... Vyřešila to rampa za zadním oknem,na stk to musím shodit a až se jednou přehmátnu a zapnu to za jízdy,ten za mnou mě zastřelí. Pokud přežije...
hodnocení

@milancukrar Jakou chybu Milane? Když se srazí dva plechy, žádný z řidičů není nadšený. Od toho jsou světla na obou stranách, aby ti za tebou měli signál, co zamýšlíš učinit. Jinak by tam ta signální světla ani nemusela být.

Vy nevidíte auto, ale chcete vidět dvě světla? Když couvete, nesmíte nikoho ohrozit.

hodnocení

Tak si Milane do auta namontuje periskop, ten vidí za roh. Zpáteční světla jsou potom už úplně zbytečná.
berger*

Zdenek2,jste to Vy,co skládáte starou feldu? Nedávno se do Vás trefovali,já psal,že Vám fandím,ale teď jsi napsal hovadinu...*smich*

Zdeňku Vy pokud chcete couvat ve tmě nevidíte,že za Vámi něco jede? Pak Vám nebude stačit ani světelná rampa jak o ní píše rádce Berger!

jayk
hodnocení

1x
Já mám Kiu Ceed SW 2010 a mám taky jedno zpátečkové světlo jen napravo. Nalevo mám mlhovku.

makk
hodnocení

1x

Je to poměrně běžné i u u nás prodávaných aut. Obvykle je o tak, že tam, kde mají vpravo couvačku, tam mají vlevo zadní mlhovku.

xx*
hodnocení

1x

Např. Hyundai

Která auta mají jen jedno zpáteční světlo?

hodnocení

1x

Co třeba Škoda Fabia II? Felicie Pick-up? Má jednu a jedno.

Je to povolené. Dle předpisu o světlech EHK 48.

daniela1
hodnocení

0x

Volkswagen New Beetle před faceliftem. ;) Americká verze vypadá ještě trochu jinak.

Není to úplně šťastné řešení (možná i proto ho VW dal po faceliftu pryč, společně s dalšími "vychytávkami"), protože čas od času někdo, kdo Beetle nezná a nedává pozor, světlo úplně přehlédne.

Nicméně svítí dobře a nic extra nebezpečného na tom, myslím, není.

upload.wikimedia.org/...

Tady je to dobře vidět, červená mlhovka vlevo, bílá couvačka vpravo (u pravostranného řízení opačně). :)

doplněno 06.12.20 20:47:

images.carstory.com/...

Jiný zadní nárazník na VW NB je třeba tady, kdyby někoho zajímal ten rozdíl. :)

hodnocení

Teď jsem někde vyčetl, že to prý je nějaké evropské nařízení mít jednu mlhovku vzadu a jedno zpáteční světlo. Prý i Fabie mk2.
Myslel jsem si původně, že je to mimoevropský nápad.
Jak je vidět časy se mění. Tak vymontujme jednu žárovku vlevo a jednu vpravo a budeme společně šetřit.
Ale prý jsou pořád Evropské země, kde je povinné mít obě světla.

teda vy jste expert ,Není povinnost a ani (dle mého soudu a x let za volantem a asi 10x víc na sedadle spolujezdce ) nutnost mít na obou stranách couvací a současně i mlhové světlo! Myslet znamená h...o vědfět a
a svém pokud máte 2 mlhovky a zpětné klidně bvyndejte žárovku -ale pak se nevidvte na STK až neprojdete díky tomu TK!

Je to věc výrobce, já mám Hyundai ix20 a mám dvě couvačky. Je to otázka jak to která automobilka řeší, věc konstruktéra, nebo designera.

break

Povinnost je mít jednu na ty straně, co je přivrácená ke středu.

Jinak tohle funguje už desítky let. Zaspal si dobu, ty novinko

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]