Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dot5.1 u Felicie

Od: zdenek2® odpovědí: 9 změna:
Měl někdo nějaké problémy s těsněním apod. při použití brzdové kapaliny dot5.1 u vozů Felicia?
Její nalití by mělo být zcela bez problémů?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Druh kapaliny bych měnil jen při celkové opravě brzd s výměnou všech těsnění a gumiček/o-kroužků. Pak bych jako novou kapalinu použil kvalitnější, tedy třeba DOT 5.1. Ovšem pro dolití použijte raději dosavadní kapalinu, protože její celková výměna znamená nejen nalití, ale i odvzdušnění systému do stadia, kdy ze všech odvzdušňovacích šroubků vytéká nová kapalina. Ani pak nemáte jistotu, že některá gumička v systému nepovolí a novou kapalinu nepropustí.

doplněno 04.12.20 19:45:

@gumidek: Zajímá mě proč?

hodnocení

2x

DOT 5.1 je tuším na glykolové bázi a nepatří do systému brzd Felicie.

Hlavně lépe fungují v mrazuech s ABS, ESP

doplněno 04.12.20 19:50:

forum.volvoklub.cz/...

doplněno 04.12.20 19:54:

satam, obecně vzato kolem 5 a 5.1 je pár nejasností a pokud to výrobce nepředepisuje, tak bych neriskoval nějaké sražení, nesprávný bod varu nebo rozleptaní gumiček či hadic, které na té Feldě nebudou v top stavu.

Sám bych tam cpal DOT4 každé 2 roky. Co je na tom? Lepší je to prolévat a odvzdušňováky mít ve stavu použitelnosti, nežli tam dát něco navěky. Ale můj názor.

Když jsem dělal ve Škodovce, tak se používala na všechny 3jkové řady DOT4 v pojízdné plničce na všechno. Nikdo tam nešaškoval s 5.1

hodnocení

Ohledně dot5.1 a dot5 nejsou žádné nejasnosti.
Dot5 je úplně jiná než ty ostatní, je totiž na bázi silikonu a používá se tuším při závodech. Asi si musíš důkladně propláchnout brzdový systém než ji tam naliješ.
A co se týče toho hloupého označení Dot..., kdy si každý to číslování plete, já jsem nikdy v autoprůmyslu nedělal. Naopak tady nesmysly, které nám často autoprůmysl vnucuje, co chvíli kritizuji.
hodnocení

Malá oprava: silikonová dot5 byla vyvinuta pro speciální účely, kde vlhkost a voda jsou skoro vždy součástí brzdového systému, například vojenská vozidla. Když budeš takovou kapalinu používat, tak nejspíš voda v brzdovém potrubí žádné problémy nezpůsobí. O tom je dot5. Je to prostě taková trvalka, zatímco běžné kapaliny jsou hygroskopické s natahují vodu, proto se musí po čase vyměnit.

hodnocení

0x
Pokud jen dolejváš bohatě stačí Dot 4
Jinak mam pocit že ta 5.1 by se neměla míchat s 3kou a 4kou

hodnocení

Ach jo lidi, dáváte takové rady i za peníze?
m.autokubis.cz/...
" Dot 3,4 a 5.1 jsou všechny na bázi etylenglykolu a jsou navzájem mísitelné!"
Já se ale ptal zda někdo neměl nějaké problémy s těsněním apod. při použití 5.1?
Tak asi ne, když tam tuto kapalinu nedáváte.
Mimochodem 5.1 má bod varu 260°C a stojí skoro stejně jako dot3 nebo 4. Tak kde je problém? Ve vaší hlavě?

My problémy nemáme. Nám se žije dobře ;).

@gumidek: Rád souhlasím*palec*

break

Ty seš vážně tupec. Šťourej se dál v tý svy rozpadlý Felicii...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]