Nejste přihlášen/a.
No ono se může stát... Třebas desetihodinová zácka n adálnici v zimně, pokud chceš topit, musíš spotřebovávat palivo nebo energii. Benzín ti mohou dovézt v kanistru, elektrony ne.
to je přesně ten přístup, který mě hněte. Prosadíme "zelený úděl" a ono to nějak dopadne. Nebudeme to řešit. Schválně jsem psal o mnohahodinové koloně. Stávají se. Zrovna včera opět. To, že dojde šťáva nemusí znamenat, že řidič je ignorant. Problém je, že elektřinu si sebou nevezmu do kanystru. Jak bude stoupat počet elektrovozů, tak zákonitě budou narůstat problémy.
Technologie elektrovozů je skvělá, ale naprosto se ingoruje fakt, že to hlavní - zdroj energie je na dost primitivní úrovni a technicky naprosto nedostatečné. Místo toho, aby EU narvala prachy do výzkumu nových převratných zdrojů, tak bude našimi penězi dodovat firmy, bohaté a "nadšence".
Přeju každému nadšenci ať vždy dojede tam, kam chtěl. Není přece ignorant...
nekritická glorifikace, jednostranná zaslepenost, bagatelizace problémů. S tím se opravdu nedá diskutovat. Já jsem inženýr s technickým mozkem a zajímají mě fakta, jak co funguje a jak se něco bude řešit. Toto se fakt nedá.
Štíre...Vy se dusíte?
A do háje, tak to volejte rychlou...
Tady u nás, je vše v pořádku...Dýchá se dobře, venku sníh, v lese stromy, v rybnících voda. Ještě že nežiju tam kde Vy.
A aby toho nebylo malo, tak kdyz odtah, tak pouze s jerabovou odtahovkou. U nekterych elektroaut dochazi po uplnem vybiti baterii k zablokovani kol. Takze doporucuji nechat si tam stavu alespon na najeti na podval.
Ale v praxi tomu zas tak casto dochazet nebude. Kolikrat se komukoliv stalo, ze mu v kolone doslo palivo?
Kolikrat se komukoliv stalo, ze mu v kolone doslo palivo?
Na plnou nádrž ujedu odhadem nějakých 650 km. Při dojezdech dnešních, obzvláště levnějších elektromobilů trochu nepoměr a to je řeč o novém elektromobilu. Z toho mi plyne, že, také s ohledem na hustotu dobíjecích stanic, půjde počet chcíplých aut hódně nahoru.
Ale ty se na to divas z pohledu sveho 650km auta.
Ja na plnou nadrz u motorky najedu 210km a take s mi nestane, ze by mi palivo doslo. (i kdyz popravde se mi to jednou stalo , ale to bylo poruchou, kdy spotreba stoupla na 12 litru a nez sem to zjistil, tak bylo pozde, takze to bych nepocital, to je proste poruchovy stav)
Zkratka se s danym vozem jezdi tak, jak si to doplnovani konkretniho zdroje energie zada.
-
ps. Je zajimave k zamysleni, jak se vsichni u elektroaut dozaduji deklarovaneho kilometroveho najezdu, kdyz u aut se spalovacim motorem se tohle nikdy nikde neuvadelo ani nikym nevyzadovalo. Vzdy slo pouze o hruby odhad a realita byla vzdy takova, ze byl u volantu budik, ktery ukazoval, kolik zbyva paliva.
Jo, ale u toho auta se spalovacím motorem zastavím na pumpě a za 5 minut mám dalších 650km. A ano, e-auta mají rychlonabíjení, ale za prvé, zatím těch nabíjecích stanic tolik není a až se nedej bože e-mobilita stane samozřejmostí, tak si nedovedu představit ty nabíjecí stanice pro x aut. Každé auto tam stráví cca 0,5 hodiny, pokud by měly nahradit ty klasuická, tak ty nabíjecí stanice budou dlouhé aspoň kilometr a u každé bude malá atomová elektrárna, případně přívod 400kV a rozvodna.
Ano, koukám na to z pohledu auta se spalovacím motorem. Na nádrž ujedu oněch 650 km s novým a s tím samým i za 20 let. Což se mi u elektroauta jistě nepovede. Lze tedy předpokládat zkrácení nájezdu vlivem stáří z ideálního stavu klidně o 30, ale i 50 procent. Ve finále pak s polovinou vozového parku nedojedu z Prahy do Brna bez dobíjení. Taková zastavená D1 v zimě na Vysočině pak bude žůžo. Ještě že tu máme to globální oteplování, třeba už nebude vůbec mrznout...
štíre - fyzikální chemie nás učí, že akumulátor s nejvyšší koncentrací použitelných elektronů je stále uhlovodíkové palivo.
Jak dlouho mi vydrží prodlužovačka z jedenáctého patra na parkoviště, než mi ji sběrači kovů uškubnou?
To zní opravdu krásně, pro majitele domu. Tipuji, že velká část obyvatelstva bydlí na sídlištích, panelák má v lepším případě 4 patra, v horším 8 a více. Jak budou majitelé bytů dobíjet, to nám zatím nikdo neřekl. Krásné by bylo mít stojan u každého místa, ale i tak je to nereálné, již dnes je více aut než parkovacích míst. Dle mého se má prvně vyřešit rychlost nabíjení a technologie, pak teprve prodávat auta. Ať se nám to líbí nebo ne, dokud nebude nabíjení trvat 2 minuty, bude spousta lidi, co si auto na elektriku nekoupí. Mít vlastní dům, neváhám ani minutu.
To stir : Delší doba na volnoběh mohla vadit tak dvoutaktnímu motoru, protože byl málo mazán. U čtyřtaktních motorů je tlak oleje dostatečný na řádné mazání, takže můžete jet na volnoběh jak dlouho chcete !
Když máš v hajzlu termostat a vykuchaný šusplechy tak se nediv že to na volnoběh netopí a na místě zahoří..
Pět stojanů před panelákem v Rusku - a neni to náhodou výkřik do tmy aneb těch pět je na celý sídliště :D
Elektromobil je na denní couračky po městě a musíš mít vlastní dobíjení = aspoň přístřešek na vlastním pozemku (za plotem) Jinak ti magneti šlohnou prodlužku Pět max. 10 let a dojezd bude málo i na cestu do/ z práce, jakákoliv delší cesta je být otrok auta, představ si tisíce elektromobilů na dálnici a jak to chceš dobíjet pár desítkama stojanů.
Ad ekologie elektřina asi roste na stromech, při přenosu nejsou ztráty, těžba lithia na baterky je vyloženě eko a životnost auta taky, místo jednoho spalováku vyrobíš tři.. Servis nenáročný je taky nesmysl, protože i elmobil má brzdy, tlumiče, čepy, atd. Navíc takový vyfikundace jako malá bouračka znamená rizikovou baterku = totálka. Drcneš a místo nárazníku za 30k to bude 200k za novou baterku.. Ty dojezdy 600km apod. jsou maximální, realita bude tak polovina, takže zajet Z phy na běžky do Jizerek bude už za hranou a budeš řešit dobíjení, a už vidim jak je v Bedřichově 300 stojanů na dobíjení a u toho 50 větrníků aby tam nevedlo VVN z Temelína nebo spíš z Tušimic
Smysl mají auta na metan apod. a ne elektropííííp oviny...
Odtah vybitého auta je to poslední. Nejhorší je elektromobil jako takový. Nedávno někde proběhlo, jak elektromobil hořel a nikdo nevěděl, co s tím. Nakonec to postříkali nějakou pěnou a nechali stát na místě. Kvůli bateriím v tom je hrozná spotřeba lithia a jeho zásoba není nekonečná. Celý ten humbuk s elektroauty mi přijde, jakoby člověk, místo aby houkl na někoho ze schodů, si pořídil technologie za statisíce, aby někoho zavolal.
Prosímvás, je rozdíl normální auto a elektromobil plný kdovíčeho, jež nedokážou hasiči zlikvidovat, protože nevědí, co tam vlastně je.
Ono je to hezké,jen by se chtělo naučit počítat. A ještě dotaz - s kterým autem když dojde benzín musíte do servisu? Já zkoušel spotřebu od nuly do nuly , stačilo dolít a jel jsem dál U novějších aut jsem se spíš setkal s tím, že při určité minimální hladině paliva se prostě zastaví ...
Tak asi záleží, jaké auto máte. Můj commonrail z roku 2008 musí do servisu. Známého s benzinakem jsem startoval přes kabely po doliti benzínu a servisu se nevyhnul. U favorita ale stačí napumpovat o jede se. Nynější vozy se ani roztahovat nesmí, kromě tedy ev které se aspoň trocha narekuperuje.
Zatím u nás elektroauto má pár jedinců co sepotřebují odlišit od ostatních a pak asi i nějaký ekologický přívrženec...
Pominu to, že stát na příkaz vedení EU okrade řidiče běžných vozidel a ti budou tuto motorizaci dotovat! Podle i ostatních rozhodnutí mám pocit že vedení EU není moc soudné, tak uvidíme co nám přinese budoucnost... Říká s etomu diktát neodborníků.. Spíš vidím problém v tom dobíjení. Mnoho za každou cenu obhájcům nedochází, že když bude v současné situací tisíce a i miliony automobilů i v ČR, tak by měla být nabíjecí síť velmi rozšířená a to asi nejde ani v dnešní době tak dobře realizovat, ba vůbec řešit. Pár jedinců si nabije doma u domku, ale většina obyvatelstva nebydlí v samostatných domcích... Už hloupost EU je a byla v tom, že nenařídila třeba jednotné nabíječky a zbudovat rozsáhlou síť nabíjecích stanic koncipovaných se spotřebou a výrobou v elektrárnách.. A pak nařizovat a zvýhodňovat elektromobily. On ten nárůst bude docela veliký, jen laik si myslí že to píchne jen do zásuvky.. Ještě mám strach z budoucnosti, jak bude probíhat likvidace a recyklace starých akumulátorů... Ono stačí až za pár let začnou vypovídat službu solární panely a s.r.o. rušit svoji činnost... Předpokládám, že likvidace bude probíhat na vrub státu, tedy nás...
Já teda nevím, kde žijete, ale u nás o žádných dotací do čistých zdrojů nebo elektromobilů pro fyzické osoby nevím. Možná se ale pletu a přesvědčíte mě o opaku, kde dobře dotovaný elektrokřáp koupím. Zatím jen vím, že do fosilních zdrojů se cpou biliony a do čistých zdrojů téměř nic. Uhlíková neutralita se dělá jen na papíře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.