Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s kompresorem - kondenzovaná voda

Od: zdenek2® odpovědí: 8 změna:
Mám dva olejové vzduchové kompresory 24l. Oba mají vcelku stejné parametry a konstrukci. Ten jeden od Lidlu vždy po cca denní přestávce má uvnitř zkondenzovanou vodu, která mi stříká na začátku používání ven.
Ten druhý od Güde je vždy suchý, nic v něm nekondenzuje.
Oba jsou ve stejné místnosti.
Jak je toto možné? Ten problém s kondenzací vody musí být v konstrukci toho jednoho kompresoru.
Poradí někdo čím to může být?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kondenzace vody ve vzdušníku rozhodně není žádnou vadou, je to normální fyzikální jev, jehož intenzita je závislá na vlhkosti vzduchu, který kompresor nasává. Krom toho je somzřejmě podstatné, jaké množství vzduchu kopresor stlačí, takže výkonné průmyslové kompresory denně ,,vyprodukují´ i mnoho litrů, proto jsou běžně osazeny sušičkou.

hodnocení

Ten "suchý" kompresor stlačuje na max. 8 bar, ten "vlhký" kompresor na cca 10 bar. Že by pouhý rozdíl 2 bar způsoboval kondenzaci?
Nebo má ten suchý kompresor zařazeno uvnitř něco, co kondenzaci brání zatímco ten vlhký kompresor tuto součástku nemá?

Kompresor tohoto typu je velice jednoduché zařízení - prostě motor, klika píst, ventily. Takže rozhodně nemá nic, co by anihilovalo nasátou vlhkost. Ty velké, průmyslové mají - jak jsem zmínil sušičky, ale to se bavíme o mnohonásobně vyšších výkonech a taky cenách toho zařízení. Ale i tyto výkonné stroje tu vodu nijak nelikvidují - prostě ji odloučí a vypustí mimo vzdušník, protože voda je to poslední, co by se mělo vyskytovat v rozvodech vzduchu

Ale určitým řešením by pro Vás mohl být jednoduchý odlučovač - nevyrovná se sice sušičce, ale pomůže zlepšit pronikání kondenzátu .

wish.com/...

hodnocení

Pořád ještě jsem problém nevysvětlil úplně. V průběhu provozu ten vlhký kompresor funguje normálně, nic z něj nestříká. Pak ho vypnu, vyprázdním stlačený vzduch a do příštího dne je uvnitř kondenzát.
Ten druhý kompresor nic takového nedělá.
Neříkejte mi, že ta voda se uvnitř vysráží sama, když je kompresor v klidu?
Proč to tedy nedělá ten druhý kompresor?

Vyprázdním "stlačený vzduch"... Znamená , že ho vypustím ventilem pro výstup vzduchu? Nebo ho i " vypustím" odvodňovacím šroubem?

Upřímně řečeno, nevím co vlastně chcete. Už x- lidí Vám tu napsalo, že jde o běžný jev- a furt nic... Tak to zkusím jinak. Kompresor žádnou vodu ani nevyrobí, ani nepohltí, zkondenzovanou vodu mohou samy vypustit pouze ty modely, co mají sušku a případně automat na odkalení vzdušníku. Kolik vody se vysráží závisí na více faktorech, nejvíce na vlhkosti nasávaného vzduchu, ale u na stupni stlačení a teplotě vzduchu na výstupu. Ke kondenzaci dochází ve vzdušníku ,a to za provozu stroje, nikde žádná voda pak z ničeho nestéká. Takhle stačí? A zkušenosti s kompresory mám, poslední kompresor z dlouhé řady jsem nainstaloval a předal dnes - 25kW šroubák.

hodnocení

0x

Tak voda vysrážená v kompresoru je vždy, možná že se strhává u kompresoru z Lidlu nějak více do výstupu než u Gude... Ale běžně už po jednom použití je na dně tlakové nádoby nějaká voda. Mám v práci komprsor Atlas Copco, takový za 200.000 Kč a ten má vymražování a stejně ještě odpouští vodu. Spíš bych se zamyslel (s ironií) nad tím, že tam v Guide voda nekondenzuje... :)

hodnocení

Já s vámi souhlasím, že voda se v každém kompresoru sráží vždy, ale záleží na tom v jakém množství a jakým způsobem.
Protože oba kompresory jsou velmi podobné, měly by mít i podobné chování, co se kondenzované vody týče. Ale nemají.
Já si to vysvětuji tak, že voda se musí v obou kompresorech vysrážet už za chodu a to uvnitř samotného kompresoru. Proč ale u jednoho kompresoru během klidu voda steče gravitací do zásobní nádoby a u druhého ne? Asi ten druhý kompresor má uvnitř nějaký filtr, který stečení vody do zásobníku brání (například nějaký molitan, který nasákne vlhkostí, ale toto malé množství vody nepropustí). Druhý kompresor toto nemá, takže voda během klidu kape dolů do zásobníku.
Asi by to chtělo oba rozdělat a podívat se, co přesně uvnitř je. Myslel jsem si, že s tím někdo má zkušenosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]