Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
předem chci upozornit, že mám řidičák teprve 3 měsíce, s auty obecně a jejich fungováním mám zatím jen krátkodobou zkušenost a teprve získávám praxi, takže se omlouvám, jestli je můj dotaz hloupý.
Proč je potřeba při meziplynu nejprve vymáčknout spojku a zařadit neutrál a pak teprve řadit s dalším sešlápnutím spojky? Logicky mi vyplývá, že je přece jednodušší sešlápnout spojku, držet ji sešlápnutou, přitom zároveň zařadit, přidávát plyn a opět ji pustit, aniž bych ji musel vymáčknout dvakrát.
Další otázkou pro mě je jak moc přidat při tomto úkonu plyn? A to při dvojitém vyšlápnutí nebo při variantě, kterou jsem popsal výše. Pokud je teda mnou uvedená varianta vůbec reálná.
Pokud mi to někdo objasní, děkuji.
Meziplyn bylo potřeba používat u nesynchronizovaných převodovek. Snad jediné auto, které ji ještě má a je občas k vidění je Praga V3S. Účelem je zajistit, aby otáčky ozubených kol (nebo zubových spojek), které do sebe zasouváš byly shodné, proto je potřeba pustit spojku, protože se to týká převodovky (předlohové hřídele).
Řazení nahoru: Rozjíždíš se, vytočíš motor a chceš přeřadit. Ale při stejné rychlosti auta má motor (a tím i předloha) při prvním převodovém stupni vyšší otáčky než při druhém (proto se taky řadí), je proto potřeba snížit otáčky předlohy a to uděláš tím, že po vyřazení na neutrál pustíš spojku, opět ji zmáčkneš a řadíš.
Řazení dolů: Tady je naopak potřeba zvýšit otáčky předlohy, protože po přeřazení bude mít motor větší otáčky. Proto vyřadíš, pustíš spojku, přidáš plyn, zmáčkneš spojku a řadíš.
Spojku je třeba pustit a znovu zmáčknout, aby se otáčku motoru přenesly na předlohu.
Dneska jsou skoro všechny převodovky synchronizované, takže to není třeba (synchrony si sami sesynchronizují otáčky zubových spojek), ale můžeš si to zkusit, když to uděláš správně, tak tam jde jiný převodový stupeň lehce a rychle, když to uděláš špatně (nebo neuděláš), tak musíš chvíli čekat než se otáčky sesynchronizují. Můžeš si všimnout, že když třeba chceš zařadit dvojku při poměrně vysoké rychlosti, tak ona tam nejde hned, musíš čekat než se otáčky sesynchronizují. Mnoho lidí dělá chybu, že když nejde přeřadit rvou to tam větší silou, tím ale ničeho nedosáhnout, synchron jim stejně nedovolí zařadit, dokud nejsou otáčky shodné. U starších aut synchrony "kňučely", synchron jev podstatě kuželová spojka a jak se o sebe ty kužely třely, tak to vydávalo charakteristický zvuk, jak to ztichlo, tak šlo přeřadit.
K tomu, kde to dnes jeste bezne videt bych pridal take vsechny starsi Zetory, kterych je vsude plno.
To jen, kdyby o to mel nekdo skutecny zajem to videt nebo si to vyzkouset a nemel by po ruce vejtrasku.
To se používalo dříve většinou u nákladních aut když převodovka neměla synchronizaci.
Sloužilo to k vyrovnání otáček v převodovce.
Pokud má převodovka synchronizaci převodových stupňů tak toto není třeba.
Já když se synchronem řadím nahoru, tak vlastně při pohybu páky ucítím malý odpor, tak cca 1 vteřinu počkám a pak páku dozasunu.
Pokud má převodovka synchronizaci, tak to sice potřeba není, ale v určitých situacích, jako třeba při rychlém řazení ve vysokých otáčkách, by řidiči, který se ani nesnaží alespoň zčásti synchronizovat sám, dost pravděpodobně nafackovala, kdyby mohla.
Jak moc přidat plyn, to je právě otázka praxe. Někdy vůbec, někdy naopak skoro plný.
Ono při tom čekání je někdy slyšet zvuk, jak se roztáčí synchron a pak tě páka pustí na dořazení.
Někdy to tuším dělá i špatně vypnutá spojka, kdy je lamela stále unášena a synchron jí při řazení brzdí (mění otáčky, aby se srovnal) a lamela spojky mu klade větší odpor.
Většinou, když má přítlačák spojky některé jazyky pér unavené a nejsou všechny na stejný přítlak.
...
Ale to jsou ojetá auta 180tkm a vejš nebo špatně zajetá (když lidi pálí spojky v záběrech,apod..).
Jde o to, že tento způsob řazení se používá u strojů bez synchronizované převodovky, konkrétně př řazení dolů. Smysl dvojího vyšlápnutí spojky je jasný - roztočit primární hřídel převodovky na vyšší otáčky. Přičemž druhé vyšlápnutí spojky má za účel odpojení primární hřídele převodovky od motoru, tedy menší setrvačné hmoty při zasouvání zubů kol do sebe.
Pokud to uděláte bez druhého vyšlápnutí a netrefíte přesně otáčky obou hřídelí, jdete přes zuby,
Co jsou přesné otáčky? Asi to bude u každého auta jinak, ale alespoň orientačně. A trefit přesné otáčky přece musí být velmi obtížné, když při sešlápnutí plynu vystřelí nahodu a pak, jak plyn pustím, zase rychle klesají.
Musíš nechat hřídel v převodovce protočit rychlostí motoru v neutrálu na těch 600ot nebo kolik mají nákladní auta. Nesmí se dotáčet rychlostí od předchozího zařazeného stupně. To se točí hřídel se soukolím rychleji a nahoru by jsi nepřeřadil (musel by jsi to nechat dotočit delší pauzou mezi řazením).
Proto se nehoru hřídel otáčkama motoru volnoběhu zpomalí a při řazení dolů v neutrálu pomůžeš plynem a hřídel převodovky zrychlíš, aby měla točky předpokládané rychlosti pro podřazení.
...
Jedná se mi o to, že se chci v některých situacích vyvarovat škubnutí, případně výrazného zpomalení auta, pokud řadím z trojky na dvojku a nebo z dvojky na jedničku. Pravda, situací, kdy jsem tohle potřeboval bylo minimum, naopak většinou mi brždění motorem přišlo vhod. Dám ale jeden příklad konkrétně v souvislosti s tím řazením z dvojky na jedničku - jedu do prudkého kopce na dvojku, ale jedu pomalu, auto už nezrychluje, je třeba podřadit na jedničku a chci toho docílit bez cuknutí auta, plynule.
Musíš trochu zvednou otáčky plynem v neutrálu a pak to tam šupnout. Motor necukne jen tehdy, pokud nemusí otáčky vyrovnávat převodovka. Musíš vědět dopředu, jaké otáčky to tvé auto má při jaké rychlosti jízdy a při jakém zařazeném stupni. Pak mu těma otáčkama vždy pomůžeš v neutrálu (proto dvojí vyšlápnutí). Potom synchronizace na rychlostech v převodovce nemá proč prstence zubů převodů brzdit nebo roztáčet a jen se volně přesunou.
"...že se chci v některých situacích vyvarovat škubnutí, případně výrazného zpomalení auta..."
U dnešních převodovek je meziplyn zcela zbytečný. Pokud se synchronizovanou převodovkou neumíte řadit bez meziplynu, tak Vám meziplyn stejně nepomůže. Po 3 měsících ježdění je zcela normální, že máte trochu problém. Za pár týdnů už Vám to půjde a na nějaký meziplyn si ani nevzpomenete.
Míval jsem "Aero 30" (30. léta minulého století) s trojrychlostní nesynchronizovanou převodovkou s přímými zuby. Tam se bez meziplynu prakticky přeřadit nedalo. Chtělo to cvik a cit. Časem jsem se to naučil bez jediného zachrastění zubů. Ale každé auto to má jinak - otec, který jezdil se vším možným (včetně V3S a traktoru) s tím měl u mého auta problém. Aerovku jsem prodal, od té doby jsem měl celou řadu různých aut (synchronizovaných) a řadit s meziplynem jsem už nikdy nemusel. Tedy s výjimkou Jeepa v těžším terénu (tankodrom), kde bylo občas potřeba přeřadit rychleji, než to uměly synchrony.
Ještě dodám - před cca 2 roky jsem si koupil auto s převodovkou automatickou. Trvalo mi skoro rok, než jsem si odvykl klasické převodovce a přestal používat levou nohu. A při tom šlápnutí plnou silou za jízdy "omylem" levou nohou na brzdu (pedál je širší) je docela nezapomenutelný zážitek .
Tak navrch uz pouze snad zajimavost.
Razeni s meziplynem se i dnes bezne pouziva u velkych nakladakovych a tahacovych automatizovanych prevodovek. Akorat, ze se o to stara automatika a ridici jednotka a ne ridic.
Kola jsou razena jednoduchymi posuvnymi objimkami a o synchronizaci se stara motor s dvojim vypnutim spojky pri podrazovani a lamelova brzda predlohove hridele (nebo hrideli, u vicepredlohove prevodovky) pri razeni nahoru.
Dobrý den! Kdysi dávno jsem jezdil se Škodovkou Š 100, /mé první auto/ a u té se dolů snáze řadilo s meziplynem. Asi ty synchrony nebyly 100%ní. Z dvojky na jedničku se ani jinak, než s meziplynem přeřadit nedařilo. Škodovka, nyni již "veterán" stojí celý rok ve stodole na chalupě. O prázdninách ji s vnukem, od jeho cca 10 let, proháníme po okolních loukách. Letos jsem zjistil, že se sám bravurně, po mém předvedení naučil dávat meziplyn, ač nemá řidičák, je mu 15 let. Takže i vy se to naučíte, budete-li to potřebovat.
Jedná se mi o to, že se chci v některých situacích vyvarovat škubnutí, případně výrazného zpomalení auta, pokud řadím z trojky na dvojku a nebo z dvojky na jedničku. Pravda, situací, kdy jsem tohle potřeboval bylo minimum, naopak většinou mi brždění motorem přišlo vhod. Dám ale jeden příklad konkrétně v souvislosti s tím řazením z dvojky na jedničku - jedu do prudkého kopce na dvojku, ale jedu pomalu, auto už nezrychluje, je třeba podřadit na jedničku a chci toho docílit bez cuknutí auta, plynule.
Nekomplikuj si život.
Nauč se prozatím pomaleji pouštět spojku. Když už máš auto rozjeté a potřebuješ podřadit, tak stačí se sešláplou spojkou podřadit a potom pomalu pouštět spojku. A když začne motor zvyšovat otáčky, tak v tom místě spojku chvilku podržíš.
Ale opravdu se zbytečně soustředíš na něco co prakticky nepotřebuješ. Ty se musíš věnovat tomu, co se děje okolo tebe na silnici. Pokud si opravdu nejsi jistý, tak k sobě posaď na sedadlo spolujezdce a ten ať ti říká chyby, které děláš. Musíš si na to za volantem zvyknout, takže to vyzkoušejte na nějaké málo frekventované silnici, abys nebyl vystresovaný z těch začátečnických chyb. A ten rádce musí být klidná povaha ideálně o trošku starší než ty, ale už musí mít rozum a respekt k silničnímu provozu.
Ty popisuješ že bys chtěl řadit z dvojky na jedničku při jízdě z kopce dolů. Toto určitě nedělej. Když pojedeš na dvojku a budeš brzdit, tak pojedeš rychlostí asi 15km/h a to je rychlost jízdy cyklisty po rovině v protivětru. To je na jízdu autem opravdu málo.
A když víš o kopci, který ti dělá starosti, tak prostě zpomal nad kopcem, zařaď si dvojku a sjeď kopec pomalu už od vrchu. Tím zase odstraníš stres z podřazování a budeš se více soustředit na jízdu.
Tento způsob řazení se používá u vozidel, které nemají v převodovce synchrony. Snad jen staré Liazky, Praga V3S a podobně. V dnešních vozidlech takto řadit vůbec nepotřebujete. Pokud řadíte směrem dolů, nejdříve zpomalte vozidlo a pak řaďte.
Přeji příjemné ježdění, alespoň 50 let.
V zásadě nepotřebuje, ale u některých velkých ojetin tě třeba synchrony nepustí z 3 na 2 a musíš jim pomoci. Kór v zimě, když je olej v převodovce promrznutý.
Synchronizační kroužek má uvnitř drážkování s kanálky a touto vnitřní hranou dosedá na hladký kužel převodového kola, bay s ním srovnal "krok"a pak se přes oba přetáhne prstenec, který rychlost zamkne (zařadí).
Pokud olej z kanálku odstředivou silou nevyteče, tak kužel stále maže a synchron nedokáže o kužel zabrzdit a srovnat s ním rychlost točení. Je pak slyšet jen kvílení a páka nejde dořadit.
...
Olej v převodovkách vlastně na jednu stranu nesmí moc namazat synchrony z mosazi/bronzu nebo čaho se dělají, ale zároveň musí dobře mazat soukolí kol rychlostí. Proto jsou oleje v převodovkách dosti klíčové na chod za všech teplot.
Jeho nevýměnou se synchrony obrušují "žerou"a pak jde převodovkou hůře řadit a je potřeba jezdit s občasným vyšlápnutím nebo tzv. na důchodce a řadit v malých rozdílech otáček (aby moc nelítala ručička otáčkoměru).
Gumidek, souhlas, ale nepředpokládám, že člověk, která má tři měsíce řidičák bude jezdit "ale u některých velkých ojetin".
Taky potřebuje letitou praxi, aby slyšel motor a věděl, kdy a jak velký meziplyn. Pamatuji stará auta, Roman, Liaz, MTS, kdy zkrátka některý den to šlo přes zuby a jindy jako po másle..
Přeji klídek na silnici bez sněhu.
Jde o roztočení primární hřídele převodovky motorem (sekundární hřídelí točí kola) tak aby pro kvalt který chceš řadit byla obvodová rychlost obou ozubených kol stejná - tj. ozubení obou kol se točí stejně rychle a jdou do sebe zasunout bez "počítání zubů" (není to stejná obvodová rychlost hřídelí ale ozubených kol, tj. pro každý kvalt má primární hřídel otáčky jiné)
Sice ti tu tvrdí že to umět nepotřebuješ, ale hodí se to často 1) při podřazování na jedničku když nestojíš ale jedeš (bez meziplynu tam jde blbě nebo vůbec - např. jedeš 20 kmh a optřebuješ dát za 1 (např. před krpálem kde to dvojka neveme a když zpomalíš tak se už nerozjeedeš), tak musíš dát meziplyn + motor na 3000 otáček a jde zařadit lehce, bez meziplynu jí tam spousta aut nepustí),
2) pokud máš ojetý synchrony a už moc nesynchronizujou (starý vylítaný převodovky),
nebo 3) pokud ti odejde vypínání spojky a potřebuješ dojet (pokud umíš dobře meziplyn tak se dá řadit i bez spojky - rozjedeš se tak že zařadíš 1 a až pak nastartuješ, pak dál řadíš s meziplynem, když to umíš tak spojku nepotřebuješ jak nahoru tak dolu - můžeš tak místo odtahu dojet někam kde to můžeš odstavit a řešit.. Hodí se hlavně v cizině kde zůstat stát může znamenat raketu za odtah...
Příklad jedeš na pětku 60 a řadíš trojku = musíš meziplyn a otáčky motoru 3000; když chceš dvojku tak motor na 4000 a když čtyřku tak jen 2000.
Bez spojky pětka 60kmh a chceš trojku = plyn dáš do polohy otáček na 1500 (samotné otáčky motoru měnit nejde protože jsou dané rychlostí auta - spojka není vystavená, jde o to aby ozubený kola nepřenášely zatížení), vyškubneš z pětky do neutrálu, pak plynem vytočíš motor na 3000 a šoupneš trojku, opět ozubení se musí točit stejně rychle = plůjde to tam zasunout... Bez spojky to chce opravdu umět, ale rozjet se na startér, vytočit jedničku, pak tam špoupnout trojku a tu tam nechat dokud to jde zvládne i cvičená lama...
Teda netvrdim, ze nemas v principu pravdu, ale z tech tvych 3 prikladu casteho pouziti jsem za dlouha leta jezdeni nepotreboval pouzit meziplyn ani jednou.
A zajimalo by me, kolik lidi zde to skutecne alespon v jednom z popisovanych pripadu fakt potrebovalo.
To je jen takove male rypnuti do te castosti...
První používám často (jednička za jízdy mi tam bez meziplynu jde blbě a dusit motor na dvojku s 1500 ot. nemám rád, stejně tak skoro zastavovat a znova se rozjíždět..)
Třetí už jsem taky potkal - propouštěl mi hlavní spojkový válec = spojka nevypínala úplně, postupně se to zhoršovalo a ke konci jsem bez meziplynu už nezařadil.. Kdybych ho neuměl tak odtah (kovářova kobyla jezdila dokud s tím šlo jezdit
Ta blbě vypínající spojka (netěsná hydraulika) je vidět docela často a hodí se třeba i jen dojet s tim do servisu - nemusíš řešit odtah.. A spojku doma si dělá málokdo..
Jen poznámka - doporučovat začínajícímu řidiči konkrétní otáčky motoru při řazení je troufalé. Víte snad, jaké auto tazatel má? Kdybych já například vytočil motor na 4000 otáček, tak motor vystoupí a dá mi pár facek .
Jo a jinak jsem potřeboval řadit bez spojky jen 1x, když se mi přetrhnulo spojkové lanko u Wartburga (což za cca 50 let určitě nepovažuju za "často"). Jenže tam to bylo mnohem jednodušší, protože měl tak zvanou "volnoběžku" na všech kvaltech. U staré Felicie (rok 1962) jsem měl snchrony prakticky už bez třecích ploch, ale při pomalém řazení to stále jakž takž fungovalo.
magdone,
Jen poznámka - doporučovat začínajícímu řidiči...
Naprostý souhlas, to je jak kdybych začátečníka učil řadit u nových aut bez spojky. A jde to, když jsem líný, nikam nespěchám, nemačkám spojku.
Tak kdybych psal otáčky a, otáčky b a otáčky c tak z toho chytřejší nebude
Jsou věci který tě potkaj třeba jednou za život, ale když víš jak to vyřešit tak je to obrovská výhoda.. Např. máš odvézt tchýni domu ale když nevyjedeš tak u tebe zůstane do opravy auta
Podobně třeba když ti auto chcípne na kolejích a nemůžeš nastartovat, tak můžeš odjet "na startér"
Jako dobrýhospodář ale pamatuj,že řazení se synchrony trošku ušetří převodovku,ale počítej se zvýšením spotřeby paliva až o třetinu.Bez řazení meziplynem budeš mít spotřebu 6,5 l - s meziplynem 10 l
To ti každy dlouholetý vodič potvrdí.
JABRAKA
Jen tak mimo otázku na jednom autě jsem mimo 1° na rozjezd mohl jezdit s vyšlápnutím nahoru,dolu s meziplynem .Šlo to perfektně, bez inventury zubů v převodovce!
Diesle, věřím Vám, páč já to dělám často. Jen asi před půl rokem, na zdejší poradně, jsem byl kvůli tomuto názoru hodně kritizován a to píši slušně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.