Zdravím všechny, mám audi a4 b5 2001. Pokusím se nějak osvětlit můj problém. Koupil jsem ji měsíc zpět, po týdnu jsem zjistil, že mi zmizel tak litr chladící kapaliny. Neváhal jsem a dolil jsem, každopádně jsem nepřišel na to kudy to vyteklo, pod autem žádná kaluž, , v motoru olej byl na maximu a na víčku žádná emulze, nic. Takže za dva týdny jsem dolival zase, zase litr (dva týdny=500 najetých km) měrka oleje stále na maximu ani o trochu víc, vyměnil jsem jen víčko od nádržky kapaliny. Na tom starém byla taková divná kejda viz foto. Na víčku motoru nic, olej pořád stejně černá barva. Dnes jsem chtěl nastartovat a po metru mi auto chciplo a rozsvítila se červene kontrolka mazání. Měrka oleje ukazovala skoro nulu, chladící kapalina zase pod minimem. Na novém víčku je zase stejná kejda a na víčku motoru trochu emulze, ale žádná šlehačka (viz foto) na Měrce oleje jsem nezpozoroval nic co by pripominalo fridex, jen mě zaujalo, že ten olej z ní celkem stékal. Ale to bylo možná tím, že jsem dolival nový abych dojel aspoň domů 5km. Tak dalece tomu nerozumím. Nezpozoroval jsem ani nějaky nezvyklý dým z auta při teplém motoru a ani ztrátu výkonu. Je možné že by to bylo prasklé těsnění pod hlavou nebo to může být něco jiného? Mimochodem popojizdim ted celkem krátké trasy do 10km cca doplněno 27.11.20 22:10: Ještě drobný edit: všiml jsem si, že hadice na odvětrání kliky byla nasazená jen napůl a zespod hadice bylo pár kapek oleje, nevím jestli by to mohlo mít nějaký vliv, tak to radši píšu
Pokud je únik kapaliny,vždy se mpátrá,kudy zmizela.Pokud není louže pod autem,neznamená to,že neteče ven.V hadicích bývá po zahřátí motoru pod tlakem,malá dirka způsobí únik ven,ale za jízdy se to nezjistí.Při stání pak je v chladiči spíše podtlak,takže se pod autem louže nevytvoří.
Pokud je poškozené těsnění pod hlavou(nedejbože prasklá hlava,) únik je do olejové vany,nebo přímo do výfuku.Pak se zjistí voda v oleji,nebo ve výfuku.
Trochu se obávám, že předchozí majitel velmi dobře věděl, proč se toho auta chtěl zbavit. Jak už bylo řečeno, může to být nejen vadné těsnění, ale i hlava, prostě motor na odpis ... Na druhou stranu může jít i o "obyčejné" úniky a spotřebu kapalin. Audi bude mít vespodu motoru určitě plný kryt a únik chladicí kapaliny přes vodní pumpu či hadici prostě nejde vidět, stihne se to odpařit. Šlemy na víčkách samy o sobě taky nic neříkají, kdo ví, kdy byla naposledy měněna chladicí kapalina (koncern VW výměnu kapaliny nepředepisuje) a jaký tam kdo lil olej (servisy často do starších benzínových motorů lijí long-life oleje a při krátkých jízdách pak šlem může oblepit nejen víčko, ale i olejovou měrku). Chtělo by to oddělat spodní kryt motoru a podívat se, zda kapaliny jen někde neunikají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.