Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obligátní otázka se kterou potřebuju poradit. Zatahujete ruční brzdu když je v noci jako teď - kolem nuly nebo pod nulou?
Máme dvě parkoviště - před barákem auto stojí uplně v pohodě i bez ručky a kvaltu, ale kvalt vždycky dám. Bohužel je tam větší fluktuace lidí, jezdí tam popeláři, PPLáci, není pod kamerama.
Druhé je vyloženě parkoviště, takže tam chodí jen lidi k autům a je to pod kamerou, takže větší klid na duši. Je to sice taková rovinka ale auto by poměrne snadno sjelo dolů. A tak nevím, jestli je to ještě ok, nechat to jen na kvaltu a nebo i tu ručku dát. Já vždycky nejprve zatáhnu ručku, pustím brzdu aby to primárně drželo na ni a až potom řadím rychlost. Takovej jsem cimprlich :D
Nevím jestli na tom sejde, protože jsem to auto měl v garáži, bylo pod nulou a stejně jsem dojel do Brna a ručka mi tam zůstala v ruce a bylo po lanovodech. Teď garáž není, přenechal jsem ji novýmu autu.
Tak prvního mi dnes poprvé zůstala viset ručka :D -3 pod nulou už je hraniční teplota. Acho jo :D
Samozřejmě, že zatahuju ruční brzdu. U zařazeného kvaltu nikdy nemáte 100% jistotu, že nevyskočí, ale pokud necháte auto se zařazeným kvaltem bez ruční brzdy máte jistotu, že si poměrně rychle vymačkáte pružiny na dvouhmotovém setrváku. Pokud jej daný vůz má. A to už nezmiňuji takové libovky, jako třeba ,,famózní´´ motory HTP třeba ve Fábce, kde zaparkované a nezabržděné auto znamenalo i přeskočení rozvodového řetězu, který vtipálkové z Boleslavi opatřili hydraulickým napínákem, který pochopitelně, fungoval jen při běhu motoru.
Jinak jsem taky cimprlich, dělám to stejně jako Vy -po vypnutí motoru zatáhnu ručku, zařadím kvalt a až pak pustím spojku
Nezatahovat a tím pádem nepoužívat ruční brzdu je úplně to nejskvělejší, co můžete pro tento mechanismus udělat. Stejně jako pro jakýkoli jiný mechanismus, který nepoužíváním nejen vlivem povětrnostních podmínek trpí. Pak si nestěžujte, že když zarezlou ručku zatáhnete, tak přimrzne. Chjo.
Kde se asi voda drží líp? na oleštěném kovu, nebo na rzi?
Jasně. Zamrzlá zatažená ručka je mýtus. Stejně dobře může zamrznout i nezatažená.
Navíc máme v rodině samé automaty a nemám srdce nechat celou váhu viset jen na parkovací západce, pokud nestojím na úplné rovině.
Nejde o mýtus ve firmě (servis) majitel zakázal v zimě ruční brzdou parkovat, neb několikrát ráno vozidla nevyjely. Kondenzáty vlhkosti se mohou vytvořit kdekoli v bowdenu a zamrznout.
Předevčírem večer pršelo,mlha. Auto jsem zaparkoval pravou stranou na trávě a zatáhl ručku. Do rána mráz. Ten mýtus mi vyryl PZ kolem rýhu do trávníku. Už ručku nezatahuji.
Kdyby tu ten dotaz byl před dvěma dny,natočil bych to. Teď už to nechci zažít. Kolo po trávníku jelo smykem,na asfaltu se točilo,ale hřálo. Vyjel jsem na kopec se psy,tam jsem je vyhnal ven,po návratu do auta po hodině už to jelo normálně.
berger, tak až budou stejné podmínky, natočíš to? Rád bych to viděl. Si počkám.
Jak s tím souvisejí psi, to netuším...
@maverick Tak schválně, ať tam u služebáku kolega tu ručku dá. Nemusíme povídat, stačí to natočit
Dříve jsem poléval teplou vodou, teď to již nepotřebuji. Jen z doslech vím, že někomu druhému prasklo okna, ale nikomu, kdo to říkal.
To musela být ale žhavá voda...
Párkrát jsem předminulou zimu poliléval sklo na služební feldě vodou rovnou z rychlovarky bezprostředně po vypnutí (auto cca2m od buňky na stavbě. I vařící vydrželo,běžně již přes deset let polévám horkou vodou (prý má v řadu 70°)bikdy sklo neprasklo,dokonce ani pavouček od kamínku se nerozlezl.To jen tak pro zajímavost. Prý nepraskalo ani na škodách 100,110!
To Regine - ano, to je poměrně rozšířená legenda - sklo, pukající teplou vodou. Proč to nepřiznat, i já jsem jí trochu uvěřil, před cca10 lety jsem měl služební Opel Astra, v zimě jsem chytil šutr do okna a u horního kraje okna byla cca 5cm dlouhá prasklina. Šéf však výměnu neschválil, že ,,to je ještě dobrý´´ ale mě to dost oslňovalo při nízkém zimním slunci. Tak jsem asi po týdnu, kdy bylo -15°C polil sklo doslova vroucí vodou z varné konve. A co se stalo? Lautr nic, nezvětšilo se to ani o 1mm. Stačilo však bouchnout do skla sevřenou rukou - a šlinec byl přes celý okno. Krom toho - teď mám náhradní služebák, taky má docela velký ďobanec tentokrát u dolního okraje, tam mi nevadí, sklo půjde na výměnu, jak bude chvíle. Ovšem jako u všech aut co jsem kdy řídíl - polévám to ráno teplou vodou (cca 50°C) a samozřejmě ani načaté sklo nic neudělá. Ale kdo chce škrabat, ať si škrabe, to polití teplou vodou má totiž i příjemný vedlejší efekt - sklo se prohřeje a tak ani za mrazu se zevnitř nezafuní. Ony ty moderní diesely topí až po několika km...
Nevím, proč řešit horkou vodu? U nových aut (mám 10 let starý Renault Clio III nebo v práci Peguet) zpravidla je ve předu na výfuku vzduchu topná spirárala a do 2 minut odmraženo. Zadní sklo má topení přímo na skle.
Proč? To je jednoduché - nevím jakého máte Peugeota, ale ten můj Partner BlueHDI se rozehřeje až tak po 5 km, žádné topné spirály to auto nemá (ano, na zadním okně je pochopitelně vyhřívání, ale podstatnější je pro mě výhled vpřed). Ano, kdysi jsem měl služební Scorpio, které mělo vyhřívané i čelní sklo, ale to už je dávno, v dobách, kdy to auto mělo pod kapotou poctivý šestivál a dobíjení vč baterie byly normálně funkční, nenapadené ekoterorismem a ku*vítky typu start/stop. Mám obavu, že takováto fce by u současných aut způsobila totální kolaps už tak chatrného ,,inteligentního dobíjení´´.
Takže prostě řečeno, přijde mě nejjednodušší a nejpraktičtější vzít si ráno k autu PETku s teplou vodou, tím očistím nejen čelní, ale i boční okna auta, nastartuju a jedu hned. Prosté, že...
Prodávají se i horkovzdušné přídavné ohřívač na čelní sklo (do interiéru). Cena je myslím asi 300 Kč.
Rychle nalezeno z Číny, ale i u nás se prodávají v různých variantách: aliexpress.com/...
Vždy parkuji na zataženou ruční brzdu.Se všemi auty co jsem měl včetně služebních.Od naftových filet,přes Lupo 3L,Peu-405,106,partner,citroeny BX,Xantia i Berla-nikdy se nestalo,že by zamrzla...Jen jednou jsem nezabrzdil a Topas (pásový obrněný transportér OT62)málem skončil na korbě tahače místo na podvalu,tedy jet delší cestu než půl kiláku na nádraží.
Nezatahuju, vždy zaklínuju kola. S dvoumotou o klín opírám (s vyšláplou spojkou odbrzdit) aby to na kvaltu neviselo, ale kvalt byl jen jako pojistka klínu (vtipálek ho může vyndat-už jsem to i potkal...). Nechat stát jen na kvaltu je risk, např. někdo zahoupe s autem a kvalt vyskočí..., Natočit kola aby se auto hned o něco opřelo je minimum...
Kdo bydlí na horách tak zná - zamrzají nejen popraskané lanovody (voda v lanovodu), ale umí přimrznout i obložení na kotouč a to i uvnitř bubnu - pak se klidně urve obložení od plechu Stačí na to vítr, vlhko a změna z + do -
Když je vše jak má být, tak by se nemělo nic stát, ale když je v lanovodu voda (stačí vykondenzovaná) a zatáhnete ruční brzdu, voda pak zamrzne a lanko zafixuje v zabržděné poloze. Nehne s tím nic, jedině teplo. Pokud jste si jist, že máte lanovody řádně promazány a suché, můžete ji zatahovat.
Pro motoristu po doplnění 1,12,20 14,51 - ale vždyť Vám tady jasně píší,že se to nemůže stát,vždyť je to mýtus.... Mmchdm,dnes jsem si dal repete,znova rýha. Jsem blb a včera jsem se zapomněl a tu ručku zase zatáhl. Pro sirokko - zjistil jsem,že by se blbě řídilo auto a zároveň zvenku natáčelo,video nebude...
No mě se to stalo i minulý rok a to jsem ty lanovody měl po výměně. Teď jsem to zatáhl na dva zuby, drželo to krásně, kolem 0 pohoda, ale jak bylo včera -3 tak konec.
Jak jsem tu ručku povolil a zjistil jsem, že visím, tak jsem ji chtěl znovu zatáhnout, že bych to rozhýbal ale to už mi bylo jasný, že by mi zůstala v ruce :D
Trochu nad rámec. Mnoho lidí tvrdí, že jim ručka nezamrzla. No, protože to neregistrovali (hlavně ti s nadupaným motorem a případně zadním pohonem) a pokračovali se zataženou, pak se brzdová obložení probrousila a OK. Ruční zabrždění zadních kol není rovno zabrždění nožním s posilovačem. Ne každý auťák má (měl) zvukový signál k odbrždění ruční brzdy.
Fakt trochu nad rámec - troufám si říct, že spíš poněkud mimo...
Jednak - to by člověk skutečně musel být značný tupec, aby se rozjel se zabržděným autem, - ale nepopírám, jsou asi i tací, zejména některé dámy v kombinaci s automatem dokáží věci...
No a ta teze se zvukovým signálem - ten je spínán čidlem pod ručkou, tudíž je fakt určen pro ty exoty, co jsou schopni rozjet se a případně jet se zateženou ručkou.
Tady se však řeší zamrzlá brzda, což se děje zpravidla v lanovodech, tedy i v situaci, kdy je páka ruční brzdy dole (případně pedál nahoře, že - dle typu auta) .
Ale docela mě zaráží, kolik lidí má auto zřejmě v zajímavém technickém stavu, že i takový mrazíček je odstaví z provozu, to by mě zajímalo, čím budou jezdit, když bude -30°C
Promon souhlas, zatažená ručka se projeví že táhneš stojící kola za sebou (toho si nevšimne jen úplná lama) nebo max. do pár kilometrů začne smrdět obložení (to už lama může snadno zaměnit se smradem z auta před nim :D
-30 (nebo prostě větší mrazy) je suchý mráz a tolik to nezamrzá, mnohem větší problém jsou teploty kolem nuly kdy je vlhko, ve dne louže na silnici a v noci to zmrzne... Obvykle zamrzne popraskaný lanovod do kterýho se voda dostane.
Ale umí i zkondenzovat vlhkost v bubnu nebo na kotouči, pak přimzne i brzda která je naprosto v pořádku. Při rozjezdu to přimrznutí umí držet i líp než (starší) lepidlo, takže klidně urveš obložení od pakny. Tohle se stává málokdy, ale potkat se to dá, obvykle při oblevě kdy fouká vítr + h. s háčkama a pak přimrzne. Kdo bydlí na horách tak to zná... A ručku nezatahuje
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.