Nejste přihlášen/a.
Obecně - reset ŘJ (někde jen odpojit baterku) a znova naučit nebo je nutná konfigurace klapky diagnostikou (podle auta...) Nevim jak u toho Pažouta..
Tohle bývají často vydřené dráhy samotného snímače polohy = vyčištění klapky nepomůže...
Předpokládám správně smontování = nesaje falešný vzduch kolem klapky...
Zdravím, co se týká správného smontování, tak to je v pořádku. Všechno těsní dobře.
S vydřenými dráhami u snimače polohy jsem se nikdy nesetkal, to si musím nastudovat, ani netuším jak to vypadá. Dejme tomu že to je ono, tak tohle je ta chyba co mi na emisích našli diagnostikou, tak co potom způsobuje ty vysoké otáčky při volnoběhu po vyčištění klapky?
Hele ta fotka - neni to jen to lanko vypadlý z drážky? (Ale to snad nejsi takovej abys to tak smontoval...)
Diagnostikou live data ze snímače jaký dává hodnoty - plynule, skoky/ výpadky atd...
Nene, lanko je zpátky v drážce, to foto je spíš ilustrační. Klapka funguje jak má, s plynem se otvírá/zavírá, jen ty otáčky.
Hm pokud by takhle ty data ze snímače kvuli těm drážkám skákala, tak by se to ale muselo projevit i v otáčkách ne? Že by neustale stoupali a zase klesali. Zkusím si diagnostiku půjčit domů a mrknu na to určitě tak jako tak.
Neřeším vysoký volnoběh, ale tu chybu snímače zapsanou v jednotce...
Volnoběh by se měl upravit po resetu ŘJ... Pokud je to smontovaný správně...
Každopádně, když ho celý vyměním, bude po problému? Na internetu se jeho cena pohybuje kolem čtyř stovek, což je fajn a myslím, že jeho výměnu zvládnu.
Volejte věštce
Bych smáznul adaptace (na mým autě nepažoutu se smáznou odpojením baterky), smáznul chyby a projel to a uvidíš co se objeví... Snímač jde proměřit, taky může být snímač jen je přechoďák v konektoru a podobný blbinky... Měnit díly naslepo je loterie, taky můžeš vyměnit a nic..
Zdravím, pardon za velké množství překlepů, příspěvek jsem psal na mobilu a očividně si autokorekce s mým textem dost vyhrála. "Zkouším vypočítat znovu baterii a počkat až se mi referuje řj" - zkoušel jsem znovu vypojit baterii a počkat až se restartuje řídící jednotka. Každopadně tohle mi nepomohlo. Klapku mám vyčištěnou, přijde mi, že všechno těsní dobře.
V jedné diskuzi jsem se dočetl, že postup s vypojením baterie a následném resetování ŘJ není v tomhle případě vždy učinný, prý je někdy nutný tzv reset adaptačních hodnot přes diagnostiku.
Podle mě to krokáč být nemůže, když před čištěním auto na volnoběh mělo otáčky v normě nebo alespoň mně to tak přijde.
Toto chovani po vycisteni klapky bych nazval typicke. Samozrejme po vycisteni je sterbina pro volnobeh vetsi, ale klapka se zavira do polohy jako kdyz byla zanesena. Proto vyssi volnobeh. Tzn. pokud je snimac polohy v poradku, tak si auto po par stovkach km samo adaptuje klapku na spravny volnobeh, nebo se to nastavi okamzite diagnostikou. Pro spravne prizpusobeni diagnostikou je vsak potreba splnit nejake podminky. Napr. prazdna pamet zavad a zahraty motor na provozni teplotu, jinak se adaptace neprovede. Odpojeni baterky spatne adaptacni jednotky nikdy nesmaze, ukladaji se do eeprom ridici jednotky.
Tohle se shoduje s tím, co jsem se i dočetl, teplota auta kolem 80 stupňů a smazat adaptační data v ŘJ. Technickou jsem dostal na měsíc, takže je možné, že se mi hodnoty nestihnou sami upravit. Proto to chci udělat přes diagnostiku. Doufám, že se mi rovnou podaří smazat tu chybu snimače polohy škrtící klapky, pokud ne, tak ten senzor budu asi muset vyměnit, nebo mi už nic nenapada co dělat jiného...
"Odpojeni baterky spatne adaptacni jednotky nikdy nesmaze, ukladaji se do eeprom ridici jednotky. " - to jsem nevedel, díky
Dneska jsem auto napojil na VAG, hodi chybu 00285 - Snímač otaček PP - mechanicka zavada, signal mimo toleranci, přerušení/zkrat na plus.
Přijde mi že je tohle jina zavada než co mi našly na STK, nebo se mýlím? Tam mi našli s diagnostikou Bosch BEA050 toto - chyba kod 35 - Snimač polohy škrtici klapky - druh zavady 5: přerušení/porucha.
Nemusí se jednat o chybu/vadu. Jen jsou jeho hodnoty mimo toleranci a souvislost je s nepřizpůsobením klapky. Je ptořeba adaptovat.
Klapka a snímač otáček jsou dvě různý věci..
Nejdřív bych chyby smáznul, projel a viděo by sel co se objeví znovu... Jinak proměřit čidlo jestli je OK...
Zdravím, adaptovat myslíte tak, že se musí v diagnostice nastavit správné hodnoty škrtící klapky? Nebo co mám říct zítra mechanikovi, že potřebuji?
Asd1: V tom vagu to ukazalo jen jednu chybu 00285, tu druhou ne. Smazat nešla. Tak jestli mám sehnat ještě někoho, kdo mi to zkusí napojit na jinou diagnostiku? Je možné, že mi ukaže něco jiného?
Taky je mi zvláštní, že mi nesviti teda kontorlka k ABS
00285 by měl být snímač otáček kola vpravo vpředu... Mohlo to být chvilkově a pak zhasnout (nemusel sis všimnout že ABS svítilo třeba po startu a po rozjetí zhaslo...
U VW je v přizpůsobení (4) kanál 098 nebo 000 nebo 060 (teď z hlavy nevím, ale Felda používala na Simos 2P kanál 098).
Podmínkou byl zahřátý motor nad 80C a vyčištěná klapka (ne ošolíchané povrchy rubu a lícu, ale hlavně hrany a kanál - tedy otevřít rukou a zubním kartáčkem a acetonem vydrbat.)
Po ustálení hodnot napětí z potenciometrů cca do 10 sekund se mohlo dát dokončit.
Na Fabiích AZF poslední blok hodnot hlásil ADP (adaptation) OK a zezelenalo to.
Peugot netuším, ale systém by mohl být Bosch nebo Siemens, takže totéž co VW.
Asd1: ABS nikdy nesvítí po otočení klíčku. Navíc je divny, že na STK to tuhle chybu neukázalo ale teď, po týdnu ano. Myslím, že čidlo v kole dokažu vyměnit na netu je hodně neorigo těchle čidel, ale zase je mi divné, že to neodhalili na tom STK... tak abych neměnil zbytečně. Není možné, že ten VAG ukazuje blbosti?
gumidek: Tuhle část nastavení klapky nechám na mechanikovi, to podle mě umí každej nebo většina. Já doma diagnostiku nemam. Klapku jsem čistil sám a bral jsem jí opravdu poctivě, měla by byt ok. Jen jsem nenastavil hodnoty, protoze nemam jak.
Kontrolka ABS by se po otočení klíčku měla rozsvítit a zhasnout (kontrola funkce), takže je možný že nezhasla ale svítila furt a zhasla až po rozjetí - toho si nemusíš všimnout.. Pokud nesvítí vůbec tak nefunguje správně (obvykle maskování závad pro prodej - např. bagy nejsou tak se vyřadí kontrolka)
U čidel je často problém v konektoru/ kabeláži, příp. v kroužku pro ABS, např. klasika Renault prasklý kroužek pro abs...
Je otázka jakou máš diagnostiku a jestli funguje správně pro daný auto... Ale nejsu škodofkář, mluvim jen obecně...
Ta kontrolka funguje normálně jak píšete, rozsvítí a po nastartovani zhasne, jako vždy. První kontrolu na diagnostice mi prováděli strojem za xx tisíc, který používají při STK, takže o té bych nepochyboval.
Druha kontrola probíhala v servisu, kde mi to chlapek napichl na obyč VAG, sparovalo se to, ale minulou chybu neukazalo, kdežto to ukazalo chybu novou - čidlo ABS:D
Možná to dopadne tak, že si to necham znovu přeměřit ještě jiným strojem, pak opravím co je potřeba a vezmu to na STK, mam ji do 23.12 zdarma, pak bych musel znovu platit. Jinak fakt už nevím...
Problém s volnoběhem je způsobený tím, že nejsou nastavené v diagnostice hodnoty pro škrtici klapku.
Proč se zde na toto ptáte? Měl jste zajet do servisu a byl by problém vyřešen. Běží vám čas a ten jsou peníze.
Dneska jsem tam byl a bylo mi řečeno, že tohle pán nedělá. Zítra jedu zase.
Navíc rád si věci dělám sám.Když to jde samozřejmě..
Zdravím. Tak nakonec všechno vyřešeno. Problém byl opravdu ve vadném čidlu polohy škrtící klapky, které jsem na netu objednal za 500, namontoval a vše už bez problému. Otáčky se ustálily, chyba v diagnostice zmizela a já jsem v pohodě získal STK. Každopádně díky za rady, jsem rád, že jsem to dokázal vyřešit sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.