Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky

Od: richard123 odpovědí: 50 změna:
Dobrý den, za pár týdnů mám absolvovat kurz na získání řidičského oprávnění a chtěl bych se na něco zeptat. Možná nad tím až hodně přemýšlím, ale nedá mi to.
U obrázku číslo 1. přijíždějí auta po hlavní silnici a jedou obě rovně, tj. vlastně sjíždějí z hlavní silnice na vedlejší, tak zde platí přednost zprava.
U obrázku číslo 2. sjíždí modré vozidlo opět rovně z hlavní cesty na vedlejší a platí zde opět pravidlo prave ruky, takže modré vozidlo
dává přednostt červenýmu vozidlu, které přijíždí z práva.
U obrázku číslo 3. poprvé nastává moment, kdy modré vozidlo nesjizdi z hlavní rovně, ale
odbočujete doleva z hlavní silnice na vedlejší. Jak to v této situaci říct správně třeba před instruktorem? Dávám přednost červenému vozidlu, protože zde platí předpis, že když odbočuji vlevo, tak musím dát přednost protijedoucímu vozidlu nebo říct dávám přednost červenemu vozidlu, protoze přijíždí z prava a tudíž jde o pravidlo pravé ruky? Jde mi jen o ten výklad.
Možná se ptám hloupě a na zbytečnosti, ale podruhé sem otevřel knížku a řidičák mě teprve čeká. Díky Richard

Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #2
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #3

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dávám přednost červenému protože jede po hlavní, já ji opouštím

doplněno 19.11.20 19:22:

Ríšo ,první rozhoduje hlavní silnice až potom pravidlo pravé ruky

richard123
hodnocení

Jestli jsem Vás správně pochopil, tak u obrázku č. 1. sjíždějí obě auta z hlavní silnice na vedlejší, tak zde platí a musí platit přednost zprava. Protože opouštějí obě hlavní silnici.
U obrázku druhého a třetího dávám přednost červenému vozidlu, které je na hlavní cestě vůči mě protijedoucí, pokračuje dále na hlavní a já mu nesmím odbočením na vedlejší křížit cestu.
A kdyby nastala u obrázku číslo 3 situace, že by obě vozidla jedoucí po hlavní sjížděly na vedlejší? Opouštěly by obě hlavní cestu. Jedno by vlastně odbočovalo z hlavní doleva a druhé by jelo z hlavní na vedlejší rovně. Obě by zkrátka sjížděly na vedlejší, tak tady platí také přednost z prava.
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #4
sgrsg

Zapomeňte už na tu přednost zprava. Není to přednost zprava. I kdyby ta hlavní byla rovná, tak to tak bude - a je to proto, že vozidlo nesmí tomu druhému na hlavní zkřížit cestu.

richard123
hodnocení

U obrázku číslo 1 se přece o přednost zprava jedná. Viz nyní posílám obrázek, který sem našel na internetu.
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #5
richard123
hodnocení

A u tohoto obrázku se o přednost z prava nejedná? Když obě vozidla sjíždějí z hlavní na vedlejší? Mělo by mi přece přednost to, které vůči vozidlu zespodu přijíždí z pravé strany a pokračuje na vedlejší.
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #6
richard123
hodnocení

Nebo další příklad. Modré vozidlo sjíždí z hlavní na vedlejší a červené vozidlo odbočuje do prava z hlavní na vedlejší. Obě zkrátka sjíždějí z hlavní na vedlejší. Takže červené vozidlo musí mít přednost kvůli tomu, že přijíždí z prava ne?
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #7

Ano, přednost zprava.

bln
hodnocení

2x
Prvně ma přednost ten kdo jede po hlavní

sirokko
hodnocení

2x

Velice dobrá otázka, zejména od někoho, kdo nemá řidičák. Děkuji. *zdravi*

Paragraf o "pravé ruce" zde užít nemůžeme, poněvadž zde přednost v jízdě křižovatkou vyplývá

§ 22

Jízda křižovatkou

(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Co lze uplatnit, je

§ 21

Odbočování

(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.

Otázkou zůstává, zda při jízdě rovně, z hlavní silnice na vedlejší, se jedná o odbočování, a za druhé, jestli vozidla jedoucí zprava po hlavní lze považovat za protijedoucí. Nicméně, logika je jasná, ale v tomto případě ji zákon jaksi neřeší.

sirokko, velmi dobře popsáno, přesněji ocitováno ze zákona, který to řeší.

K tomu odbočování. Předpis nedefinuje co je odbočení, ale laicky lze řící, že zatočím, zahnu, odbočím někam, z přímého směru.

Teď můžeme vést polemiku, a to se zde již několikrát odehrálo, zdali je některá jízda přímo, nebo již odbočení. Stačí selský rozum a situace se vyřeší.

Dříve se říkalo (v 60-70letech), kdo má menší oblouk, ten má přednost, pak kdo komu kříží, musí dát přednost...

Je ale dobré, že nehody nevznikají z této nejasnosti.

Přeji hezký víkend.

kami123

Co je nejasného na tom, že odbočuji na silnici vlevo od hlavní silnice?

runner*

ja to chapu tak, ze odbocovanim vlevo je mineno ze opoustim svuj jizdni puh smerem doleva a tim prejizdim protismerny pruh. Bez ohledu na to jaky je radius zatacky a jestli zrovna tim odbocenim jedu rovne.

hodnocení

2x

Na křižovatce (ale i jinde) je řidič povinen řídit se pokyny v tomto pořadí (hierarchii):

1) pokyny příslušníka

2) přenosné dopravní značení

3) dočasné vodorovné značení

4) trvalé svislé značení

5) trvalé vodorovné značení

6) zákon (i tam pak má speciální úprava přednost před obecnou)
Ve všech křižovatkách zde uvedených se přednost sice řídí i značkami, to nám však nepomůže pro určení přednosti mezi znázorněnými automobily. Ty totiž oba přijíždějí na křižovatku po hlavní silnici, přednost mezi nimi tedy není dopravními značkami rozlišená.
Vzhledem k tomu, že žádné z nich není protijedoucí uplatní se tedy zákonem určená přednost zprava. Není přitom podstatné, jestli někdo na hlavní zůstává nebo ji opouští, nebo jestli někdo někomu křižuje cestu, protože takové případy speciálně žádný zákon neupravuje, žádný zákon nezná. I jako poučka je to nesmyslné, což ukazuje příklad, kdy jedou oba rovně.

roman89
Jak žádné z nich není protijedoucí? To si snad děláte srandu ne? Ty dvě vozidla na hlavní nejsou snad ve vztahu k sobě protijedoucí, když jedou každý v jiném pruhu?
@roman89 není protijedoucí, je přijíždějící zprava. Na přednosti to vůbec nic nemění.
roman89
Tak v tom případě, kdyby se jednalo o vedlejší cesty nahoře na této značce,tak by se to bralo jako přednost zprava ale kdyby se vozidla potkala na hlavní dole, tak jako přednost protijedoucích vozidel? Protože dole už by jako kdyby jely ty vozidla naproti sobě. Pokud jste to myslel tak, že přednost protijedoucích vozidel by platila jako kdyby v případě, kdyby jeli oba po hlavní rovně.
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #8
To je v Tišnově, že? Super křižovatka, že mi tam nedala přednost blondýna ještě beru, ale že přede mnou jela Městská policie a dávala přednost jinému autu, ikdyž jsme měli přednost my, to už mě dostalo *smich*
Ono je v podstatě jedno jak to nazveme, přednost tam je pořád. Já chápu jak to myslíte s tím protijedoucím (ikdyž jede zprava, jsme oba na hlavní a já mu křížím cestu), jen říkám, že správně by se tomu mělo říkat přednost zprava. Jinak jak píšete, pokud budu odbočovat doleva hned na tu první, dávám prednost protijedoucímu (jede rovně proti mně). Ale to už je spíše slovíčkaření, podstatné je, že se tím přednost nijak nemění :)

Romane, na hlavní dole a na hlavní nahoře musí být vždy stejně. Představte si, že jedou dva autobusy a oba mají vleky, oba jedou po hlavní a oba jedou rovně. Protijedoucí, nebo pravidlo pravé ruky?

. Už je to jasné?

hodnocení

2x
Kde furt lidi berou, že záleží na tom, kam jedou? Myslím takové to "odbočují z hlavní na vedlejší, tak mám míň přednost".

hodnocení

1x

1 ANO

2 ANO

3 ANO, jde o pravidlo pravé ruky

jenda2*

Ad 3 asi ne, protože nesmí ohrozit řidiče jedoucího za ním. Viz řidič odbočující vlevo...

alesrd
hodnocení

Jenda - jak ne? To píšete nesmysl. Řidič modrého vozidla odbočuje z hlavní na vedlejší. Tudíž zastaví, hodí blinkr doleva a a nechá projet červené vozidlo, kterému pokračuje dále po hlavní a kterému nesmí křížit cestu.

richard123
hodnocení

A ještě k obrázku číslo 4. hlavní cesta v tímto případě zatáčí do prava. Bere se to taky tak, že vozidlo jedoucí jako kdyby zeshora přijíždí z pravé strany? Podle značky to tak vypadá, ale ono jako kdyby přijíždí ze shora a mírně z prava.
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #9
sgrsg

Zapomeňte na to pravo, dáváte přednost vozidlu jedoucímu po hlavní! Ať jede zprava, zleva nebo rovně, pořád jede po hlavní a nesmíte mu zkřížit cestu!

jenda2*

Co udělá řidič odbočující vlevo?

1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.

(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen

sgrsg
hodnocení

0x

Není poznat, jaký obrázek má jaké číslo, navíc na jednom nejsou ani nakreslená auta. Na dvou je ale přednost autu jedoucímu po hlavní - nesmíte křížit cestu autu jedoucímu po hlavní, nikoli přednost zprava.

Co to tady meleš za nesmysly? Žádný takový zákon neexistuje!

Nebo se to dá popsat úplně laicky. Jako ve filmu Hříšný tanec. "Tady je můj prostor a tady Tvůj!"
V protisměru nikdy nemám co dělat, protože tím ohrozím někoho, kdo už jede v protisměru. Víme, že smíme jet jen po pravé straně silnice. Ta pravá část vozovky je můj prostor. Pokud do protisměru nutně potřebuji vjet, nesmí tam právě jet nikdy nikdo jiný. Pokud jede někdo po hlavní silnici, počkám tedy, až projede a nemůžu mu zkřížit cestu. Protože vjíždím do jeho části silnice. Málokterý řidič by po letech dokázal slovo od slova odcitovat zákon. U nás to i bez citace zákonů dodržují všichni. Stačí jim k tomu jednoduchá laická logika. Totéž dodržují při objíždění překážek na své straně silnice.

krtek6
hodnocení

0x

vidím, že tady to otázka je více než rok stará...a stále vyvolává diskuze...co mě však vyvolává úsměv na tváři je fakt, že přesně tento typ křižovatky máme v Přerově hned při příjezdu od Zlína...a světe div se...takovou banální jednoduchou křižovatku nezvládá 95% těch co tam jezdí...a místo toho, aby se udělali nějaké sankce, pokuty nebo zabavovali papíry...tak se opět bude ustupovat lidské blbosti (to je moderní faktor, teď)...tak se místo toho postaví kruháč...*smich* a světe div se...ne jeden...on se bude dělat rovnou 2x! To je co... nejdřív jakože provizorní a pak jakože super moderní*alene*...to máme na radnici blázny, že? Však co, z cizího to neteče, poplatníci to zaplatí...a to by nebyl Přerov Přerovem, kdyby se tady něco nedělalo na vícekrát...*smich2* ono na poprvé jako Pája to prostě u nás nejde*haha*

Prosím, dejte odkaz na mapy.cz.Děkuji.

krtek6

Pane Krtku, máte pravdu, jednoduchá křižovatka hlavní s pravidlem pravé ruky. Když jede po Tovární ulici rovně,

petera*
hodnocení

0x

Pletete dvě věci dohromady, ostatní vám to už myslím vysvětlili dobře.

Nicméně přidám jeden případ na obrázku, kdy samozřejmě přednost zprava platí. Nejprve projede vozidlo po hlavní, pak modré a pak červené, které musí dát přednost modrému. V Praze poblíž Krče je křižovatka, kde je ulička zprava tak malá, že mnozí jedoucí po vedlejší zespoda dávají přednost jen na hlavní. Nicméně musí dát přednost i těm zprava.

Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #10

Pane Petero, jasné jak facka, jednoduché pro ty, co použijí pravidla v provozu.

roman89
Psal jsem to již výše. Představte se tedy tuto situaci. Obě vozidla jedou po hlavní, jeden zespodu a druhý zeshora a budou chtít sjet na vedlejší cesty nahoře, které jsou označeny červeně. Tak se to bude brát jako přednost zprava, ale kdyby se potkaly obě vozidla na hlavní dole (označeno zeleně) tak jako přednost protijedoucích? Čili přednost protijedoucích by se brala pouze v případě, kdyby jeli oba rovně?
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #11

@roman89: Nemůže jet po hlavní shora, když shora vede vedlejší.

Roman to asi myslítakto. Ze spodu jede vozidlo a na první odbočce odbočuje vlevo.

Dejte přesné místo GPS, pak se můžeme bavit.

karel56

Ta spodní křižovatka je v Tišnově a popravdě tam také vždycky váhám. google.cz/...
Protože pokud připustíme, že vozidlo přijíždějící zprava po hlavní (Dvořákova) má přednost na základě přednosti zprava, tato by měla platit v rámci celé křižovatky (jedná se o jednu křižovatku.)
Kdyby ale chtěl následně odbočovat do vedlejší (Sv. Čecha), odbočuje vlevo a křižuje pruh hlavní a rozhodně mu tak tedy musí dát přednost. Nedává ale smysl, aby v rámci jedné křižovatky měl přednost zprava a přitom za chviličku dával přednost protijedoucímu na hlavní ... Přitom dle dodatkové tabulky stále ve stejné křižovatce.

Dává mi více smysl výklad dle zákona, že:
Vozidlo na vedlejší dává přednost vozidlům na hlavní. Hlavní je v křižovatce vždy jen jedna, má přednost a z logiky věci, ať má jakýkoliv tvar, vozidla co jedou po ní jsou protijedoucí. Kdo z ní odbočuje vlevo dává potom přednost na základě paragrafu 21 a mezi vedlejšími platí přednost zprava ("Nevyplývá-li přednost ze vztahu vedlejší X hlavní.") Vedlejším narozdíl od hlavní přednost nevyplývá.

karel56

Nejde si přece říct, že vozidlo má přednost zprava a následně bude dávat na stejné (jedné) hlavní silnici přednost protijedoucímu, ikdyž od něj zrovna dostalo přednost zprava. Není zároveň zprava a protijedoucí.
To by si pak mohl myslet, že když má přednost zprava, může to rovnou poslat vlevo na vedlejší a nemusí nic řešit. Tak to ale přece není, na tom se shodujeme. Kdyby ta hlavní nebyla v 90°, ale třeba jen 20° a nebyla tam ta vedlejší rovně, asi by všichni řekli že je protijedoucí. Ten úhel na to ale dle zákona nemá vliv (alespoň to nemohu dohledat, rád se nechám poučit).
Jakkoliv to tedy zní blbě, řidič co by jel zespoda po hlavní rovně na vedlejší, odbočuje z pohledu hlavní vlevo a dává přednost protijedoucímu (ale třeba už nebliká, protože nemění směr).

Žádná "přednost zprava" neexistuje, existuje pouze přednost vozidel přijíždějících zprava.

Pokud bude "protijedoucí" odbočovat doleva Dvořákovy do Svatopluka Čecha, odkud mi přijíždí, když jedu z Riegrovy do Dvořákovy? Z které strany do mě narazí, pokud mi nedá přednost? Zleva. Tečka.

karel56

Sice by Vás trefil zleva. Ale rozhodně při odbočování doleva (Sv. Čecha) "nepřijíždí" zprava. Po najetí z Dvořákové stojí, bliká a má Vás přimo proti sobě jako protijedoucího po hlavní. Podle pragrafu 21 o odbočování vlevo Vám následně také dává přednost.

Mně je to jedno, je to totéž.

karel56

Je to prakticky jedno. Akorát když to člověk bere jako přednost vozidlu přijíždějícímu zprava nechápu, jak si následné zdůvodní to dání přednosti. Kdybych si řekl, že mám přednost, protože jedu zprava, bych prostě jel - a to auto nebral jako protijedoucí, ale jako zleva jedoucí. Tak mě jen zajímá jak si to odůvodní lidé, kteří si řeknou, že mají přednost na základě přednosti zprava, ale následně vpohodě tomu samému autu dají přednost jako protijedoucímu ;) Nijak to neshazuji, jen mi to přijde zvláštní.

Tak znova: "přednost vozidel přijíždějících zprava". Kde tam máte "do křižovatky"?

karel56

To poslední nevím jak jste myslel. Poukazuji na to, že je zvláštní mít od jednoho vozidla na jedné silnici přednost protože jsem zprava jedoucí a následně ho brát jako protijedoucího. A pokud mám přednost jako vozidlo přijíždějící zprava, jaktože musím dát přednost když jedu do té vedlejší... Přijde mi 10x logičtější a přesnější brát tu jednu hlavní která shodou okolností zatáčí doprava, jako protijedoucí po celou dobu. Jak píšete, výsledek je stejný ale čekal bych že to bude nějak zdůvodněno v zákoně, avšak nic nenacházím.

Pokud pojedou oba z hlavní rovně na vedlejší, je absurdní brát toho zprava jako protijedoucího...

karel56
Ne, pokud si uvědomíme, že hlavní je v křižovatce vždy jen jedna, narozdíl od vedlejších. Z logiky věci pak auta, která pokračují dále po (té samé) hlavní (býť zatáčí) jsou protijedoucí. A ty vedlejší se k ní jen připojují (zde shodou okolností do pravidelného "+". Neutočim, opravdu mě jen zajímá, jak to vnímají ostatní :)
Není potom stejně absurdní v rámci jedné křižovatky, dát totožnému vozidlu přednost na základě toho, že přijíždí zprava a pak od něj dostávat prednost jako od protijedouciho? Říkáte, že je absurdní dávat vozidlu vpravo na hlavní prednost jako protijedoucímu, ale sám říkáte, že na obrázku po zahnutí vlevo na hlavní, při následném odbocovani do vedlejší, přednost protijedoucimu na hlavní dá. Jak pak může hlavní nebýt protijedoucí, když jsme stále v rámci jedné křižovatky? :)
karel56
Jak byste to potom určil třeba tady? Dvě vozidla na hlavní proti sobě, z výhledu odbočuje do té vedlejší vlevo. Zvrchu pokračuje po hlavní. Ta situace je naprosto totožná, jen je hlavní v méně ostrém úhlu. Zde by ale asi už o přednosti protijedoucímu nikdo nediskutoval a 90% lidí by to jako protijedouciho vnímalo. Pokud bych si ale řekl, že do těch vedlejších vpravo mám přednost odbočit na základě přednosti vozidla jedouciho (mírně) zprava, pak by tato přednost měla platit i na tu vlevo, protože vůči hlavní jedu zprava. Tak to ovšem není a všichni se shodneme, že vozidlo z výhledu dává přednost. Jasně, je to akademická diskuze. Ale docela se divim, že to vnímáme tak odlišně a že to není zákonem dané nějak jasněji. :)
Odbočení vlevo, pravidlo pravé ruky #12

hodnocení

0x

Na posledním obrázku dávám přednost protijedoucímu. Přejíždím přes jeho pruh a mizí z hlavní. Musím ho tedy pustit! ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Podobnou křižovatkou projíždím poblíž bydliště často.Ať tak,nebo tak,,je nebezpečná,protože tudy jeydí "paka".Dokonce to došlo tak daleko,že městští tam dali zákaz odbočení vlevo.Těžko někoho přesvědčovat,že na"hlavní" je vždy přednost.Takže v současnosti lze jet po hlavní,případně rovně "odbočit"I tak při jízdě rovně mnoho "řidičů"jede rovně a přitom ukazují vlevo.Měli by tím pádem odbočit vlevo do jednosměrky!.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]