Nejste přihlášen/a.
Dávám přednost červenému protože jede po hlavní, já ji opouštím
Ríšo ,první rozhoduje hlavní silnice až potom pravidlo pravé ruky
Zapomeňte už na tu přednost zprava. Není to přednost zprava. I kdyby ta hlavní byla rovná, tak to tak bude - a je to proto, že vozidlo nesmí tomu druhému na hlavní zkřížit cestu.
Velice dobrá otázka, zejména od někoho, kdo nemá řidičák. Děkuji.
Paragraf o "pravé ruce" zde užít nemůžeme, poněvadž zde přednost v jízdě křižovatkou vyplývá
§ 22
Jízda křižovatkou
(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
Co lze uplatnit, je
§ 21
Odbočování
(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.
Otázkou zůstává, zda při jízdě rovně, z hlavní silnice na vedlejší, se jedná o odbočování, a za druhé, jestli vozidla jedoucí zprava po hlavní lze považovat za protijedoucí. Nicméně, logika je jasná, ale v tomto případě ji zákon jaksi neřeší.
sirokko, velmi dobře popsáno, přesněji ocitováno ze zákona, který to řeší.
K tomu odbočování. Předpis nedefinuje co je odbočení, ale laicky lze řící, že zatočím, zahnu, odbočím někam, z přímého směru.
Teď můžeme vést polemiku, a to se zde již několikrát odehrálo, zdali je některá jízda přímo, nebo již odbočení. Stačí selský rozum a situace se vyřeší.
Dříve se říkalo (v 60-70letech), kdo má menší oblouk, ten má přednost, pak kdo komu kříží, musí dát přednost...
Je ale dobré, že nehody nevznikají z této nejasnosti.
Přeji hezký víkend.
Na křižovatce (ale i jinde) je řidič povinen řídit se pokyny v tomto pořadí (hierarchii):
1) pokyny příslušníka
2) přenosné dopravní značení
3) dočasné vodorovné značení
4) trvalé svislé značení
5) trvalé vodorovné značení
6) zákon (i tam pak má speciální úprava přednost před obecnou)
Ve všech křižovatkách zde uvedených se přednost sice řídí i značkami, to nám však nepomůže pro určení přednosti mezi znázorněnými automobily. Ty totiž oba přijíždějí na křižovatku po hlavní silnici, přednost mezi nimi tedy není dopravními značkami rozlišená.
Vzhledem k tomu, že žádné z nich není protijedoucí uplatní se tedy zákonem určená přednost zprava. Není přitom podstatné, jestli někdo na hlavní zůstává nebo ji opouští, nebo jestli někdo někomu křižuje cestu, protože takové případy speciálně žádný zákon neupravuje, žádný zákon nezná. I jako poučka je to nesmyslné, což ukazuje příklad, kdy jedou oba rovně.
Zapomeňte na to pravo, dáváte přednost vozidlu jedoucímu po hlavní! Ať jede zprava, zleva nebo rovně, pořád jede po hlavní a nesmíte mu zkřížit cestu!
Co udělá řidič odbočující vlevo?
1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.
(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen
Není poznat, jaký obrázek má jaké číslo, navíc na jednom nejsou ani nakreslená auta. Na dvou je ale přednost autu jedoucímu po hlavní - nesmíte křížit cestu autu jedoucímu po hlavní, nikoli přednost zprava.
vidím, že tady to otázka je více než rok stará...a stále vyvolává diskuze...co mě však vyvolává úsměv na tváři je fakt, že přesně tento typ křižovatky máme v Přerově hned při příjezdu od Zlína...a světe div se...takovou banální jednoduchou křižovatku nezvládá 95% těch co tam jezdí...a místo toho, aby se udělali nějaké sankce, pokuty nebo zabavovali papíry...tak se opět bude ustupovat lidské blbosti (to je moderní faktor, teď)...tak se místo toho postaví kruháč... a světe div se...ne jeden...on se bude dělat rovnou 2x! To je co... nejdřív jakože provizorní a pak jakože super moderní
...to máme na radnici blázny, že? Však co, z cizího to neteče, poplatníci to zaplatí...a to by nebyl Přerov Přerovem, kdyby se tady něco nedělalo na vícekrát...
ono na poprvé jako Pája to prostě u nás nejde
Pletete dvě věci dohromady, ostatní vám to už myslím vysvětlili dobře.
Nicméně přidám jeden případ na obrázku, kdy samozřejmě přednost zprava platí. Nejprve projede vozidlo po hlavní, pak modré a pak červené, které musí dát přednost modrému. V Praze poblíž Krče je křižovatka, kde je ulička zprava tak malá, že mnozí jedoucí po vedlejší zespoda dávají přednost jen na hlavní. Nicméně musí dát přednost i těm zprava.
Roman to asi myslítakto. Ze spodu jede vozidlo a na první odbočce odbočuje vlevo.
Dejte přesné místo GPS, pak se můžeme bavit.
Ta spodní křižovatka je v Tišnově a popravdě tam také vždycky váhám. google.cz/...
Protože pokud připustíme, že vozidlo přijíždějící zprava po hlavní (Dvořákova) má přednost na základě přednosti zprava, tato by měla platit v rámci celé křižovatky (jedná se o jednu křižovatku.)
Kdyby ale chtěl následně odbočovat do vedlejší (Sv. Čecha), odbočuje vlevo a křižuje pruh hlavní a rozhodně mu tak tedy musí dát přednost. Nedává ale smysl, aby v rámci jedné křižovatky měl přednost zprava a přitom za chviličku dával přednost protijedoucímu na hlavní ... Přitom dle dodatkové tabulky stále ve stejné křižovatce.
Dává mi více smysl výklad dle zákona, že:
Vozidlo na vedlejší dává přednost vozidlům na hlavní. Hlavní je v křižovatce vždy jen jedna, má přednost a z logiky věci, ať má jakýkoliv tvar, vozidla co jedou po ní jsou protijedoucí. Kdo z ní odbočuje vlevo dává potom přednost na základě paragrafu 21 a mezi vedlejšími platí přednost zprava ("Nevyplývá-li přednost ze vztahu vedlejší X hlavní.") Vedlejším narozdíl od hlavní přednost nevyplývá.
Nejde si přece říct, že vozidlo má přednost zprava a následně bude dávat na stejné (jedné) hlavní silnici přednost protijedoucímu, ikdyž od něj zrovna dostalo přednost zprava. Není zároveň zprava a protijedoucí.
To by si pak mohl myslet, že když má přednost zprava, může to rovnou poslat vlevo na vedlejší a nemusí nic řešit. Tak to ale přece není, na tom se shodujeme. Kdyby ta hlavní nebyla v 90°, ale třeba jen 20° a nebyla tam ta vedlejší rovně, asi by všichni řekli že je protijedoucí. Ten úhel na to ale dle zákona nemá vliv (alespoň to nemohu dohledat, rád se nechám poučit).
Jakkoliv to tedy zní blbě, řidič co by jel zespoda po hlavní rovně na vedlejší, odbočuje z pohledu hlavní vlevo a dává přednost protijedoucímu (ale třeba už nebliká, protože nemění směr).
Žádná "přednost zprava" neexistuje, existuje pouze přednost vozidel přijíždějících zprava.
Pokud bude "protijedoucí" odbočovat doleva Dvořákovy do Svatopluka Čecha, odkud mi přijíždí, když jedu z Riegrovy do Dvořákovy? Z které strany do mě narazí, pokud mi nedá přednost? Zleva. Tečka.
Sice by Vás trefil zleva. Ale rozhodně při odbočování doleva (Sv. Čecha) "nepřijíždí" zprava. Po najetí z Dvořákové stojí, bliká a má Vás přimo proti sobě jako protijedoucího po hlavní. Podle pragrafu 21 o odbočování vlevo Vám následně také dává přednost.
Je to prakticky jedno. Akorát když to člověk bere jako přednost vozidlu přijíždějícímu zprava nechápu, jak si následné zdůvodní to dání přednosti. Kdybych si řekl, že mám přednost, protože jedu zprava, bych prostě jel - a to auto nebral jako protijedoucí, ale jako zleva jedoucí. Tak mě jen zajímá jak si to odůvodní lidé, kteří si řeknou, že mají přednost na základě přednosti zprava, ale následně vpohodě tomu samému autu dají přednost jako protijedoucímu Nijak to neshazuji, jen mi to přijde zvláštní.
To poslední nevím jak jste myslel. Poukazuji na to, že je zvláštní mít od jednoho vozidla na jedné silnici přednost protože jsem zprava jedoucí a následně ho brát jako protijedoucího. A pokud mám přednost jako vozidlo přijíždějící zprava, jaktože musím dát přednost když jedu do té vedlejší... Přijde mi 10x logičtější a přesnější brát tu jednu hlavní která shodou okolností zatáčí doprava, jako protijedoucí po celou dobu. Jak píšete, výsledek je stejný ale čekal bych že to bude nějak zdůvodněno v zákoně, avšak nic nenacházím.
Podobnou křižovatkou projíždím poblíž bydliště často.Ať tak,nebo tak,,je nebezpečná,protože tudy jeydí "paka".Dokonce to došlo tak daleko,že městští tam dali zákaz odbočení vlevo.Těžko někoho přesvědčovat,že na"hlavní" je vždy přednost.Takže v současnosti lze jet po hlavní,případně rovně "odbočit"I tak při jízdě rovně mnoho "řidičů"jede rovně a přitom ukazují vlevo.Měli by tím pádem odbočit vlevo do jednosměrky!.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.