Dobrý den, přemýšlím o koupi rázoveho utahováku do garáže. Chtěl bych se poradit zda volit vzduchový či elektrický? Potřebuji v garáži občas povolit šroub na autě, který je zatuhlý, to by měl zvládnout? Postačí levnější varianta okolo 1000-1500Kč? Co z Lídlu třeba? Děkuji
Vzduchový volit pouze pokud máte dostatečně silný a velký kompresor. (Minimálně dva písty a velký vzdušník). Elektrický je v tomto směru nenáročný, ale má menší výkon. V obou případech bych řekl, že je to hlavně o rychlosti povolování a stejně se neobejdete bez WDčka a trháku na opravdu zatuhlé šrouby.
Ani jeden. Když už, tak aku a to minimálně ryobi.eu/... se 4Ah baterií (nebo ještě lépe 5Ah, je stejně velká a rozdíl v ceně je minimální). Nestojí 1500 Kč, ale za to nepotřebuje kabel ani kompresor, nemusí se mazat, na jedno nabití přezuje 4-5 aut (ve výsledku mám průměr cca. 15-20 minut/auto vč. dotažení mometovým klíčem) a na rozdíl od Parkside normálně funguje i v zimě. Za skoro 3,5 roku a minimálně stovky utažených a povolených šroubů a matic jsem měl problém pouze s nabíječkou (což jsem ani nezkoušel reklamovat, protože jsem stejně měl v plánu někdy koupit rychlonabíječku, tak jsem ji holt koupil dřív).
krtek6
baterie toho moc nepoví o tom jestli to povolí nebo nepovolí to co potřebuje povolit. To jen řekne jak dlouho se to zařízení bude snažit
praivo*
Z větší baterie se dá při stejném poklesu napětí odebírat větší výkon a zrovna na tom utahováku je rozdíl mezi třeba 2,5 Ah a 4+ Ah dost velký.
Zdravím, v práci máme utahováky od Makity (18V aku) a je to nezmar, co všechno to vydrží a přežije je neuvěřitelné. Používáme pro montáže jekl rámů pro šrouby do M12 a v poho, je to tenhle makita-shop.cz/... .
Bacha tenhle hever musí mít možnost popojet, když jsou zapíchlý kolečka tak vylomíš práh (vršek se pohybuje do oblouku a táhne hranu prahu k sobě)
= chybí pevná deska pod heverem (5mm plech např.)
kamilb
Jj vím, pouzívám drevěnou desku.
krtek6
jj tady ten vychází v recenzích dobře...myslím, že je pak ještě silnější varianta, která je krapet dražší...myslím za 2,5tis..a ta má 700kn...to samo i kompresor verze
Nechci Vás strašit, ale 24 litrový zásobník je málo. Alespoň když jsem měl vzduchovou utahovačku, musel jsem zapnout velký kompresor. Ten malý s 24 litry nestačil.
miros001
Nestačil by ani třeba na 5-10 vteřin? Stačí na povolení, pak by se zase dofoukal do plna.
ten levnější je určen na vruty a šrouby do tuším M10.Takže na kola auta asi není použitelný. Ten dražší má v příslušenstí 4 rázové ořechy nepamatuji rozměry ale tuším 17-19-21-24. a utahovací-povolovací moment (dle výrobních dat) 100-200-300-400Nm. zatím jsem jej pouužil zkusmo 4 kole na autě co 4 roky stojí,a podruhé na provozním autě při odvzdušnění brzd-4 kola utažené moment klíčem na předepsaných 100Nm.Bez problém a po prvním nabití po zakoupení.
Jo ten Lidl s nastavením momentu je super, mám už 2 roky, nedávno byl jeho test ve Světu motorů a vychválili ho, na sezoní přezovuvání asi nic lepšího momentálně na trhu není za tu cenu.
Tak jestli vzduch nebo elektrika? Jak máte velkej kompresor?Záleží na povolovacím momentu.Já mám vzduchového HAZETA který má 1200Nm a kolikrát nepovolí lité kola.ten lidl bude mít cca 400 a to už opravdu raději ráčnu...
Omlouvám se, ale asi to je Milwaukee, ale přesný typ zjistím až o víkendu.
Pak jsem si půjčil od kolegy silnější, když jsem dělal velké a hodně zarezlé matky. Od toho ale boleli ruce, jaké to mělo rázy a bylo to těžké.. Ale povolilo to, jinak bych musel autogen a řezat
Kompresor mám od extolu 24l zásobník. Potřebuji to na občasné povolení šroubů při opravě jen svého auta, ale aby to mělo sílu. Ten trhák prosím vypadá jak? Ten bych také zvažoval. Děkuji
to je takovej forichtung...kombinace majzla, kladiva a klíče. Nasadí se to na šroub pak se do toho udeří kladivem a mechanismus v trháku postupně uvolňuje šroub. Takový manuální rázový utahovák..v tomto případě povolovák
Ten trhák bych si rád koupil, ale dělají ho jako bláto, ale nerad bych aby se mi trubka ohnul při vyšším záběru. Nebo si ho udělat, myslíte že by se dalo? Trubku a na to navařit čtyřhran? Děkuji
A co s tím "trhákem budete povolovat?Kola náklaďního auta (tatry? Pokud chcete trhák na osobní tak si max kupte takovýto : datart.cz/...
Osobně takovýto mám ve dvou autech a spokojenost, utahoval jsem krátkým,povoluji dlouhým !
Jinak trhák= použití vlastní síly,kdežto rázový utahovák (ať již pneumatický,na ele. nebo aku) za Vás pracuje vzduch či elektřina.
miros001
Potřeboval jsem odtáhnout šrouby a matice na nápravě osobního auta a ruční tyčku od račny jsem zohnul. Toto podle mě také nevydrží, nepotřebuji to na kola, na to mám na klíč trubku ale trhák na silně zatažené šrouby na podvozcích osobního auta, s šestihranem na ořech.
Neví co děláte,ale zatím jsem s nima neměl problém něco nepovolit!Nepoužívám jen na kola -pokud je třeba tak na vše!
asd1
Nesmíš brát lacinou srágoru z bláta...
miros001
Ty šrouby na nápravě auta mi tu tyčku od račny opravdu ohnuly. Rád bych si koupil ten trhák, ale pořádný, žádné bláto. Poradíte mi ze zkušenosti který není bláto? Děkuji
To už vypadá velmi dobře, jen se mi za to nechce tolik peněz dávat asi si seženu nějakou trubku a koupím ten kloub nebo jen čtyřhran by nestačil? A zavařit k sobě? Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.