Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chci koupit ojeté auto z Polska, má polské značky, technická platná.
Má někdo prosím zkušenosti s koupi vozu?
Majitel mi říká, že stačí abych dorazil, sepsali kupní smlouvu a mohl odjet domu. On auto odhlásí s kupní smlouvou. A dále jak s pojištěním, jde pojistit v česku auto na polských značkách? Nebo musím na úřad jít s polskou pojistkou?
Nechce se mi věřit, že to jde tak snadno.
Díky
ke koupi auta potřebuješ prodávajícího s autem a peníze
v ČR lze pojistit auto na jakýchkoliv značkách, ale do kolonky RZ/SPZ/VIN se uvádí bud česká SPZ nebo VIN auta
k přihlášení v ČR potřebuješ kartu pojezdowu a osvedčení o registraci z Polska, evidenčku, zelenlou kartu a pokud nemáš polský protokol z STK v originálu, tak absolvuješ STK v ČR a předložíš český protokol...a doklad totožnosti + peníze na polatky a tradá na úřad
Momentálně řeším téměř to samé,sám jsem zvědavý,jak to půjde. Mám u baráku auto na slovenských notách,kupní smlouvu,plnou moc od majitele k přepisu,udělanou dovozovou technickou. Dnes jdu na pojišťovnu to pojistit,ve čtvrtek jdu na úřad hodit značky starého auta do depozitu,tak se tam poptám,jak s přepisem. Na netu,na stránkách pražského úřadu,je napsáno,že chtějí potvrzení,že auto na Slovensku bylo odhlášeno a převezeno na dočasných značkách. A že prošlo kontrolou o technické shodě - to je asi ta dovozová?. Večer dám vědět,jak s pojistkou,ve čtvrtek jak s přepisem.
žádnou plnou moc nepotřebuješ, pokud budeš auto evidovat na sebe...
na polské slovenské německé i rakouské noty je postup vždy stejný, řeší to §6 zákona 56/2001 Sb...
podobný požadavek na odhlašování je nezákonný, ale podle všeh jsis spetl magistrát s webem komerční firmy...a ty dočasné značky, tomu se musím smát...to byl web trnky-brnky?
Mimochodem, nemáte někdo info, jak je to s cestováním do Polska? Karanténa kvůli autu nepřipadá v úvahu :D
Už jsem tam byl, Z Ostravy do Jelenie Gory, 350km...po dvaceti minutách jsem se otočil a jel domu. Prahy, podlaha K.O, dle poláka : Ale k****a dobre :D
Jo 12 hodin jsem se taky doslechl,přišla sms o překročení hranic, takže doložení by neměl být problém. Jel jsem na Bohumín a jedina aktivita byla na straně poláku, kteří tam stáli, češi nikde.
Pokud auto koupíš, už bych mu techničák do ruky nedal a on to bez techničáku neodhlásí.
Auto nemusí být v Polsku odhlášené, úřady to udělají automaticky po přihlášení tady.
Mě se tomu nechtělo věřit, že český úřad bude v kontaktu s polským. To je jako z jiné dimenze, že úředník udělá něco za tebe :D
Ale něco udělat musí, ale až s kupní smlouvou. Podle mě opravdu odhlásit.
EU legislativa ukládá členským státům do 2 měsíců si vzájemně předat informaci o přeregistrovaných vozidlech, takže to není tak že to české ministerstvo dopravy dělá z dobré vůle samo od sebe, ale proto, že mu to ukládá zákon...do 2 měsíců odešle do Polska informaci o tom že konkrétní polské auto bylo k nějakému datu registrováno v ČR. Nedělá to za nikoho...pokud má majitel v Polsku nějaké povinnosti, je jeho věcí, zda a jak je splní, to bych tady neřešil...s registrací v ČR to nesouvisí...
Nechápu některé neustále se opakující komentáře, neustále zdůrazňují nějaké odhlašování auta nebo motorky v zahraničí...koho to tady zajímá? každého tazatele zajímá především to, aby zakoupené auto nebo motocykl v ČR hladce přihlůásil...k hladkému přihlášení v ČR nemusí předcházet žádné odhlašování v zahraničí, naše legislativa to proste nevyžaduje...kdo tomu nerozumí, až si uvědomí, že žijeme od roku 2004 v EU, máme volný pohyb zboží a existenci tohoto základního pilíře nelze zpochybňovat ani podmiňovat nejakým evidenčním úkonerm nižší právní síly někde v zahraničí...
A došlo na jednu i poměrně častou věc, a to, že vozidlo nemá kartu pojazdu. Auto je rok 95, a karty pojazdu se vydávaly dle googlu od roku 99. A teď co s tím...půjde to či nepůjde přihlásit. Zavolám na STK a úřad, jak se k tomu vyjádří.
ale na to, zda byla / nebyla karta pojazdu vydána je v osvedčení o registraci kolonka...stačí se podívat...je tam také legenfa k tem, kolonkám...pokud nebyla vydána bude to tam napsáno jinak se musí předložit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.