Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálniční známka do 3,5t rok 2021

Od: gumidek® odpovědí: 15 změna:

Ahoj rádci,

koupil si už z Vás někdo novou dálniční známku na rok 2021? Jak vypadá? Je to krabička od Kapsch nebo jen virutální elektronický záznam a vozíte vytisknutý papír jako na Slovensku?

pokud by to byla krabička, tak jestli je větší jako ta pro kamiony nbo menší?

Jen informativní zájem.

Díky. *cteni* :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dálniční známku na rok 2021 nikde nekoupíte a ani nijak nevypadá. Bude jen virtuální, to znamená, že zakoupíte jakési "povolení k jízdě po dálnici", které bude kdesi evidované a kamery na dálnici budou porovnávat Vaši RZ se záznamem v databázi. Platit bude od 1.1.21 a bude několik variant. V prodeji by měla být od 1.12.2020. Podrobnosti například tady.

hodnocení

4x

Nikdo si ji nekoupil, protože distribuce elektronických dálničních známek začne v prosinci (nejspíš 1.12.). Do té doby toho moc nevíme.

doplněno 08.11.20 10:58:

@genehawkins: Má to cenu. Novou "známku" lze koupit i třeba v prosinci s tím, že ti bude platit až od 1.2.2021.

Mám dojem, že tady nikdo nečte příslušné předpisy a informace*zed*

hodnocení

A jo vlastně. Já vůl. Jak už teď hlásají v rádiu, že půjde koupit online a na poštách, tak jsem myslel že už je mají k prodeji.

hodnocení

4x
Má mít platnost 365 dní ne jeden kalendářní rok. Takže kdo ji aktivuje třeba v červnu, tomu bude platit do června dalšího roku. Automatické skenování SPZ dálničními kamerami a automatické zasílání pokut po záchytu zatím nemají dořešené protože je moc výjimek z povinnosti platit a ty nejsou zatím schopni do systému implementovat.
To je vsechno, co jsem zatím k danému tématu slyšel.

Tuhle psali ,že je možné ji koupit už od 1,11 letošního roku,ale že bude platit od 11.2021 do 31.12.2021

Takže vypadá že "novináři" vědí to voňavé a hnědé anebo pěkně mlží!

hodnocení

3x
Žádná fyzická známka to není, prostě bude u tvé RZ v systému uvedeno, že ji máš :)
Když jsem byl na Slovensku, nevybavuju si, že bych vozil papír. Prostě jsem si online koupil známku a hotovo.
hodnocení

Takže kamery budou číst RZ a systém sám ověřovat. OK :)

Zatím to prý nebude automatizované, ale předpokládám, že se toho brzy dočkáme.

hodnocení

3x

Jen krátká poznámka: Platnost "papírových" známek pro rok 2020 končí 31.1.2021, pokud máte všech 5 pohromadě a letošní kupón, nastavíte si dobu platnosti od 1.2.2021 (nebo později dle aktuální potřeby).

hodnocení

2x

Po zakoupení v e-shopu se uloží vaše RZ do systému. S sebou nic vozit nebudete. Pro analogové občany bude možnost zakoupení na poštách, kde údaje do systému zadá pracovník pošty. Kontrola bude zatím probíhat "ručně" - 50 policejních aut vybavených speciálními kamerami bude křižovat dálnice. Do budoucna se počítá se stacionárními kamerami na nyní nevyužitých mýtných branách.

hodnocení

1x

Zaplatíš pak (od 1/12 ale reálně to nemá cenu kupovat dřív, než pojedeš, třeba 15/1) na netu, od data do data (ne na kalendářní rok), nic s sebou nevozíš.

hodnocení

Chápu, abych využil nejdelší platnost.

zam

Tuším že se dá zadat i datum platnosti

zam

Takže platnost lze odložit o tři měsíce od nákupu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]