Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, prohledával jsem jaký olej patří do mého vozu, ale výsledky nejsou jednoznačné. Někde radí že to má být olej 10W40, někde zase 5W40. Prosím o potvrzení který to má být. Děkuji moc!
Vůz
Peugeot 206, rv 2001, 1360ccm 55kW Benzín. (1.4)
Olej dle toho na který jste jezdil. Jinak dle Totalu se doporučuje do motorů řady TU3 olej viskózní klasifikace 0W30 přes 5W30°5W40 po 10W40.Dle stáří a nájezdu,který nevím,ale i tak bych dal Total Quartz 7000 10W40. Nejlepší je dát ten co tam je nyní.Zde je odkaz : total-dnk.lubricantadviso/...
Jinak bych dal interval 1rok (pokud víc 10 000km a víc)a jinak 10 000 nikoliv 20 000.
Asd-jen tam mimo-když jsem v 2009 kopil X+-LFY tak byl v doporučení na tom portálu jen olej Quartz 7000 10W40 dnes je tam už na tentýž motor doporučení od Ineo ... 5W30 až po 10W40..Takže je možnéže v době,kdy auto tazatel sjelo z linky tam byla desítka a doporučena taktéž ,ovšem dne kdy chtějí vydělávat ještě víc tak doporučují čím dál nákladnější a tím, i dražší výrobky i když to není nezbytně nutné!
To ale jen tak ,mimo soutěž!Já bych si tam v klídku dával taky tu desítku neboť to je motor starý cca 30 let od jeho vzniku neli déle a inovace jsou v podstatě jen v přípravě směsi =snížení emisí!(od karbce přes jednobod,vícebod,a naposledy 16V hlava což u tohoto je jen 8V
5W40 a 10W 40 - 5W je řidší za tepla, při provozní teplotě jsou prakticky stejné - koukni na technické listy a viskozitu při 100°C
Jinak není olej jako olej, např. jeden 5W40 má viskozitu při 100°C 13,1 a druhej 14,7..
Tenhle motor mám v Xsaře a liju roky 10W40 z lidlu a bez problémů. Mám dojem, že v návodu je uvedeno použití různých viskozit olejů v závislosti na místě, kde je auto provozováno - např. jiný olej na jihu Evropy a jiný ve střední a severní Evropě. Mrkněte do návodu od auta, určitě to tam je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.