Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu vrátit zakoupenou věc?

Od: tomass® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, před 4 dny jsem zakoupil zahradní traktůrek. Doma jsem ale zjistil, že traktůrek nemá v inzerci uváděnou uzávěrku diferenciálu, což je pro mě klíčové. Jak jsem uvedl, v inzerci bylo uvedeno, že traktůrek uzávěrkou má. Problém je, že Inzerent (pan prodávající), již inzerát smazal a nyní po mě chce důkaz. Ať mu ukážu popis inzerátu, kde to je napsané. Že prý to tam napsané nebylo a měl jsem si to na místě vyzkoušet. Napsal jsem dotaz i na podporu inzertního portálu Bazoš, ale zatím od nich nemám odpověď. Prosím poraďte: Jaká mám práva a jak mám postupovat. V kupní smlouvě je napsaný i chybný rok výroby. Zjistil jsem že ve skutečnosti je traktor o 4 roky starší. Rok výroby, ale v inzerátu nebyl uveden. Děkuji za rady, T.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

@tomass - Že prý to tam napsané nebylo a měl jsem si to na místě vyzkoušet.
Jestliže jste měl možnost si věc před koupí zkontrolovat a mohl zjistit, že nemá požadované vlastnosti, pak platí

NOZ § 2103

Kupující nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. To neplatí, ujistil-li ho prodávající výslovně, že věc je bez vad, anebo zastřel-li vadu lstivě.

Druhou větu zřemě uplatnit nemůžete, protože to nemáte jak dokázat.

hodnocení

0x

Vidím to na soudní řízení s nejasným výsledkem. Bohužel prodávající je svině a bude problém mu to dokázat.

hodnocení

a 14 denní ochranná lhůta na vrácení zboží bez udání důvodů?

asd1

To je jen při sjednávání na dálku..

Musel bys být větší zvíře než on svině. Inzerát jde obnovit, soudní spor jde vyhrát atd., ovšem musíš použít správný postup, zajistit důkazy, on musí něco vlastnit abys to z něj dostal atd...

jurajjuraj*

14 denni lhuta snad plati jen pri nakupu na netu a u novych veci ne

praivo*
hodnocení

0x

Napiš mi všechno, co si pamatuješ z toho inzerátu, zkusím ho najít. Jestli to bylo před 4 dny, tak by ho Google ještě mohl mít uložený.

hodnocení

Inzerát na Bazoši. inzerat/127021381/zahradni-trakturek-seco-starjet-10224h.php

odkaz: dum.bazos.cz/...

Zahradní traktůrek Starjet 102 / 24H , lokalita 468 45 Velké Hamry. A popis viz fotka. Zjistil jsem že použil popis produktu jiného modelu traktoru.

hodnocení

Tady fotka s popisem produktu. Cena byla 65000,-Kč

Dík

Mohu vrátit zakoupenou věc?
asd1

webcache.googleuserconten/... dum.bazos.cz/...

Tady je, mu pošli návrh žaloby že tě uvedl v omyl, traktor nesedí s popisem.. Za tyhle prachy se vyplatí právník pokud nevíš jak to zformulovat...

praivo*

Odkaz nefunguje. Tento by měl jít.

hodnocení

Odkaz se mi nedaří otevřit, můžete mi ho poslat třeba jinou cestou?

hodnocení

Už to jde, děkuji moc.

hodnocení

0x

Na tom roku výroby by se asi dalo točit...

praivo*
hodnocení

0x

Hele, ale tady něco nesedí. Pokud je na fotkách opravdu to, co jsi koupil, tak podle Starjetu je Exclusive limitovaná edice 130 kusů z března 2018, která se doprodala v červnu 2018. Takže to, že je o 4 roky starší, než má být, nějak nevychází. Dále se mi nepovedlo najít, co znamená to "-H", ale Exlusive AJ 102-2/... a " normální"P2 taky. A sice s nimi nemám osobní zkušenost, ale pokud je uzávěrka automatická, tak žádný ovládací prvek asi mít nebude a tudíž její přítomnost poznáš až ve chvíli, kdy se sepne... Takže než se začneš soudit, tak si raději ještě jednou všechno zkontroluj, ať pak ze sebe neuděláš blbce.

hodnocení

Ještě si to samozřejmě ověřím. Dnes jsem zjistil, že je uzávěrka nefunkční, (na podmáčeném trávníku hrabe a o uzávěrce ani náznak). Na převodovce jsem si opsal výrobní číslo a zkusil googlit. "TUFF TORQ 7A646084400" .Dle prvního zjištění je to obyčejná převodovka bez uzávěrky. Zítra budu ještě volat jednomu pánovi, který stroje servisuje. Pod sedačkou je výrobní štítek 2011. V kupní smlouvě prodávající napsal 2014-2015. To, že je rok výroby napsaný na štítku pod sedačkou jsem tenkrát nevěděl. Děkuji.

Mohu vrátit zakoupenou věc? #2
Mohu vrátit zakoupenou věc? #3
Mohu vrátit zakoupenou věc? #4

hodnocení

0x

Co je pojem preventivní generálka z inzerátu? Zase nějaká hantýrka z bazošee asi jako věta "bez vůlí"... nic to jsem odbočil, uzávěrku to má a nefunguje a nebo ji to nemá vůbec? Co se týká dokazování, asi ano, ale je to dle mě o tom kdo má větší nervy a lepšího právníka, mě osobně by to za to nestálo, nasypal bych si popel na hlavu, že jsem si pořádně neprověřil na netu info k danému stroji, nezkontroloval si to při převzetí, trakturek nafotil, dal na bazos a prodal s pravdivými informaci a koukal po jiném. Tolik řešení jak bych postupoval já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]