Nejste přihlášen/a.
Za více jak 40 let ježdění jsem nikdy neřešil stáří pneumatiky. Vždy jen vzhledový stav a ojetý dezén. Podívejte se na stará auta, jezdí na pneumatikách starých desítky let.
Jestliže ale chcete jezdit na samé hranici rychlosti risku nehody, hlídejte si doporučení výrobců a prodejců. To jsou 4 roky, abyste jim udělal kšeft.
Doporučuju se pak ale taky podívat na pneumatiky těch starejch vraků, co končej mimo silnic..
40let se jezdí na starejch gumách, pak jednou přijde krizovka a je nutný to zašlápnout nebo uhnout a to ty pneu nedaj, auto do do příkopu a cena opravy je větší, než ušetřený kačky za 40let - toť můj názor, tak dlouho zas nejezdím.
Zimní gumy mají trošku jinou směs než letní. Každý výrobce má svojí recepturu a vzorky běhounů, které používá.
Dle toho zimní guma vydrží při skladování v chladu a temnu (bez UV záření od slunce) 4 - 6 let.
S mojí zkušeností čínské a rumunské (Barum) pneumatiky kloužou i nové na sněhu.
Oproti tomu prémiovky jako Hankook, Dunlop, Pirelli, Nokiany, Continetaly drží a jsou bezpečné.
Pochopitelně všechny gumy se vzorkem 5-4 mm na sněhu nic moc a spíše do města, kde sníh skoro není.
A na vodě začnou klouzat hlavně gumy, které jsou za 1. obuté na neseřízené nápravě (špatná geometrie, kdy guma celou svojí dobu jízdy pluží) a za 2. tvrdé staré.
Zrovna letošní léto bylo na deště celkem bohaté. Byl jsem celkem rád, že jezdím na čersvých gumách s hlubokým dezénem.
Co se tvrduntí gumy týče tak v místě bydliště mých rodičů jsme to v zimě několikrát celkem ověřili. Ze dvou aut kterými jezdili se na kopec k domu v zimě vyškrábalo jen to, které mělo gumy max 2 roky jeté. Třetím rokem (i když byl dezén ještě docela hluboký, protože roční nájezd nebyl ani 10t) už auto museli nechat stát pod kopcem. Takže se auta během let střídaly v závislosti na tom které mělo zrovna obuté čerstvé gumy. No nakonec to vyřešili přechodem na 4x4... to se vyškrábe dycky.
nigi, rozumím tomu dobře, že ani doporučené stáří 4 let je mnoho?
Já můžu oponovat, že do kopce toto vozidlo nevyjelo, ale sedl jiný řidič a normálně to vyjel. Další oponentůra by byla z diskuze o značce pneumatik, kdy někdo hájí výrobce "A" ale druhý ho kritizije, páč lepší jsou "B"
Já jsem přesvědčen, že je to o umění řidiče a jeho zkušeností.
Hezký svátek.
Milane a bereš i fakt, že zhoustla a zrychlila se doprava?
Když ti před čumec neopatrně vletí nějaký "kosí bratr" (frajírek v passatu nebo golfu IV v čepičce s kšiltem) a začne brzdit nebo manévrovat, tak zvládneš se mu rychle vyhnout nebo brzdit, aby jsi odvrátil nehodu, když to nečekáš a máš staré gumy?
Ona jízda třeba v noci, kdy městem projede kolem tebe cca 5 aut je jiná. Tam máš dost času předvídat a i na sněhu si hrát a vymejšlet a zkoušet co funguje a co už ujíždí a je potřeba si pohrát s plynem.
Kamiony ve Švédsku a Norsku nesmí jít s dezénem pod 5 mm. Ale třeba na Ukrajině se lidi nijak neomezují. Proto je tolik dashcamů na youtube z nehod na sněhu
Nehodnotím jestli jsou 4 roky moc nebo málo. Jestli někdo jezdí okolo komína a na gumu nejsou kladeny více méně žádné nároky tak rozdíl asi nepozná. Ovšem zrovna u nás na kopci to rodiče přes zimu poznali dřív než po čtyřech letech. Degradace kvality materiálu tam prostě je a okecat se nedá.
gumidku,
jak jsem již psal, jezdím hodně roků, dříve jsem se i ježděním živil s náklaďákem. To, že zhoustla doprava a nepřibylo tolika silnic, je určitě známo každému.
Ale to nemá nic společného, se stářím pneumatik. Nebo se domníváte, že před 30 lety nebyli piráti silnic? Nebo že se nemuselo prudce brzdit? Když vidím, jak dneska někdo kličkuje, brzda, plyn, vzpomenu si na naše jalové roky, kdy jsme machrovali, smykovali, stříleli z výfuku a mysleli jsem že jsme ti nejlepší. Ale to je mládí a nezkušenost.
Přeji hezký sváteční den.
Před 30lety byl oproti dnešku minimální provoz, běžně se do kopce na sněhu tlačilo, auta se rno roztahovaly atd. S dnešním provozem se to absollutně nedá srovnat.. Mmch. ty pravěké letní byly vzorkem podobné dnešním celoročkám, takže to moudro "dřív se jezdilo na letních" je hodně mimo. Na současných letních se na sněhu moc jet nedá. Resp. dá, ale je to škola bruslení. A i super jezdec má problém vyjet na prudší kopec, ať děláš co děláš tak to hrabe a nejede, a to můžeš na vyšší kvalt v malých otáčkách, nízký kvalt a hrabat, točit volantem levá-pravá, přišlápnout brzdu abys uzamlkl diferák... Nic nestačí a stejně se zahrabeš, stačí serpoška kde musíš přibrzdit a už to nerozjedeš, zbývaj řetězy nebo nalámat smrkový větve a házet je pod kola
Dokud je neojedes. Sice jete pneu starnou, ale pokud je nehodlas provozovat deset sezon, tak o nic za beznych podminek nejde.
Taky jsem si myslel, že se to se stárnutím pneumatik přehání. Odjezdil jsem jich hromadu, ale tento týden jsem poprvé nechal zlikvidovat letňáky, protože klouzaly tak, že se to fakt nedalo. GoodYear je před osmi lety upekl asi z bakelitu. Vzorek dokonalý, boky bez vady. Ale odjet z křižovatky znamenalo dávat hlavně pozor, abych nezačal hrabat. Po mokrých kostkách do kopce hrabaly i na dvojku. Na autě pro důchodce s 55kW. A byly hlučnější, než zimáky.
Jestli to nebude tím...
Ja bývam na rovine a ani zima tu nie je problém. Sneh je tu max. 2 týždne.Takže 3,5mm ešte 1 zimu určite dá.
3,5mm je problém pokud v zimním období na sněhu nabouráš - hloubka vorku se po nehodě měří a pojišťovna po míře pod zákon okamžitě skočí.. Souhlas že dnešní "eko" guma s rostlinnýma olejema stárne rychleji než stará poctivá.. Ovšem nová směs je jednoznačně lepší než to co dřív.
Kdybys chtěl TS 850 vorek 5mm, 185/65R14 tak daruji za odvoz, válí se mi v garáži a je mi líto je vyhodit... Sám je nevyužiju, letní mám a na zimu do hrabaček už to není to pravé. Jako "celoročka" vydrží tak 10kkm, na dojetí v létě 20kkm. Výborná pneu, na námrazách je pořád Ok, ale v hlubokým a hlavně v nasolený kaší je těch 5mm znát už dost. Sucho mokro OK...
Barum byly sračka i v "pravěku", ty dnešní jsou o něco málo menší sr., ale pořád sr. Hlavně za mokra kloužou jak sviňa i nové.. Největší perla bylo popraskání na asi 20 místech, to snad ani nebylo z gumy (podhuštěná nebyla, prostě ta parodie na gumu byla tak křehká že to praskalo a ucházelo, to jsem nikde jinde neviděl.. To byly dva roky starý... Výroba Rumunsko...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.