Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna oleje z 10W na 5W

Od: alf0 odpovědí: 12 změna:

Dobrý dne

Alfa JTD 2004 - auto mám 10 let, leju tam Selenii Turbo Diesel (10W40). Výměna po 10 tisících.

Nyní zvažuji, že přesedlám na jinou značku třeba Shell Helix HX7. V příručce pro auto akorát píší, že musí splňovat B3/CF.

Ani tam neuvádějí tu Fiaťáckou certifikaci.

Dále také zvažuji, že bych z 10W40 přešel na 5W40, protože nebudu mít tuto zimu garáž a taky budu víc jezdit, no a 5Wéčko za studena lépe maže. Ale zase nevím, třeba jsme v takových klimatických podmínkách, kde je to jedno.

No hlavně se chci zeptat, jestli by jste takovou změnu doporučili po 10 letech nebo ne. Selenia je dražší, je hůře sehnatelná ale zase nějakých 200Kč mi nestojí za to, aby mi třeba s tím Shellem neodešlo turbo. Olej to nežere, nedolívám, takže leju od výměny k výměně a v tomto případě by to takový problém nebyl. Díky za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já bych to neměnil pokud nemáš problém tak to nech tak jak je
Zažil sem auta co přešli z 10w na 5w a začali baštit olej

edudant
hodnocení

0x
Pokud nový olej splňuje specifikaci výrobce pro tento typ vozidla, klidně jej můžeš vyměnit. Horší už je to s přechodem z 10W40 na 5W40. Toto se zásadně nedoporučuje. Nahoru ano, dolů nikoli.
vernon
Nesmysl. Není žádný problém se změnou na jinou doporučenou SAE, protože být ani nemůže.

hodnocení

0x
Pokud máte filtr pevných částic tak bych neexperimentoval. Řidší olej bude pravděpodobně motor brát a více zanaset filtr pevných částic.
Pořádná zima nebyla už dlouho. Spíš je to podzim, pokud nebydlíte na horách.
asd1

JTD motory olej nežerou, to neni koncern ;) DPF v tomhle myslim neni...

daniela1

@asd1, to je zase perla, že JTD olej nežerou. ;)

asd1

Mám/ měl jsem tři a ani jeden olej nebral (ani se neředil naftou) a nevim o tom že by nějaký problém se spotřebou oleje byl pro JTD typický...

My jsme měli v rodině 1.6 AKL a olej taky nebaštil.

asd1
hodnocení

0x

Z 10W40 na HX7 5W40 jsem na 1,9 JTD přecházel a bylo to v pohodě. O turbo atd. se neboj, spíš naopak za studena to rychleji = líp maže. Za teplá má 40 viskozitu víceméně stejnou, takže není důvod se toho bát.

Ta HX 7 je podle specifikace kvalitnější olej naž ta zelenina - to je úplně obyčejný olej s autorizovanou Fiat přirážkou.. JTD motory patří k tomu nejlepšímu, s mazáním tam problém neni. Hydroštely taky nejsou. To riziko změny je hlavně když motor žral olej tak se přešlo na hustější, pokud se vrátilo k řidšímu tak to začlo žrát mnohem víc, ale tenhle problém u tebe na 99% nebude..

hodnocení

0x

Je to změna z hutšího oleje na řídčí, pravděpodobně bude víc ubývat nebo to začně někde téct. U starších motorů se většinou přechází naopak aby se omezily ztráty.

A co se týká konkrétně Alfy tak určitě zůstat u Seleniie tyhle motory nemají rády jiné oleje a rádi pak zaklepou.

asd1

Kolik jsi viděl JTD motorů co žraly olej? Tak pls neraď nesmysly vycucaný z prstu..

pave*
hodnocení

0x
U předchozího auta jsem měnil olej 2x ročně. V létě 10w40 a v zimě 5w40, oleje Carlson z hypermarketů a motor bezproblémově fungoval.
Teď u nového jsem přešel z 5w30 na 10w40(jako proplach motoru po čištění motoru Molly čističem) a a skončil u 5w40. A auto vesele jezdí dál.
Ano, jsou na internetu články, že řidšímu oleji se trhá film a pak motor nemaže a zadírá se. Ale v tom případě musí výrobci olejů platit obrovské odškodnění statisícům lidí, protože už několik generací aut, např. koncernu VW, AUDI, ŠKODA, SEAT, jezdí na oleji 0w20.
Pokud "řidší" olej má lepší kvalitu a lépe maže, než olej "hustší", co je lepší?
To, že olej musí schvalovat normy SAE, VW, MB, apod., to je bez debat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]