Nejste přihlášen/a.
Dobrý dne
Alfa JTD 2004 - auto mám 10 let, leju tam Selenii Turbo Diesel (10W40). Výměna po 10 tisících.
Nyní zvažuji, že přesedlám na jinou značku třeba Shell Helix HX7. V příručce pro auto akorát píší, že musí splňovat B3/CF.
Ani tam neuvádějí tu Fiaťáckou certifikaci.
Dále také zvažuji, že bych z 10W40 přešel na 5W40, protože nebudu mít tuto zimu garáž a taky budu víc jezdit, no a 5Wéčko za studena lépe maže. Ale zase nevím, třeba jsme v takových klimatických podmínkách, kde je to jedno.
No hlavně se chci zeptat, jestli by jste takovou změnu doporučili po 10 letech nebo ne. Selenia je dražší, je hůře sehnatelná ale zase nějakých 200Kč mi nestojí za to, aby mi třeba s tím Shellem neodešlo turbo. Olej to nežere, nedolívám, takže leju od výměny k výměně a v tomto případě by to takový problém nebyl. Díky za rady.
Z 10W40 na HX7 5W40 jsem na 1,9 JTD přecházel a bylo to v pohodě. O turbo atd. se neboj, spíš naopak za studena to rychleji = líp maže. Za teplá má 40 viskozitu víceméně stejnou, takže není důvod se toho bát.
Ta HX 7 je podle specifikace kvalitnější olej naž ta zelenina - to je úplně obyčejný olej s autorizovanou Fiat přirážkou.. JTD motory patří k tomu nejlepšímu, s mazáním tam problém neni. Hydroštely taky nejsou. To riziko změny je hlavně když motor žral olej tak se přešlo na hustější, pokud se vrátilo k řidšímu tak to začlo žrát mnohem víc, ale tenhle problém u tebe na 99% nebude..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.