Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. U Felicie 1.3 MPI (najeto 150tis.) se mi stalo, že z čista jasna po přejetí z místa A do místa B nešlo nastartovat, bylo to jako by zvuk točení ale nenaskočila. Po hodině jsem přišel a na poprvé (po kontrole kabelů, pojistek). Od té doby asi 2 měsíce vše OK, nastarování napoprvé. Včera se mi to stalo znova. Po příjezdu z obchodu na parkoviště už nenastartovala. Po půl hodině - zase vše OK. Netušíte co by to mohlo způsobovat? Při jízdě necítím žádný pokles otáček ani problém. Zapalovací lišta byla měněna tak před rokem za novou a chytá na drc. Zkusí někdo poradit? Nechci někde zůstat viset...
Pokud startér točil z motorem (mě to zvuk přerušovaného štěkání, jak dochází ke kompresi), tak hledej závadu v elektrice.
Nejčastěji relé čerpadla paliva (přehoď relé čerpadla paliva a relé vytápění zadního skla - to relé od skla je stejné, ale méně používané, takže většinou jako nové)
a nebo je problém s čerpadlem samotným (vytáhnout zadní sedačky, odhrnout koberec a odpáčit plochým šroubovákem poklop v podlaze - krajní piny 4 pinového konektoru jsou napájení čerpadla (dej na ně žárovku 12V/21W a testuj, zda svítí)
Pokud ani tak, potom hledej problém v immobilizéru. Tam záleží, zda řešíme origo immo siemens pod budíky a nebo nějaký samodomo dodělávaný či dodělaný Jablotron (vytáhnout truhlík přihrádky vepředu u spolujezdce).
Vyzkoušej, proměř a dál se pak ptej.
...
A který rok? 97 - 01? Bylo tam spousta FW v ECU a některé první jsou k zlosti a odcházeli. Zvláště ty německé v prvních 97 MPi se starou maskou.
Felicia je výroba 1997, na nějaké větší opravy a testy si netroufám - neumím to. Kolikati pinový je to relé čerpadla? To bych zkusit mohl. Myslíte, že po zchládnutí se to relé mohlo zase chytit? Kdyby to bylo čerpadlo, tak by to asi zlobívalo častěji ne? Ale díky za tipy.
Přehoď R4 a R5
Nebo s R2 (pokud jsou přední mlhovky).
Relé jsou 4 pinová stejná (krom stěračů, AKINu a X odlehčovacího šedého velkého na stupínku a zadních mlhovek, kde má relé výstupek s diodou).
Takže můžu zaměnit vzájemně: R1 - relé hlavních světel, R4 - vyhřívání zad.okna a R5 - systém vstřikování? R5 je to co mě zajímá? Vstřikování BMM - to je ono? Takže můžu koupit libovolné 4pinové relé?
Ono teď mě to třeba neudělalo tu závadu, takže pouhé prohození nic neřeší, tak jsem si říkal, že koupím nové a vyměnil bych to. Takže můžu říct 4pinové relé?
R5 je to ono velice namáhané relé, které pohání čerpadlo. Proto je lepší je prohodit a zkusit to z méně používaným relé. Taková levná diagnostika i oprava
R5 se označuje jako systém vstřikování, ale ECU ho ukostřuje a spíná povelem přes něj čerpadlo paliva. Na nic jiného R5 relé není.
Vpodstatě můžeš, ale prodejce ti dá nějakou čínskou srackk...u. Origo relata jsou česká Magneton a přímou náhradou v lepší kvalitě je relé Bosch
Bosch 0 332 019 452 ... 12V 30A
nebo
SIEMENS V23134-K52-X220 12V 40A
...
Ty levné šmejdy za 50kč sotva plní 10A a nemají takovou životnost.
Nejlepší je ta relé obrat z nějakého Opela pod kapotou nebo Feliny z pojistkovky.
tohle se dá taky použít a vydrží mnoho let (hlavně tě nenechá ve štychu).
chvilku nebo 50:50. Chceš to risknout? Na cestě máš pořád šanci tam dát relé od vytápění okna v nouzi, ale proč kupovat šmejdy... není to můj styl a dál se mě tedy tímto směrem neptej (jinak technicky radím dál).
Asi ti prodá něco takového. Já osobně tohle vyhazuju...
To čtyřpinové nahoře na plastovém termostatu u hlavy motoru, jak tam jde ta hodně tlustá hadice nahoře u chladiče po otevření kapoty.
Na radu automechanika - když nešlo nastartovat,stačí vytáhnout konektor čidla,po nastartování cvaknout zpátky. Podle roku výroby jsou 2 provedení konektorů ( nejmíň)
nunici, na MPi už je jen jeden konektor a to čtyřpin.
Jen čidla mají tuším zelený, žlutý a modrý pásek. Modrý býval pro verze s klimou, ale nahrazoval i žlutý,, který je čistě pro MPi Simos 2P a zelený patří jen tuším dieslu 1.9D.
Monotronic měl s hliníkovým termostatem jednopinový Faston 6,3mm a poslední monotronic s plastovým termostatem tuším dvoupin (to se bavíme jen o čidlech pro budík, protože čidlo pro ECU monotronicka je zezadu sání a vždy dvoupinové).
Tazatel jasně označil MPi 97 rok, takže má sdružené čidlo pro budík i ECU na termostatu. Proto čtyřpin.
Kdyby to čidlo blblo, jak jinak by se to projevilo? Udělalo mi to v létě a teď na podzim a to po jízdě a následném nastartování. Měněno bylo loni za myslím, že žluté, v tom termostatu. Za žluté myslím.
Mě to nešlo nastartovat při zahřátém motoru, zastudena OK. zajímavé že po odpojení čidla starty OK i zatepla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.