Dobrý den, budu dělat autoškolu a chci se zeptat. Přednost zprava platí i na některých křižovatkách s dopravními značkami. Např. tam, kde hlavní silnice zatáčí a na ni navazují vedlejší silnice. Pokud přijíždějí auta po hlavní silnici (viz obrázek - vozidlo z výhledu a vozidlo číslo 4) a jedou obě rovně,vlastně sjíždějí z hlavní silnice na vedlejší, tak zde také platí přednost zprava. Situace 2 Při odbočování vlevo dáváme přednost protijedoucím vozidlům. Pokud by se vozidlo z výhledu rozhodlo odbočit vlevo a pokračovalo tak dále po hlavní a druhé vozidlo, které sem označil oranžovou čtyřkou, by jelo rovně (z hlavní na vedlejší) tak i když vozidlo z výhledu odbočuje vlevo, tak zde platí pravidlo pravé ruky, a proto vozidlo z výhledu má přednost vůči vozidlu číslo 4. Vozidlo z výhledu má zkrátka přednost, i když odbočuje po hlavní vlevo. Tady je vlastně protijedoucí vozidlo to, které stojí oproti vozidlu z výhledu na vedlejší silnici. To žluté. Vozidlo číslo čtyři není vůči vozidlu z výhledu protijedoucí na hlavní cestě,proto platí přednost zprava. Přednost zprava a přednost protijedoucích vozidel při odbočení doleva jsou dva rozdílné předpisy. Díky Aleš
V první řadě platí přednost hlavní silnice a ptom až platí přednost z prava.
To znamená že pokud vozidlo z výhledu odbočuje doleva (po hlavní) tak má vždycky přednost. Vozidlo 4 ho musí zprava pustit pokud by mu mělo křížit cestu. Vozidlo z výhledu a vozidlo č. 4 se vůbec nemusí starat o zelené a žluté vozidlo. Ty jsou na vedlejších a musí prostě počkat.
ales*
V první řadě platí přednost hlavní silnice říkáte, to znamená, že pokud vozidlo z výhledu odbočí vlevo a pokračuje stále po hlavní, tak má přednost před čtyřkou, protože vozidlo z výhledu se drží hlavní Silnice a čtyřka z hlavní sjíždí jede na vedlejší.
nigi
Čtyřka dává přednost z prava, vůbec nezáleží tom jestli se vozidlo z výhledu drží hlavní silnice nebo ne.
Stejné pořadí průjezdu by bylo i kdyby vozidlo z výhledu jelo rovně a čtyřka jela taky rovně (opouštěli hlavní silnici). Protože platí přednost z prava
Zkrátka má vozidlo z výhledu přednost při odbočení doleva protože se drží oproti čtyřce hlavní.
au1
jednak na čtyřce nikoho nevidim, a druhak mě to nezajímá, páč jsem na hlavní, a ať už jedu doprava, rovně, doleva, mám vždycky přednost. pokud tam nejede sanitka nebo policajt se zaplou sirénou
Nebo jste to myslel tak, že v prvé řadě platí přednost hlavní silnice, to znamená, že vozidla na hlavní mají vždy přednost před vozidly na vedlejší silnici a pak se řeší přednost zprava.
nigi
Ano tak jsem to myslel. Vozidla na hlavní mají vždy přednost a navzájem si musí vyřešit přednost z prava. Potom jedou vozidla z vedlejší které si taktéž musí vyřešit přednost z prava.
Já jsem měl právě zmatek v tom, že sem si myslel, že když odbočuju po hlavní vlevo a tím pádem čtyřka musí kvůli mě zastavit, tak že musím dávat přednost. Kvůli tomu, že odbočuju VLEVO a čtyřku zastavím. Říkal sem si, jestli to nesouvisí s tím předpisem, že při odbočování vlevo dávám přednost protijedoucí čtyřce. Omlouvám se . Předpisy si před autoškolou procitam druhý den.
§ 22 Jízda křižovatkou (1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.
(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.