Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičák-brýle a čočky

Od: atnarf1991 odpovědí: 14 změna:

Dnes jsem byl u oční a zažádal jsem si o potvrzení toho,že nosím jak brýle tak i čočky. Na řidičáků mám jen brýle (na fotce i na tom kódu dole). Chtěl jsem si zajít na úřad optat se se na informace ale když jsem viděl tu dlouhou frontu lidí minimálně 30 lidí v dlouhé frontě a vůbec to neubývalo, tak jsem se obrátil a nešel tam. Chci se zeptat jak to teď je při Covidu, jestli na ten úřad v nejbližší době musim zajít aby mi ten kód změnili na 01.06 abych mohl řídit s čočkami nebo to teď policii zajímat nebude co mám na řidičáků? Zrovna dneska jsem četl na aktuálně.cz,že se platnost řidičáků teď prodlužuje kvůli Covidu, takže zastavení policií s propadlým řidičákem problémem není. Jak je to s brýlemi nebo čočkami? Díky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x

Rozhoduje co máš na řidičáku, tj. do zapsání čoček musíš v brýlích.

sykorka*
hodnocení

1x

já bych řekla, že policajti tohle neřeší, dneska nosí čočky každý druhý - mám řidičák cca 20 let, napsané brýle, nosím čočky a při kontrolách se mě nikdy na nic neptali :)

asd1

Běžně neřeší, ale pokud např. v šeru sundáš chodce, tak věř že se to bude řešit hodně...

hodnocení

1x

Pokud mate psáno "brýle” tak musíte mít brýle. Tyto mohou mít korekce, které u čoček nejsou možné a tak by čočky nevyhověly.

hodnocení

1x

Kódy 01.01 a 01.06 jsou na řidičácích velmi časté.

Bude záležet na benevolenci každého, kdo Vás bude kontrolovat (PČR).

jenda2*
hodnocení

0x

K čemu potřebujete mít zapsány brýle? Jen si na sebe pletete bič v případě, že je nebudete mít a zastaví vás hlídka. Pokud to půjde , tak si je nechte z řidíčáku odstranit.

asd1

Že by to bylo podle potvrzení od doktora a zapsané být musí? ;)

jenda2: Člověče, máš řidičák? Každej, kdo jde do autoškoly, musí absolvovat prohlídku. A tam se jaksi zjistí, jak na tom je se zrakem a na základě toho má záznam na řidičáku. Vymazat to jistě jde (při zlepšení zdravotního stavu), opět na základě lékařského potvrzení. To je nutné i pro změnu harmonizovaného kódu. Ten je jiný pro brýle, pro čočky a pro brýle nebo čočky.

mdcr.cz/...

jenda2*
Ridicak mam 45 let a vim sve. Bryle nekdy nosim a nemam je napsane. A policie me nenachyta. V pripade jejich zapsani a nenasazeni je pri kontrole temer jista pokuta. A to je zbytecne. Na vas moc tezke, ze? Trochu svepravnosti.

asd, správně, asi myslíte toto:

...platí, že pokud posuzující lékař zjistí, že žadatel o řidičské oprávnění nebo držitel řidičského oprávnění je zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel s podmínkou, musí o této skutečnosti neprodleně informovat obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle obvyklého bydliště nebo místa studia žadatele o řidičské oprávnění nebo držitele řidičského oprávnění, a zaslat příslušnému úřadu jeho kopii...

Tuším že tutu povinnost mají i oční lékaři.

jenda2: Někdo si tu sedí na vedení. Jak si má tazatel nechat odstranit záznam, když ho tam má a brýle nebo čočky na řízení nosí, tedy potřebuje. Že by padělal úřední listinu nebo nutil lékaře k vystavení nepravdivého potvrzení? Navíc řeší problém, že na úřadě je úzký profil. Takže rada: tak si je nechte z řidíčáku odstranit je opravdu radou k tématu. *zed*

pepeek
hodnocení

0x
Kdyby se policista ptal kde máte brýle, stačí říct že máte čočky a abyste si je vyndal jako důkaz Vám přikázat nemůže, tohle přesně mi řekla doktorka i učitel v autoškole.

Přesně tak, nemůže. Takže akorát dostane flastr, protože když má v řidičáku "brýle nutné" a/nebo příslušný kód, tak je prostě musí mít. Dobrá rada...

pepeek, nemáte pravdu. Potom by nemělo vůbec smysl tohle vytvářet:

mdcr.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]