Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych pomoc s výběrem mého prvního auta, auto budu mít primárně na dojíždění do školy cca 30km tam a 30zpátky, ale počítam s nějakými žajíždkami takže tak 70-80km denně.
Za prvé bych potřeboval vědět, jestli benzín či naftu. Koukám hodně po WV, chtěl bych nejspíš Golf Variant, Bora nebo něco takového, nic malého.
Motorizace nejčastěji 1.9 TDI nebo 1.6 benzín.
Podle mě je nejrozumnější Nafta vzhledem k počtu kilometrů za den, ovšem někdo říka že nafta je problémová a na opravy drahá, ale prý u WV rotační motory 66kW nebo 81kW jsou prakticky nezničitelné a jde mi poměrně hodně o spotřebu a spolehlivost a jak tak různě koukam tak 1.6 má pruměrnou spotřebu kolem 8-9 na 100km zatimco 1.9 TDI má o hodně příjemnější 5-6 někdo udává i méně.
Takže otázka zní jaká motorizace by pro mě byla nejlepší z hlediska spotřeba/spolehlivost.
děkuju předem za všechny odpovědi
Jestli to má být jenom VW Golf nebo Bora a povede se najít kousek se zachovalou karoserií i motorem, je TDI jasnou volbou. Jenže, povede se to ještě?
"Rotačky" 66 a 81 kW jsou asi nejvíc odolné a "blbuvzdorné" motory s nejnižší spotřebou, ale zase nejedou tak dobře, jako 96 kW a 110 kW TDI-PD, které sice už tak blbuvzdorné nejsou, ale při správném zacházení jsou spolehlivé taky. Spotřeba o trošku vyšší, výkon motorů ALH (66 kW rotačka) a ARL (110 kW PD) je ale úplně jinde. To ale i cena, o které v dotazu nevidím nic...
S 1.6 se dá jet klidnou jízdu kolem 7 litrů, na spotřebu i méně. 9 tak po městě v kolonách, s naloženým autem nebo při jízdě hodně přes limit.
Golf ani Bora taky nejsou nijak velká auta, když "nic malého". Větší auto je sotva Passat.
Ale taky nejsou jenom Volkswageny, stejnou službu udělají i jiné značky a modely, pokud jde doopravdy hlavně o spotřebu a spolehlivost.
Děkuju všem za reakce
O výkon mi nějak extra nejde přece jen jako začatečník budu jezdit hodně opatrně než se otrkám a podle mě i těch 66kW by bohatě stačilo.
Fabie je dobré auto i cenově dostupné, ale už jsem se tak nějak zakoukal do těch WV a chtěl bych spiš nějaké auto v kombíku.
Dejme jako příklad tohle auto.bazos.cz/...
Do tak starého vraku bych nešel, to bude jen díra na peníze. Když přidáš pár kaček, koupíš mladší Fabii, třeba i kombi a bude v lepším stavu, než vyšeptanej diesel.
Vždyť je to zralé na vrakáč.
Stačí se kouknout na to vražené rádio, urvané nápojáky a někdo se mrd...l kolem panelu klimatroniku (proč asi...), dále tapec řidiče a ovladač oken už někdo tunil karbonem (že by silné ochytání od používání. Od toho se dá odvodit nefunkční zámky nebo stahovačky. O svazcích dveří ani nemluvě. Lak leštěnka na prodej.
Láska je slepá... Ale kup si ho, ať víč vo co go
Ale je to dehet na hlínách v plné výbavě .I když stav odpovídá nájezdu, tipuju že motor bude mít nalítáno podstatně víc a tomu už zase neodpovídá cena
Vrak. Rozhodně nemá najeto 325 tkm, klima nepůjde a nepůjde ani plno jiných věcí. Další technickou neprojde. Tohle už se má houpat na magnetu ve vrakáči.
Spíš to pěkně hnije a bylo bouraný
Nechápu co na VW vidí... A Fobie v bleděmodrým. Za stejný prachy pořídí třeba dvojkovýho Focuse.. Ojetá nafta pokud nemá 50k v rezervě je loterie že dojezdí a nebude mít na opravu..
Dobrých levných auta je dost, obecně koncern je předražený a kvalita ceně neodpovídá...
Když trochu hledáš tak najdeš... Nesmíš koukat na bazary FF MK2 je už taky stará piksla
Nebo za 30k jedničkovej a za ty prachy najdeš dobrý stav bez koroze (je jich málo ale jsou, podobně jsou pořád i neshnilý Feldy a jedný vim u souseda..)
To jsem na tom Golfu něco přehlédla, že tady píšete o vraku, nebo to jsou jenom nějaké domněnky? Vždyť na těch fotkách není vidět skoro nic.. Hnije, bouraný, klima nejde, zámky a / nebo stahovačky nejdou, plno jiných věcí nejde, technickou to neprojde... Jak jste na tohle přišli? Neříkám, že to tak není, jenom to v tom nějak nevidím.
Porovnání Focusu MK1 a Felicie je dost trefné - víme, že zachovalé kousky existují, občas je i vídáme, ale budou ještě vůbec někdy veřejně na prodej za rozumnou cenu?
Se koukni třeba na fotku LP kola - spodek blatníku natíranej, dveře/ blatník/ nárazník všechno jiný odstín, práh dole přestříkanej ale i tak přední hrana orezlá, pneu sjetá skoro na limit, ráfek odrbanej... To je jen ta jedna fotka.. Na zadním nárazníku rezavý pruhy od šroubů uvnitř - hádej jak to bude vypadat zevnitř.. Interiér už tu komentovali.. Ale třeba LP dveře přední bok zevnitř, taky to tam kvete kolem pantů a roh před zrcátkem... Tohle být Focus tak podobnej seženeš za 10k
Nesmíš koukat jak je to hezky naleštěný ale na detaily který leštěním zamaskovat nejdou
Jsou i k sehnání, ale musí se hledat... Feldu i když bude pozlacená tak za 100k prostě neprodáš, tak musíš slevit na tržních 20k za pojízdnou, jinak to prostě neprodáš a zchátrá ti to u baráku... Podobně FF...
Ideální by byl autobus nebo vlak. Prostě počítej s tím, že u auta za 30 dáš každý měsíc dalších 5 do údržby. Koupí ojetiny teprve začínají výdaje.
Jestli máš na auto 30k, tak nastupuju s ohraným Punto 2 FL, motor 1,2 8V, dobrý stav bez nutnosti investic seženeš za 30k celkem v pohodě... Fobie za 30k bude olítanej šrot před smrtí...Golf za 30 na tom bude ještě hůř...
Focus MK1 1,6 74 kW do 30k seženeš v pohodě, ale bude problém najít něco co neni shnilý, nežere olej atd..
Nebo Marea weekend 1,9 JTD něco z posledních let výroby (ca 2002) - za 15- 20k dobrý stav srovnatelný s Oktávkou za 60k... Hnusný nedoceněný auto, moc nerezne a JTD motory patří k tomu nejlepšímu... Akorát to je fakt hnusný , což může být i výhoda, nikdo to nešlohne ani když necháš klíče ve dveřích
A jezdilo se mi s tim o dost líp než s Oktávkou - výhled, kufr, prostor pro lidi i vzadu.. Před zhnuseným odplivnutím doporučuju projet se v tom...
A počítej, že auto ti sežere 10k ročně bez oprav a bez ježdění. K tomu připočítej palivo, spotřebák, po koupi řevod + pojistku, základní servis jako vyměnit olej, vhodný jsou i rozvody - když to nebudeš dělat sám tak dáš minimálně desítku.. Zimní gumy dalších 5k minimálně...
Feldu bych nechtěl ani kdyby mi platili - naprosto mizerná bezpečnost.. Při možnostech jakýhokoliv modernějšího auta je nesmysl v dnešním provozu riskovat při banálním drcnutí mít místo napudrování motor místo nohou... Cenově např. ta Mařena vyjde i líp než Felda a bezpečností, pohodlím, prostorem, jízdníma vlastnostma je to ve všem řádově lepší auto.. I cenou běžnýho spotřebáku..
A porovnej to s Feldou, tam jsou při tomhle vepředu dvě mrtvolky
FF MK1 na tom až tak špatně neni, líp než první Oktávka i Fobie např. (se koukni jak se jim už muchlaj přední sloupky)... Novější auta jsou na tom samozřejmě líp.
A jestli myslíš ten ve 192 kmh do betonový zdi, tak ten je hustej. Ovšem podobně by skončilo prakticky jakýkoliv auto, možná snad kromě Formule kdy by zbyl holej kokpit, ale člověk nejspíš na kaši i trénovanej pilot..
2:03
0:42
Samosebou za 30 000 očekávám airbagy a nezhnilotinu.
Ale obojí je v dnešním provozu nebezpečné a záleží na řidiči, jak se o sebe bojí, aby se do provozu s těmito auty pouštěl spíše jako motorkář.
To neni NCAP test ale v mnohem menší rychlosti...
NCAP testem údajně prošla SAFE verze Feldy (vyztužená a s bagama), ale video z toho nikde neni...
V každým případě Focus X Felda čelně oba 50 kmh je výsledek víceméně jasnej, z FF vystoupíš napudrovanej ve Feldě mrtvola, tam je rozdíl v bezpečnosti řádově jinde.. Podobně dopadne Felda X Fobie
asd1
SAFE verze měla úplně stejný skelet, jako Feldy z od roku 98. Silnější nosníky v předu a jinou výztuhu pod nárazníkem. Jako všechny 98-01.
Akorát měla airbag řidiče, spolujezdce a boční pytle v předních sedačkách v opěrácích. Pod úchyty předních sedadel měla čidla bočního zrychlení.
Takže kastle stejná.
Na vrakáči jsem to z ní kuchal a prodával, takže vím .
Přikláním se k Focusu.. Je to fakt o dost zábavnější auto než fabie.. o tom, že je bezpečnější ani nemluvě.. + ten podvozek zachrání ani některý situace, kdy to přeženeš s rychlostí v zatáčce...
Z toho čím jsem jezdil mi přišel nejzábavnější trabant. Možná je to tím že to bylo první auto...v době kdy se tu tahaly ojeté diesely z itálie jsem neměl problém narozdíl od nich v zimě nastartovat... celkově lehké dobře vyvážené auto, nebyl problém s podélným parkováním na ruční brzdu do řady mezi auta - kam jsem to nasměroval,tam to šlo. S dobrým obutím na sněhu bezkonkurenční už proto že jsem se nemusel bát že to zapíchnu někam do škarpy.Dalo se krásně řadit s jednou rukou na volantu a druhou na ruční brzdě...no které z novějších aut to dneska má
@nunici:asi opravdu nostalgie. Trabant je v zime tragedie i se sebelepsim obutim. Staci trochu uklouzany snih->auto je lehke a i s dobrymi pneu se "neprohrabete" na neco tvrdsiho, neprohrnuto->neni vykon na "prorazeni" snehu, musi se to resit rozjezdem a modlit se, vyjete koleje od aut->trabant je uzky a nepasuje do nich, tak se to "pretahuje" ze strany na stranu (nebo jedete jednim kolem v koleji a druhym po snehu). Ze volnobezka na vsech kvaltech neni v zime z kopce nic moc a vykon topeni je zavisly od otacek motoru uz je jen bonus...
Konec OT a nostalgickeho okenka...
U takhle starých aut záleží spíše na historii a konkrétním stavu toho kterého kusu, než na motoru.
Rotačky jsou obecně nejspolehlivější, ale jsou jen v těch nejstarších kusech a lidi se toho většinou zbavují až tehdy, když tomu něco je. PD jsou poruchovější a hlučnější, ale zase jsou v těch novějších kusech, které mají počítadlo kilometrů stočené jenom dvakrát, a ne čtyřikrát jako u rotaček. 1.6ku záleží, jakou si vybereš. Osmiventil se 74/75 kW, co se dával do Octavie, byl vždycky taková z nouze ctnost. Výhodou Golfu a Bory je, že lze narazit i na 1.6 16V se 77 kW, který jede líp, žere míň a je mechanicky robustnější, ale má dražší údržbu v rozvodech apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.