Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké auto pro seniory a ZTP

Od: patrikvyberauto odpovědí: 26 změna:
Dobrý den chtěl bych se zeptat jaké auto by zhruba mohlo vyhovovat k přepravě starších osob a osob ZTP tak aby se do kufru vozidla vešel invalidní vozík a aby současně auto mělo o něco vyšší posed než například Octavia.
Ideálně benzín protože nájezd nebude větší než 1000km/rok
Nejlépe auto do 250.000kč
Přemýšlel jsem mezi VW Caddy nebo Dacia Duster

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

9x
S tím ročním nájezdem a cenou vozu by bylo lepší jezdit TAXI, nemyslíte?

Ano. Jen dodám, že do nákladů se nepočítá jen pořizovací cena auta, ale další položky (pojištění, servis atd.)

asd1

Finančně určitě, ovšem auto stojí u domu a jedeš kdy chceš, můžeš si tam něchat věci apod. Taxíka musíš pořád shánět, těžko s tebou řidič půjde nakoupit a nosit ti nákup atd.. Samo auto má i nevýhody, musíš ho koupit, stojí prachy i když nejede, můžou ti ho šlohnout, musíš řešit kde parkovat (u tak malého nájezdu to chce garáž nebo aspoň přístřešek, jinak hlavně oreznou brzdy)...

Jen tak pro formu-tři týdny zř si syn koupil auto,po neetí prvních desítek či stovek kilometrů byla VÝSLEDNÁ suma za 1k kolem 1000Kč ! (samozřejmě je v tom základní servis,kupní cena PR ...)

hodnocení

4x

Caddy, Dacia Dokker, Berlingo, Partner, Kangoo,...

doplněno 29.09.20 17:49:

asd1 souhlas.

A pokud Caddy, tak bych jako vozíčkář vybíral verze MAXI

asd1

Ještě Fiat Doblo, asi i Cubo.. Hlavně motory jsou ještě spolehlivá klasika vycházející z FIRE (včetně oturbeného 1,4 Tjet který má nepřímý vstřik = nemá problém s karbonama na sacích ventilech)

hodnocení

4x

Duster ne - zejména s LPG je to šílená past na peníze, mám v okolí dva, které majitelé proklínají do horucích pekel.

Naopak Caddy je dobrý nápad, já po kladných zkušenostech doporučuji podobný typ - Peugeot Partner / Citroen Berlingo. Jsou to stejné vozy, jsou k mání i s benzínovým motorem

hodnocení

4x

Na 1000 Km ročně se vůbec nevyplatí auto kupovat, roční náklady včetně pořizvacího budou větší, než za taxíka nebo jinou placenou službu.

hodnocení

1x

Vozík se vejde do každého auta - dá se totiž složit. Ale ne každý senior/ZTP z něj dokáže přesednout. Existují i upravené verze aut - viděl jsem třeba Caddy s nájezdovou plošinou, ale to jsou už jiné peníze.

Ano, ty plošiny do aut dělají u Tábora

apicz.com/...

krom toho dělají i různé systémy nakládání invalidních vozíků .

mnd®

stepm - nemáte pravdu.Ne všechny invalidní vozíky jdou složit.

Já mám třeba invalidní vozík pro manželku kde jde přes ,,rychloupínáky,, během pár minut rozdělat inv.vozík rozdělat do základní konstrukce a vleze se potom i do malého kufru Clia.Ale jsou i inv.vozíky(hlavně ty těžké a přes pojišťovnu) které nelze nijak ,,rozebrat,, a to je potom smrt s ním cestovat autem.

janscali
hodnocení

1x
Tak elektrický vozík zrovna moc nesložíš... Ale ano většinou se vejde do běžného kombiku.

hodnocení

1x

Picasso, respektivě Grand Picasso. Jsou to velmi pohodlná auta posazená hodně vysoko, takže nám starším se z nich velmi pohodlně nastupuje a vystupuje.

janscali
hodnocení

0x
Tchán má Dacii Doker asi čtyři roky a nestěžuje si. Také kvůli vozíku.

hodnocení

0x

Mnoho let jsem vozil tchýni ve Fabii, teď jí vozím v Octávii. Jelikož je menšího vzrůstu, nevleze do vyššího vozidla. Když si vezmu vozidlo Turan od synka, je problém jí zvednout do auta.

hodnocení

0x
Soused od naproti jezdí elektrickou ctyrkolkou. Zajede si kam potřebuje, i do Kauflandu, k doktorovi atd. Dát čtvrt mega za auto, které nebude jezdit jsou vyhozené peníze. Olej filtry se mění, i když se nejezdí, STK emise taky musí být a taky pojištění se platit musí, takže na dvacet km týdně je elektro vozík ideální, pak už zbývá ten taxík nebo někdo z rodiny, protože to vyjde daleko levněji.
asd1

Vozit invalidu na 4kolce? V zimní plískanici? Při sebemenším drcnutí jde o život? Tak to bude nadšenej... Ty jsi fakt ekosluníčko mimo realitu a to neřešim nákupní cenu a reálný provozní náklady... *zed*

No já teda nevím, kdo je mimo realitu, protože ten vozík stojí desetinu toho, co to auto a provozní náklady ve srovnání s držením vozu jsou směšné. Stačí jednou týdně dobít baterii, dle potřeby nebo dojezdu. A taky nevíme nic o postižení, dle toho ten vozík může být i zadarmo, hrazeny pojišťovnou celý, případně částečně. Ten pán od naproti by si autem sám nakoupit nemohl, protože by sám z auta ani nevylezl. Takto doma nasedne, sám si jede nakoupit nebo kdekoliv jinde, kde potřebuje a zase jede zpět a sleze až doma. Autem by těžko parkoval v kuchyni...

Štíre, až ti bude 60, tak nebudeš jezdit venku v -5C k doktorům na čtyřkolce. A co invalidní vozík? Ten zapřáhneš za čtyřkolku?

Nechápeme se asi. Myslím invalidní elektrický vozík, nic nikam nebudu zapřahávat. Má něco takového
images.app.goo.gl/...

A může s tím do autobusu?

01.10.20 10:53
A proč?

asd1

Že by třeba jel na návštěvu desítky kilometrů daleko? Už tě vidim jak takhle jako invalida někam jedeš, navíc třeba v té podzimní plískanici... Nejen pohodlí ale dělat takhle kuželku nic moc...

Pokud uvažuje o autu kam se vejde vozík, tak asi nejde o dopravu 500m do sámošky...

Četl sis vůbec tu otázku? Nájezd nebude vyšší než 1000km ročně, to je míň než 20km týdně nebo jestli chceš do 3km denně. Soused s tím jezdí i 40km za den, v noci nabije, takže to může dát denně zas a znovu a za každého počasí. Udělal si i takový nosič, kde si vozí nákupy, kartony mléka atd. Do vlaku i autobusu samozřejmě pokud je bezbariérový. Nikoho nepotřebuje. A pokud by přece jel k někomu na návštěvu, má rodinu nebo může zavolat taxi. A vyjde ho kilometr řádově méně než kdyby měl auto za čtvrt mega. Když k tomu pripoctes pojistku, údržbu, výměnu oleje po roce, tak tě vyjde kilometr první rok na tři stovky ani nemrkneš. Navíc mně je to úplně jedno, ať si člověk koupí třeba i helikoptéru, když mu to přijde vhodné a má na to. Já jen jsem navrhnul co jsem viděl a vím, že to má hrazené pojišťovnou. Ale normálně se to dá koupit i v obchodě, kde prodávají elektrokola a ekoloběžky. Tu jsem měl náhodou půjčenou na pár dní a silně o ní uvažuji. Na cestování po městě je to nejrychlejší dopravní prostředek.

Když pominu počasí, tak jak je rychlé to invalidní vozítko (předpokládám, že nepojede invalida na kolobrndě)? Já jen, aby tam nejel půl dne 4km/h.

hodnocení

0x

Máme obyčejnou fabii combi, vozík se do kufru vejde, když sundám kola. Žena má speciální sedadlo, jako spolujezdec, které se dá otočit o 90 stupňů a mohu ji posadit a otočit sedadlo do normální polohy. Ročne najedeme 3 - 5 tisíc km. Vraceli nám DHP, takže do 250tisíc se vejdeme v pohodě!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]