Nejste přihlášen/a.
Nahodou jsem otevřel za chodu motoru víčko dolevání oleje a zjistil jsem že tam je podtlak - motor začne sát vzduch.
Motor si přidá otáček. Po zavření opět klesnou. Za studena motor začne cukat a chcípne. Jinak volnoběh naprosto v pořádku. Start motoru bez problemů.
Je to normální? Prý je to propojené nějak přes hadici/ventil a odvětraní klikové skříně. Otevřením víčka to začne sát
falešný vzduch. Uzavřený systém normálně. Podtlak v motoru je normální.
Druhý tvrdi, že motor musí naopak vždy foukat ven.
Třeti tvdí, že jsou špatne pístní kroužky.
motor Fabia 1.4 16V BBY
Je to normální, odvětrávání motoru je napojeno přímo do sání takže se jedná opravdu o falešný vzduch. U některých motorů se projeví více a u některých méně záleží na konstrukci odvětráváni a sání jak je tento jev výrazný. U motorů co mají předehřev nasávaného vzduchu záleží i na teplotě okolí.Pro zajímavost HTP vám otvorem klidně vcucne i hadr.
Motor Fábia 1 59kw 16V BUD
Mám stejný problém, ale u mne už tak tři měsíce to doprovází nepravidelný chod při volnoběhu. (Po dosažení provozní teploty.) Jinak jakmile je motor v otáčkách nad 1200 už běží pravidelně. Tah a výkon normální. Dost mě to vadí na semaforech protože to s celým autem cuká jak v traktoru. Už jsem se to snažil řešit u dvou mechaniků ale diagnostika nehlásí žádnou závadu a jen tak něco zkoušet vyměnit...Máte-li někdo nějakou zkušenost prosím. poraďte. Vymenil jsem svíčky nechal jsem udělat generálku hlavy mototu a žádná změna.
Tyhle motory brutálně trpý na hydroštely pak dělají strašnej kravál a i ten nepravidelný chod na volnoběh by odpovídal. A jak jsou na tom rozvody, mají se každých 30tis km kontrolovat jestli nejsou vytahané nebo špatné.
Děkuji za odpověď, rozvody jsem měnil s go hlavy. Jen ještě doplňuji že si myslím že ta závada volnoběhu závislá na tom podtlaku. Jakmile odšroubuji víčko motoru tak se volnoběh mění někdy se nachvíly stabilizuje a někdy se to naopak rozhodí ještě více. Jinak s autem jsem byl do této doby spokojen. Najel jsem bez problémů 100000 km a celkově má najeto 230000 km R.V. 12/2007
Zkusil bych vyčistit ten prostor pod škrtící klapkou a EGR ventil. Prý se to má čistit každých 50000 tísíc km.
Při čištění se nesmí s klapkou asi pohnout. Jinak je potřeba udělat základní nastavení. viz videa
Skoda fabia 1 Oprava chyby 16785 systém regulácie vyfukových plynov nedostatočný
Throttle Body + EGR Cleaning - Seat Leon 1m / Golf 4 / Toledo 2 / Bora (code AZD & BCB)
U motoru VW 1.4-16V s EGR je třeba škrtící klapku vyčistit zhruba každých 50 tisíc km, protože se zanáší bordelem z EGR, kterého trubka ústí přímo pod škrtící klapkou. Kdo se na to vykašle nebo provede čištění nedůsledně pouze ze strany filtru nějakým sprejem, bude čelit poklesu výkonu a nakonec i zajímavému a drahému problému. Řídící jednotka motoru průběžně koriguje zužování průřezu kanálu větším natočením klapky ve volnoběhu. Bohužel vzhledem ke konstrukci klapky je závislost průtoku na úhlu silně nelineární a se zvětšováním volnoběžného úhlu klesá přesnost regulace, takže motor začne na volnoběh "houpat" a s autem je problém se plynule rozjet. Když ani na to nikdo nereaguje, elektronika koriguje úhel klapky dál, až klapka dosáhne pozice pro nouzový dojezd a tam to konečně vyhodí chybu. Někdy se ještě předtím zničí driver škrtící klapky v řídící jednotce, protože motorek klapky koná podstatně více pohybů, než se předpokládalo a potřebuje větší sílu a tím i větší proud k ovládání zanesené klapky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.