Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Oplatí se koupít dražší pneu (Barum) +-1900kč anebo levnější neznamé značky za 980kč? Najedu tak 7-8000km rok.Váš názor.
Barum je "laciná čína" vyráběná obvykle v Rumunsku apod., na danou kvalitu jsou předražené. Za stejný peníze jde koupit řádově lepší guma. Problém mají hlavně za mokra kdy je to doslova brusle. Prostě nekvalitní laciná směs že to snad ani neni z gumy. Kdo nevěří, ať si vjede na mokrej kruháč a zrychluje do bodu kdy se to začne sunout do boku. Pak obuje jakoukoliv prémiovku a znova. Rozdíl je to hodně velký.. Jen český Pepíci celý život kupujou Barumky na ničem jiném nikdy nejeli a tvrdí že Barum je super a za levno. Fakt neni.
Hodně záleží na tom, kde jezdíte...a jakým stylem.
Na dvou autech jsem jezdil (jezdím) Barum Polaris 3,5 (Fabia kombi, Peugeot 3008) a na Chevroletu Aveo jsem měl tuším Kumho. Se všemi auty jsem najezdil dohromady desítky tísíc km v zimě. Nikdy žádný problém ani na Šumavě, ani v Krkonoších..na Vysočině. Za "x" let co jezdím, jsem souvislou vrstvu sněhu "potkal" na silnici tak 10x..jinak až třeba po příjezdu pod sjezdovku. Ač jsem nikdy neměl 4x4, dostal jsem se všude (řetezy jsem nepoužil ani jednou).
Tuto zimu jsem měl hezký zážitek cestou z J.Hradce na Špičák. Začal padat sníh, na silnici cca 4-5cm souvislá vrstva. Nevěřil jsem, jak jsou řidiči schopni jezdit pomalu a ještě ke všemu blbě (huba nalepená na skle, rychlost tak 30-40km/h, brzdí v zatáčce z kopce atd. Přitom na tom povrchu se dalo jet (s přiměřenou opatrností) bezpečně i 70-80km/h a neuklouzlo mi to ani jednou...A ano, měl jsem na P3008 ty proklaté Barum Polaris 5. Co tam měli na autě ti zmatkující řidiči, to netuším..asi slicky..
P.S.: Letní pneu jezdím Michelin Primacy 3 a nikdy jsem auto nepřivel do takové situace, abych poznal rozdíl (a to opravdu nejsem brzda provozu).
Příští zimáky vem TS 860, možná budeš překvapený jaký to je oproti Polarisu rozdíl
Že lidi neumí jezdit souhlas. Ještě poslední roky dost přibývá SUV kdy se "blondýna" bojí jet u kraje tak jede prostředkem a neuhne. Takže při míjení musíš kolama 10 cm od škarpy do hlubokýho sněhu a jen čekáš jestli tam nebude ledová kolej která tě rozhodí.. (nebo musíš skoro zastavit)
Ale když to neumí tak jede pomalu je lepší situace než když to neumí a jede rychle
Za chvíli začnou první mrazíky a námrazy, to zas bude po příkopech aut
@martincakl letní michelin a zimní barum?
přikláním se k @asd1 fakt zkus Continentalky, jsou úplně někde jinde..
odchytova: Pokud bych poznal rozdíl, nemám s tím problém. Ale opakuji, nikdy jsem pneumatiky nepřivedl do "mezní situace" a řidičák mám více než 30 let. Všude jsem bezpečně dojel, vyjel jsem i na každý kopec co jsem potřeboval.
Pravda, rozdíl mezi letní čínskou gumou starou 10 let a novými Dunlop Blue response poznám i já..to jako ano, přiznávám se.
Hodně jezdím na kole (MTB) a ano, i tam jsou rozdíly v pláštích. Jezdím na MTB často "ostřeji" než v autě, a rozdíly mezi pláštěm za 350Kč a 900Kč..jsou "nevelké". Tedy jsou, ano..a poznám to, a připlatím si, ale do plášťů za 1400Kč jsem zatím nešel (i když je plánuji vyzkoušet). A jinak bych řekl, že třeba u toho MTB je to velká alchymie a nelze jednoznačně říct (na MTB mám najeto desítky tisíc km), který plášť je na který terén vhodnější a rychlejší (a u MTB do toho ještě velkou měrou vstupuje otázka tlaku v pneu).
.
Tak to porovnej třeba Rubenu za 150,- (něco jak Barum) a ... např. Conti Race king, stačí levnější verze klidně i ta s drátem ca za 400,- (u těch dražších připlácíš víceméně jen za gramy)
Nebo silniční Michelin PRO - mám na ní najeto 5kkm a furt je neojetá, bez defektu. Za mokra taky drží jak přilepená..
Celkově podobný rozdíl je mezi Polaris 5 a TS 860...
asd1: Já neříkám že tam není rozdíl..a jistě, 150Kč za plášť vs. 800 (či 1400Kč) rozdíl bude. Jezdil jsem Maxxis, Bontrager..Rubenu (tu před 15 lety) a teď Schwalbe RR Performance line (přední po 3000km jako nová, zadní lehce jetá). RR ale vpředu až ji budu měnit, tak plánuji dát Nobby Nic, aby předek víc držel. Rubena co si pamatuji v jízdních vlastnostech mi nevadila, zato mi vadila (a to sakra moc) v tom, že defekt byl téměř na denním pořádku.
Ale jsem přesvědčen (i dle toho co na kole v lese potkávám za lidi), že 99% z nich by rozdíl nepoznalo...protože pro styl a rychlost jakou jezdí, je to zhola jedno.
@martincakl tak ono bude hodně záležet kde a jak jezdíte..
Mě ty Continentalky taky nepřivedli do mezní situace - někdy je to o štěstí, někdy právě o těch pneu...
Ono, rozdíl poznáte, když budete chtít vyjet kopec se sněhem.. Barum se nechytá, Conti jo.. Liberecká palírna měl takový hezký video o výjezdu na ještěď v zimě.. S barumkama zůstal pod kopcem, druhej den přezul Conti a vyjel..
Pokud jezdíte v zimě po městě a nemusíte vždy.. tak Barum stačí... když musíte po čr a vždycky, děj se co děj, třeba i před tím, než vyjedou silničáři, tak se hodí conti.
Tohle na fotce projedu bez problému/ bezpečně i na ojetých letních (Tím neříkám že letní na sněhu jsou dobrá volba)
Bydlim na horách, tak na sněhu mám najeto dost.. Ujetý zmrzlý sníh je skoro jak asfalt, mnohem víc klouže nasolený mazlavý nebo navlhlá glazurka
Mám ojeto nekolik sad Barumek, Polaris 2 a 3, jel jsem i na Polaris 5 (ta je z nich nejlepší, teda spíš "nejmíň špatná") a ve srovnání s čímkoliv "prémiovým" jsou o řád horší. Pak mám ojeto několik sad Ultragrip 7, 7+, 8, Michelin Alpin A3,A4, Conti TS 850, 860, jezdil jsem na Nokianech, Dunlopech, Vredesteinech, Fuldě, Sava Eskimo... Na sněhu jezdim dost, i trénuju jak brždění tak zatáčky, tj. znám mezní situace kde má guma i auto hranice.. Takže trošku přehled co je dobré a co není mám...
Další příšernost byly Minerva, to bylo ještě horší naž Barum a to je co říct... Z letních Nexen CP641, to na mokrým asfaltu klouzalo jak TS 860 na sněhu (fakt), pak odobně jakási čína 10 let stará (koupeno s autem a letělo to pryč po prvním projetí). Na nový letní Barumce (Bravuris) jsem jel nedávno a za mokra furt kloužou jak sviňa takže žádná změna a furt to ja sr. (jinak to nazvat nejde)
asd1: Ale jistě že to projedete i na letních (nefotím si každý kopec na který z zimě vyjedu), když na to přijde..stejně jako drtivou většinu silnic v ČR v zimě. Však je to všechno posolené a vyfénované "do sucha". To jsem cvaknul jen proto, že se mi děsně líbí zasněžené silnice a nesnáším v zimě sůl..a břečku. Na těchto silnicích si vysloveně užívám a mám je moc rád. Jinak jsem na této silnici potkal 2 auta v příkopu..(nevím co měli obuto, nebo kdo v nich seděl).
Tazatel ujede ročně 7-8tis km (předpokládám v součtu), takže v létě dejme tomu 4tis a v zimě 3tis. Tudíž to nebude ani trhač asfaltu, ani člověk co jezdí denně po horách a asi nesedí v Masserati Ghibli.
V ČR by se v zimě dalo na drtivé většině silnic jezdit v 95% i na letních gumách. Koneckonců, není to tak dávno, kdy se v zimě zdaleka tolik nesolilo..a o zimních gumách nikdo neslyšel.
Řidiči v ČR (a nejen zde) zmatkují jen napadne 2cm sněhu..a vím o tom také své. V Itálii zase jezdí po dešti rychlostí tak 40km/h..To není o pneumatikách, ale o vyježděnosti řidiče a jeho zkušenostech.
Ale opravdu se nepřu o tom, že není mezi pneumatikami rozdíl. Jen rozdíl mezi pneumatikami je daleko menší, než rozdíl mezi řidičem co v zimě umí jezdit..a neumí.
"Jako prase" jezdim když na to je prostor, tj. vidim kam jedu a nikdo kolem neni, jak provoz tak okolí silnice. Taky to jde např. zatáčku jen víc utáhnout - např. ideální stopou jde projet bez smyku 60, tak si jí víc utáhnu a při 50 kmh už tam jedu smykem (pak je zároveň únikový prostor když to ustřelí víc)
Mezi autama jedu hezkou klidnou jízdu Na sněhu obvykle rychle někoho dojedu, předjíždět se moc nedá (furt zatáčky, rovinky jen krátký, pomalík má vytřeštěný oči tak ho nebudu děsit), tak jedu v klídku s odstupem za nim...
Záleží jaký rozměr a jaké auto. Na každé auto se hodí jiné gumy. Je to i o řidičských zkušenostech. Jestli se vyplatí takové, nebo "makové", je subjektivní názor. Já např. používám na voze Hyundai ix20 letní Continental 195/15 a zimní Hankook stejného rozměru. A jsem spokojen. Určitě bych ale nekoupil nějaké neznámé pneu, někde v obchoďáku za pár korun.
levnější pneumatiky zpravidla z asie mají nejen horší složení (měkké bočnice, na vodě kloužou a jsou nestabilní, brzdná dráha je na mokru výrazně delší atd) ale zpravidla mají také nižsí vzorek, kdo nevěří at si vezme měřidlo a provede srovnání, rozdíl činí někdy i necelé 2 mm
i nové, obuté na autě poznáte hned podle toho, že vypadjí podhuštěné, to kvůli těm měkkým bočnicícm ...ty si může každý spořivý zájemce osahat u prodejce...
těch pát stokorun, které se pořízením levných pneu s nižším vzorkem ušetří se později utratí při častějším přezouvání a rychlejším opotřebení
ale to je jen můj názor, který nikomu nevnucuji
Měkkou bočnici má většina moderních pneu pro běžnou jízdu... Mmch. zátěž nese vzduch, takže žádná měkká bočnice, ale byla opravdu podhuštěná.
Chci to na Pugeot 2008 ,letní. uvažoval jsem o Barum Bravuris 5HM 195/60 or16 89V a ty levné MIRAGE MR-162 195/60 or16 89H. Teda poraďte jake teda koupít?
Mohu se vplížit s dotazem? Mám Fabii II (2013) a scháním zimní pneu rozměry 185/60/R14 (chceme je dát na disky ze staré fabky). Manžel mi chce koupit Barum Polaris 5. Jezdím denně po vesnických silnicích (silnice lesem, polem, děravý a zaslepovaný asfalt), vozím děti do školy a školky. Ty zimy tady zatím spíš břečka, občas sníh, víc deště nebo raní mrazíky. Chtěla jsem něco lepšího, ale manžel mě zrazuje, že je to zbytečný, že Barum a Continental je stejná značka, že je má taky (škoda octavia combi). Přesto bych radši něco kvalitnějšího a rozhoduju se mezi Continental, Bridgestone a ještě měly slušné hodnocení Nokian. U conti mě hodně odrazuje ta cena a v některých hodnoceních byly Bridgestone lepší. Tak nevím. Poradíte? Jo, ještě jezdím zhruba osmým rokem, pravidelně a denně asi čtvrtý rok, takže pořád skoro začátečník.
Já bych kuknul na tenhle žebříček: testpneumatik.eu/... Neříkám, že jsou ty testy od ADACU super objetivní, minimálně to ale nejsou hospodské báchorky typu: Barum je stejnej jak Continental. Já letos šel do Kleber Krisalp HP3 protože vypadaj v poměru cena/výkon jako bezkonkurenční guma.
Nokian mají nižší životnost najetí km, ale za to velice dobrou přilnavost. (povedlo se mi je ojezdit za 4 zimy).
Volil jsem letos na SUV Continental. Jezdím je na letních a voda jim nedělá problémy.
Polaris neber, za mokra brusle...
Conti TS 860 - zatim nejlepší zimní guma na jaké jsem jel, že většinu testů vyhrály není náhoda (jak TS8520 tak TS860)
Chybu neuděláš ani těma Dunlopama SP WR2, GY Ultragrip, Michelin Alpin..
Z levných jsou dobré Fulda Montero nebo Sava Eskimo S3+/ Debica Frigo (na sněhu patří mazi absolutně nejlepší jen se rychle ojíždí)
Za mne: Pokud na to máš, tak vem TS860. Cena je zdánlivě vysoká, ale zaplatí se nízkou spotřebou a životností, takže ve výsledku může vyjít levněji než Barumka...
Ano jel jsem i na Polaris 5. Dá se říct asi tak "o něco menší bída než předchozí". Pořád problém za mokra kdy i nová guma klouže. Kvalitní guma je o řád lepší...
Polaris 123 to byla úplná hrůza (mám ojeto několik sad a tohle fakt už nikdy víc). Po přechodu na Ultragrip 7 jsem byl jak Alenka v říši divů Ten rozdíl byl obrovský... Aktuálně TS 860, na suchu, mokru a námrazách zatím nejlepší zimní guma na jaké jsem jel, na hlubokým sněhu/ nasolený kaši mi přišly lepší Ultragripy (7+ a 8), ovšem ty jsem měl na autě v užší variantě tak to mohlo být tím...
díky za reakci já na Barumkách dlouho nejel, tak nevím, jak si stojí ty nové, vím že trojky nebyly nic moc a na dvojkách jsem za mokra hrabal na dvojku s 40 kW favoritem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.