Nejste přihlášen/a.
Mám dvě dvojice pneu. Obě mají hloubku vzorku větší než 6 mm.
Jedny jsou starší a jedny novější, všechny 4 stejná značka. ( jedna sada má najeto o sezónu více )
Domníval jsem se, že ty "lepší" musí být na hnané nápravě.
O prázdninách jsem byl na škole smyku a tam nám mimo jiné při školení říkali, že "lepší" pneumatiky se dávají vždy na zadek bez ohledu na to která náprava je hnací.
Jak to tedy je?
Odborníci doporučují na zadní,pže pak méně hrozí přetáčivý smyk. Další odborníci z praxe doporučí opak. Přetáčivý smyk jde vybrat lépe než nedotáčivý .Ale na druhou stranu -při nedotáčivém smyku hrozí zase čelní náraz, který může mít menší následky než boční náraz při přetáčivém,nezvládnutém ,smyku.
A včil si vyberte!
Nejběžnější auto předokolka s motrem vpředu.
Výhody lepších pneu vzadu: menší šance na přetáčivý smyk
Nevýhody lepších pneu vzadu: vetší šance na nedotáčivý smyk, delší brzdná dráha, horší rozjezd, vzhledem k rychlejšímu opotřebení riziko zbytečné návštevy pneuservisu
Výhody lepších pneu vpředu: menší šance na nedotáčivý smyk, kratší brzdná dráha, lepší rozjezd
Nevýhody lepších pneu vpředu: větší šance na nedotáčivý smyk, který je ovšem stejně dost nepravděpodobný, protože se mi jej podařilo vyvolat akorát ve stavu 8mm vpředu, 2mm vzadu, které měly už jako nové horší vlastnosti a ještě bylo nutné mít prázdný kufr, jet po kočičích hlavách a hodně zatočit volantem. V normální situaci tedy asi nějak moc stejně nehrozí...
Mnohokrát v různých poradnách se tento dotaz objevuje stále. Ještě nikdy se neshodli rádci a taky se nemůžou shodnout.
Jsem zastáncem názoru, že většině řidičům to musí být jedno, páč nikdo nejezdí na hraně, aby vyvolával smyk.
Je třeba vozidlo ubrzdit, když je potřeba, takže lepší pneu na předek.
Ten názor je nesmysl, naopak kdo jezdí na hraně tak je na smyk zvyklý, ví jak se při něm auto chová a ví jak ho korigovat. Ten kdo o smyku jen slyšel, tak když ho jednou nečekaně potká tak neví co s tim a vybourá se. Bez ohledu kde má jaký gumy.
Věta je psaná jasně, co z ní je názor...: Jsem zastáncem názoru, že většině řidičům to musí být jedno, páč nikdo nejezdí na hraně, aby vyvolával smyk.
Nikdy nevyvolává smyk - pak se jednou semele něco nečekaného, smyk ho potká a neví co s tim = buď rovnou průšvih nebo má anděl strážný hodně práce. Nezvládnutý smyk = ztráta kontroly nad vozem a loterie kde auto skončí. Je rozdíl když ti to nečekaně klouzne a srovnáš to, nebo když akorát zařveš jééé a točíš se v hodinách (a napálíš bokem do stromu). Ostatně podobných bouraček je víc než dost...
Z hlediska bezpečnosti lepší pneu vzadu, hlavně přetáčivý smyk který se koriguje hůř a při přetočení jde auto bokem napřed do protisměru (auto proti) nebo do škarpy (strom/ betonovej mostek) což bývají smrťáky. Při nedoáčivým smyku jedeš rovně a překážku bereš čelně, což je výrazně bezpečnější než náraz bokem.
Dej si na sněhu dopředu zimní a dozadu letní, zajezdi si někde na letišti, pak gumy naopak a uvidíš o co vlastně jde... Pokud máš 4 stejný gumy vepředu 8mm vzadu 6mm (nebo naopak) tak to není tak výrazné, tj. je to víceméně jedno. Ovšem pokud máš např. zimáky jednu nápravu Polaris2 a druhou dáš TS860, tak to už bude dost podobné té situaci jedna náprava letní druhá zimní
Každý má svůj zvyk a svůj názor. Já si za svým stojím a podpoří mi ho více jak milión kilometrů a mnoha letitá zkušenost jízdy bez smyku.
Ten kdo jezdí tak, že mu hrozí nebezpečí smyku, ať si dá pneumatiky jak uzná za vhodné. To, kde mají být lepší pneušky se ještě nikdy neshodl.
Já bych dal lepší gumy na předek, bez ohledu na koncepci vozu. Lépe vedou stopu. Může se stát, že pouhé cuknutí volantem ti může zachránit život. Když tam budou gumy horší, nemusí ten manévr vyjít, protože gumy třeba ustřelí. Se smykem zadních kol si vyježděný řidič většinou poradí.
S tím smykem zadních kol je to přesně naopak.
U nezkušeného řidiče v téhle konfiguraci cuknutí volantem znamená že předek uhne, zadek se ale utrhne = auto se přetočí a jde bokem po tečně ven, příp. řidič cukne volantem na druhou stranu, tím první smyk srovná, ale druhý na opačnou je výraznější a pokud ho nekoriguje ještě před přetočením na opačnou stranu, tak ten druhý už nesrovná a opět jde bokem po tečně ven. Oboje dveřma napřed a loterie kde skončí. V lepším případě jen bruslí po silnici, v horším to rozseká o strom nebo protijedoucí auto (kde ještě zabije někoho dalšího)...
Prosím řidiče kteří v životě smykem nejeli, aby neradili jak ho rovnat. Pokud už chcete radit, tak nejdřív nasadte klouzavější gumy dozadu a jeďte s tim pocvičit na okruh. Až pak můžete radit. Příp. ty rady převezměte od profíků.
Dát na hnací i když odborníci tvrdí opak. Tam se mnohem rychleji sjedou a vyhodíte pak všechny 4 najednou a koupíte celou sadu. Když dáte na hnanou ty více sjeté zachvíli budou na vyhození a budete muset koupit další dvě a ty dát na zadek a ty ze zadu zase dopředu a takhle pořád dokola. A vlasně nikdy nebudete mít ucelenou sadu. Navíc to celé popírá smysl toho že se vždy doporučovalo přehazovat pneu na nápravách aby se docílilo rovnoměrného opotřebení.
Takže dát dle jízdního stylu, zkušenostem řidiče nebo typu poháněné nápravy auta...
Vybrat si bezpečí před opotřebením?
A co je bezpečné pro toho a koho...
@gumidek vždycky by se mělo vybírat bezpečí, před čímkoliv jiným.. úplně stačí, že se plno lidí snaží ušetřit na nejlevnějších pneu, protže jim to stačí a pak je člověk vidí v tom lepším případě jak vyjedou ze zatáčky (voda, sníh, ...) do příkopu v tom horším do protisměru.. (málo kdy je to kvůli tomu, že má sjetý pneu na zadních...)
Milane, já taky nejezdím na hraně, že bych hrnul pod plynem zatáčky. V noci nad ránem jezdím přesl lesní úseky i 60 a kontroluji si strany, zda mi tam něco neskočí v úsecích, kde zvěř běžně čekám (Konice, Blansko), ale stejně jsem se už 2x dostal do situace, kdy mi auto při rychlém dupnutí ujelo a nešlo řídit. Vždy po tečně bez ABS čelně v malé rychlosti, kdy jsem zničil masku, nárazník, světlo a kapotu. 10 let s Barumkama. Vážím si lidí bez nehod (kteří autem jezdí v rámci pracovní doby a né jen za rodinou a na dušičky), ale kdo vyzkouší bezpečnější pneu ví, že úspěch bezpečné jízdy jsou gumy. Nikdy nejde o závodění, jak píše asd1.
Milan jen těžce nese že mu polouváme oblíbenou značku
Dobrý gumy poznáš např. když ti vyskočí srnka a musíš brzdit/ vyhnout se, nebo debil předjíždí protisměrem a jede proti tobě, ty se musíš vyhnout/ ubrzdit.. Prostě různý "losí testy" který tě snadno potkají i když jezdíš opatrně a pomalu.
Dovolim si tvrdit, že na mokrým asfaltu v táhlý mírný zatáčce kde jedeš kilo, tak rozdíl v brzdné dráze Barum - Blu Response (a podobný dobrý gumy) bude minimálně 30 metrů (V přímám směru je ten rozdíl výrazně menší viz testy kde to je tak o 3 - 5 metrů, ovčem v zatáčce auto neni tak stabilní, jak nějaké kolo klouzne tak se auto vlní, spíná ABS, příp. ESP to koriguje a tím se brzdná dráha prodlužuje o hodně...) Podobně reakce na volant kdy dobrá guma zatočí a brusle se jen začne sunout..
asd1... Já vím, ale zkušenost je zkušenost a po dvou ťukancích nemohu s klidem říct, "kup si Barum". Vždy jsem to měl na vodě a vždy nečekané brždění v malé rychlosti do 50km/h.
To je ale jen test brzdné dráhy, potom autobuild dělá i test jízdních vlastností do kterého postoupil 20 pneumatik a tam Barumka skončila na 15 místě což je v podstatě na konci... Je to levná guma tak co čekat, nicméně v tom testu je spousta dlaších gum co stojí jen o trochu víc a jsou na tom mnohem líp (viz třeba kleber nebo hankook). Ať si každej jezdí na čem chce, to je jeho problém, jen by na to měl při jízdě myslet aby nebyl malér.
Milane já mám letní Continental a zimní Barum polaris 3
a na zimních najedu cca 2500 km ( od listopadu do konce března ).
na letních mnohem více.
Já měl na Fabii vždy jen Barumky, teď na Octávii ani nevím co mám. Ještě nikdy jsem nepoznal problém s pneuškami...
Ten test je pro 245/45R18, dá se tam čekat vyšší rychlostní index a tím i jiná konstrukce/ směs než běžné 185 - 195 do R16...
Nikdy nepoznal problém s gumama = jezdí opatrně pomalu, nikdy nepoznal hranici pneu = není schopný rozeznat rozdíl. Jediný co rozezná je životnost a spotřeba a vzhledem k tomu že na jiný pneu nikdy nejel tak nemá srovnání.
to srovnání mám a dovolim si tvrdit, že Barum je sr. a na danou kvalitu těžce předražená. Nedoporučuju. Je spousta lepších i levnějších pneu (Hankook, Fulda, Sava atd.)
Nebyl ste na škole smyku v Pardubicích? A není to vytržené z kontextu? Že je lepší to urvat na přední nápravě, protože nabouráte předkem auta, kde máte def. zóny lepší než když se vám urve zadní náprava a vy bouráte bokem, kde sou jen tenký dveře?
Lepší pneu na (přední) hnanou nápravu - líp to drží na silnici, líp to brzdí (někdy vážně stačí málo), líp to bude odvádět vodu.. Když se Vám urve zadek, tak akorát přidáte plyn a trochu zatočíte volantem a budete mít pocit, že ste zatáčku projel jako závodník..
Když Vám ustřelí předek, tak nejenom, že to poznáte o dost hůř, ale většinou s tím máte o dost víc práce..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.