Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na motorce k moři v 16 s 14ti letou kamarádkou

Od: 1257martin odpovědí: 25 změna:

Ahoj, chtěli bychom s kamarádkou o prázdninách jet k moři, když nebude koronavirus.

Mně je 16 let a jí je jen 14.

Mám motorku a napadlo nás, že bychom mohli jet bez rodičů.

A chtěl bych se zeptat, jestli je náš věk nějaký problém?

Případně jestli musíme mít sebou nějaký doklad od rodičů atd.?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No... některé státy vyžadují souhlas rodiče s vycestováním nezletilého potomka, který by u sebe měla mít doporvázející osoba. Viz: mzv.cz/...

Marně přemýšlím komu vy dva ten souhlas dáte. *zmateny*

Nicméně poměrně zásadní je, že si nemyslím, že Tě pustí Tví rodiče.

A ještě méně si myslím, že rodiče oné kamarádky pustí ji.

hodnocení

5x

Pridal bych nekolik postrehu

a) cesta

Cesta z CR k mori na 125ccm nahaci ve dvou lidech bude rasovina. Pokud to nechcete hnat po dalnici, coz v takovem pripade nepotrebujete jezdit na motorce, tak pokud chcete zvladnout jizdu vic dni za sebou, tak se na moto da za den ujet tak do 400km. Na 125ccm spise mene. A budete toho mit vecer plne zuby. Osezene zadky, batuzek bolava zada, ty diky batuzku a typu posezu odrovnane ruce a samozrejme oklovane helmy a s tim spojenou nasranost, otravu a unavu, jak se tomu cely den budete chtit vyhejbat.

Tahle motorka zkratka neni ani vzdalene delana na cestovani. Ale jste mladi, zapaleni, tak treba budiz. Zkatka si tu cestu odtrpite.

Kazdopadne je potreba pocitat s minimalne jednim prespanim na kazde ceste.

b) motorka

Motorka musi uvest nejen vas dva, ale i nejake to vybaveni. Neco na prevleceni a na prezuti, plavky a rucnik, zakladni hygienu. Vse samozrejme 2x. A pokud nekde budete chtit prespat, tak i neco na to prespani. Samozrejme, ze lze cestovat pouze s kreditni kartou a nicim jinym, ale to tak nejak predpokladam nebude vas pripad. Kam to vsechno naskladas uz mas vymysleno?

Dale. Budes v 16 letech vedet co delat, az Te motorka klekne? Nebo az pichnes gumu? Povezes sebou antipich? Uz jenom napriklad to musis mit kam dat a to je pritom relativne mala krabicka...

c) V 16 jses ucho a holka ve 14 detske trestidlo. Nerad bych odrazoval, ale sami dva na takovouto cetu to zkratka nezni jako nejlepsi napad (za predpokladu, ze vas oba rodice s klidnym svedomim pusti). Uz ste spolu nekdy nekam na cely den jeli? Nebo i s prespanim? Zacinajici horolezec se take hned nepohrne do Himalaji. Ale zacne treba Snezkou. Stejne tak vy byste meli zacit pomalu, postupne. Zjistit, co a jak, co funguje a co ne, co mit zbaleno a co nepotrebujete, jak vam to spolu funguje po celym dni tejrani se na motorce. Zacit kolem komina, a postupne pridavat.

d) At jses jakkoliv zkuseny, neni nad to jet vzdy v parte vice lidi. Vsechny problemy se deli, pomocna ruka se vzdy hodi, vic hlav vic vi, zabava je vetsnou take vetsi, nejses na to zkratka sam. Jet pouze jedna motorka hned na prvni takovou jizdu bez jakychkoliv zkusenosti je totalni pitomost. Ono dokud se nic nestane, tak o nic nejde a vratis se jako hrdina. Ale kdyz se neco posere, tak pak ses vetsinou v prdeli.

Sakra. Kdyz to tak po sobe ctu, tak musim konstatovat, ze asi starnu...

Kdyz sme v 17 letech vyrazili na motorkach do Rumunska, tak sme nic z toho co sem napsal vyse neresili a take sme prezili...

...akorat tehdy sme vsichni mel papiry rovnou na velkou masinu, jel jsem na 750 BIG a ne na chrchlave koze, nikoho sem za zady netahl, jela nas cela parta a 17 vs 16 je v tomto veku take docela podstatny rozdil...

hodnocení

4x
Problém budou mít rodiče tý 14ky pokud maj rozum tak jì stebou nikam nepustì
K moŕi to bude ta 14 hodin cesty a to neni sranda ani kdyby vas jelo vìc natož to jet sám
Vem ji tady nekam pod stan na přehradu to by vám projít u rodičú mohlo
1257martin
hodnocení

Nad tím sem taky přemýšlel a asi bysme zastavili někde uprostřed cesty a jednu noc si odpočli. A ja k už sem říkal předtím znám se s ní už od 8 let a její rodiče znám taky.

asd1

Nemusí to jet v kuse, dá se jet víc dní - chvíli jet, pak výlet/ něco skouknout, přespat a další den pokračovat, cwstou toho je dost na vidění. Jede se přes Alpy (nebo se objíždí) atd... Určitě kratší výlet kolem komína se hodí - nabírání zkušeností s cestováním. Jet rvní výlet k moři není ideální, problémy se řeší složitěji.. Jazyková bariéra, jiné zákony, zvyky atd...

jezevec*
hodnocení

3x
Problém může nastat tak 9 měsíců po vašem návratu... Jinak bych asi zbytečný komplikace nehledal.
1257martin
hodnocení

Dík za odpověď, ale tento problém určitě nenastane.

Takových už bylo...nespočet.

Já bych tedy čtrnáctiletou dceru k moři na motorce s šestnáctiletým šoumenem nepustil.

1257martin
hodnocení

Hmm pochybuju známe se už od 8 let. A nestojím o 1 noc. A se 14 ti letou holkou fakt ne.

hodnocení

3x

Odpovědní rodiče, by ani tebe, ani tu dívčinu nepustili. Protože za vás odpovídají dokud nejste plnoletí.

hodnocení

3x
Pominu, že je to blbej nápad ve vašem věku jet sami. Ale chci se zeptat - co máš v 16 letech za motorku a řidičák? Nechtěl jsi snad jet přes celou evropu ve dvou na mopedu :)

V šestnácti může mít A1, tedy motorku do 125 ccm a 11 kW.

Nicméně k moři bych na tom jet nechtěl... *zmateny*

hodnocení

3x

Já bych dceru ve 14 letech určitě nepustila, na to ji mám moc ráda. Ne že bych myslela, že nutně otěhotní, ale neměla bych důvěru v tvé řidičské schopnosti. Mladí se často předvádějí a provoz na silnicích je velký. Tak za mne, i kdyby jí bylo 15 , zní ne.

xenofob
hodnocení

2x

počkej až jí bude 15 a bude mít občanku, ta platí v celé EU

jinak zítra v 07.30 odjíždíme s kamarádem na motorkách na Slovensko, ccílem jsou orava-Kysuce, vysoké a nízké Tatry a Fatra, můžete se přidat

1257martin
hodnocení

Dík za nabídku a odpověď, ale ne.
Musíme do školy.
id

Aby nebyl váš cíl cesty KARANTÉNA na Slovensku. Tam by vás ihned šoupli do nějaké bývalé ozdravovny v horách. Zítra Slovenská vláda rozhodne co s námi udělají, snad nezavřou hranice.

asd1

Mno nevim, dítě má 3 roky a občanku už má,, tak to asi může mít i 14 letá *smich*

Souhlas rodičů s vycestováním... , a vědět jak řešit když motorka cestou zdechne (samo že pokud to zdechne tak u pobřeží *smich*

odchytova*
hodnocení

2x

Fandím vám, ale trochu bych se bál tý cesty... bude to na mašině dlouhá a asi aji dost nepohodlná cesta...
Co máš za moto? Jídlo povezete nebo budete kupovat? To by se mohlo dost prodražit.. Co oblečení? Co když bude pršet? Máte kam dát věci?
Možná bych napřed zkusil dojet někam dál po ČR na zkoušku..

1257martin
hodnocení

Dík moc za odpověď atd. Motorku mám Hodnu cb125f. A k moři do Chorvatska bychom jeli až o prázdninách. A určitě pojedem na nějaký výlety po okolí ještě před prázdninama.

pet32
hodnocení

2x

Máte motorku, ta nejvyšší rychlost do 50 km/h? Tak to ani náhodou, rodičů jste se ptal, jestli vůbec vás by pustili? Raději u nás někam k rybníku, toto je o hubu. Nebo jestli chcete k moři, tak s rodiči nebo zájezd na otočku autobusem. V noci tam, druhý den se koupete v moři a v noci zpět.

Máte dost naivní představu.

doplněno 14.09.20 06:32:

Rodiče kamarádky to vidí stejně? Kam k moři? V 16 máte A1, to je max. 125 ccm, to může jet i rychleji, ale záleží kam chcete, kolik máte na motorce najeto, být připraven kdyby se něco stalo, nést odpovědnost.

1257martin
hodnocení

Nemám motorku s max. rychlostí 50.
Rodiče by mně pustili.
A na zájezd na otočku bych fakt nejel to radči na tej motorce třeba na týden.
A mám dost naivní představu. To sem celý já.

hodnocení

2x

Já jsem jel taky z holkou pod stan na motorce, ale jí bylo 17 a já už byl plnoletý a bylo to u nás a bylo to ještě za totality.

Takže bych doporučil někam v ČR. Moje i její rodiče o tom věděli a to ještě nebyly v té době mobily.

A věděli kdy se vrátíme a kde jsme.

dona
hodnocení

2x

Ten věk bude asi problém hlavně pro vaše rodiče. Ty by měli mít strach pustit i vás, natož rodiče té 14 leté dívky.. Je jasné, že vy to berete jinak, ale oni mají tu zodpovědnost. Ale možná že zrovna vaši rodiče jsou takoví bezstarostní, že jim to bude jedno, tak uvidíte až s nimi promluvíte.

1257martin
hodnocení

Díky všem za odpovědi.
Máte pravdu je to celkem blbost.
Radši pojedem na pár menších výletů a k moři až budu mít auto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]