Dobrý den, v první řadě bych rád podotkl, že nejsem zrovna ideální člověk na vysvětlování závad a možná to nebude dávat úplně, tak smysl, ale i přesto doufám, že to někdo pochopí a dokáže mi tento jev/problém odůvodnit. O co jde... Kdysi jsem koupil nového Rapida 1.6TDI CR 85kW (CXMA), který má v současnosti najeto 130tkm, ale posledních řekněme 50tkm jsem si začal všímat jedné zajímavé věci. Auto mění své chování v závislosti na okolních podmínkách. Například, když ráno přijdu do auta, tak je třeba 13°C a všechno v autě jde lehce, chod motoru je krásně tichý, spojka hezky měkká, záběr je příjemný a plynulý, akcelerace pružná a celkově to auto působí velmi příjemným dojmem. Ale pak jsou i takové momenty, kdy záběr spojky není až tak úplně (Jak to jen říct...) příjemný? Chod motoru je takový hrubší a tím pádem působí i lehce lenivý. Kdysi dávno jsem s tím byl i v servisu, ale nikdo mi nebyl schopný cokoliv říct a nikdo skoro ani nechápal, co že to po nich chci... Ono je to vskutku těžké vysvětlit, člověk by s tím autem musel jezdit každý den stovky kilometrů jako jezdím já... Všímám si tedy každé změny chování auta a jeho reakce na různé požadavky... Jsou prostě dny, kdy to auto pocitově jede mnohem lépe, plynuleji a příjemněji... Poté jsou zase dny, kdy je to přesný opak... Tím samozřejmě nechci říct, že to auto nějak škube nebo se chová hůř, ale je to takové jiné, ne tak komfortní, co se ovládání spojky a motoru týče. Půjčoval jsem to auto i známému a taky si toho všiml, takže to není problém v mě citlivosti na podobné věci. Diagnostika neodhalila nic a žádný mechanik z toho také nebyl moc moudrý. A ještě bych rád dodal, že občas když auto nastartuju a má zrovna svůj "špatný den", tak stačí třeba vypnout motor, počkat a to samé udělat několikrát a najednou zase úplně přepne a to ovládání je zase úplně jinde a příjemnější. Pokud jste to dočetli až sem, tak děkuji za pozornost a těším se na případné reakce. A ještě jednou se omlouvám za mé vyjadřovací schopnosti. doplněno 31.08.20 20:42: Tankuji buď na Čepro a nebo Benzina verva. Jinak kontrolky nechávám zhasnout. Co se DPF týče, tak je ve velmi dobrém stavu. Mohu požádat i o záznam z diagnostiky a zaslat vám ho sem. Jinak auto bylo kontrolováno i v autorizovaném servisu, kde mi bylo řečeno, že je ve velmi dobrém stavu až na vytekle přední tlumiče. Stejně tak jsem to nechával kontrolovat i v soukromém... Stejný výsledek.
1. Startujete až po zhasnutí všech kontrolek na palubní desce, aby bylo všechno v systemu správně načteno a připraveno?
2. Kde tankujete palivo? Rozdílná kvalita paliv na jednotlivých čerpacích stanicích může způsobit různou reakci v chování auta, někdy může být línější.
Jak na čem a při jaké jízdě. Na SUV vzadu jsem to poznal, až se ozývalo občas takové tlumené klepání jakoby do gum. Nikde nenaznačovalo něco jako vytečení. Jízda byla vždy OK. Na testovací stolici se to potvrdilo.
Na Felině jsem to poznal hned, kdy se auto dalo snadno rozhoupat.
zkusil bych sledovat změny v chování v závislosti na palivu? je teda trochu divný, že stačí chcípnout motor a zas je to pak ok... Jak tady někdo radil, čeká se na to zhnasnutí kontrolek při startu?
Tak jsem dnes ráno zkusil počkat na kontrolky. Celou dobu jsem čekal pouze na žhavení až zhasne, pak jsem hned startoval. Kupodivu se chování motoru ihned zlepšilo k lepšímu... Ale proč? Však kontrolky jen signalizují stavy. doplněno 01.09.20 09:15: No já jsem právě vždy čekal jen na zhasnutí žhavení. Žhavení zhasíná společně s kontrolkou trakce a pak po cca 2sec následuje dalších pár kontrolek, to už zůstává pouze kontrolka motoru, která zhasne po nastartování. Nicméně uvidíme jestli to nebyla náhoda..
Může blbnout elektronika - přechodové odpory v konektorech, na tišťáku apod. - můžou se měnit tepelnou roztažností nebo i vlhkem, pak čidlá dávají zkreslené hodnoty a motor se může chovat jinak. Musel bys diagnostikou sledovat live data z čidel a vychytat kdy to sedí se změnou chování.. Podobné věci se hledají dost blbě... Můžeš projít kabeláž - prostříknout konektory, vyčistit tišťáky apod, pozor abys nenadělal víc škody jak užitku
Palivo - nemusíš prémiovou, stačí přidávat VIF (ostatně prémiový nafty bývají že přijede ciserna a maník tam naleje kýbl VIFka, lepší výchozí naftu mají např. Němci nebo Rakušáci, u nás moc ne...)
Tlumiče - vyteklé vidíš olejem oblemcaný tlumičř, auto se vyloženě houpe, pneu jsou oskákaný atd.. Horší tlumiče (např. účinek 50%) poznáš tak, že po hrbu následuje "druhé kopnutí" = u 100% funkčního tlumiče to druhé kopnutí není. Na našich silnicích dostávají pohulit, není vyjímka že horší tlumiče jsou už po 30kkm i u kvalitních tlumičů (pozná to zkušený řidič při sportovní jízdě nebo měřením brzdné dráhy v zatáčce na "roletě", běžný řidič při normální jízdě si toho ani nevšimne - pak ty oslavné řeči o tom jak mají 200kkm a pořád jsou OK )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.