Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem a prosím o adekvátní pomoc. Popíši Vám můj příběh:
Koupil jsem auto, ne drahé asi za 30 000Kč od člověka, který mi tvrdil že má bazar, ale auto měl u sebe doma, majitel byl tedy někdo jiný. Kupní smlouva je mezi mnou a tím prostředníkem, který mi slíbil, že až se majitel vrátí z dovolené, tak mě bude kontaktovat a společně ho přepíšeme. Nic se nedělo, prostředník se chvíli vylhával a přestal komunikovat. Přijel jsem na adresu majitele, která je v technickém průkazu. Doma byla jen máma majitele a ta mi řekla, že syn prodal auto nějakému podvodníkovi, který to nepřepsal a chodí domů pokuty a není možné ho nakontaktovat. Slíbila, že dá okamžitě synovi vědět, že bude moc rád a přepis dořešíme. Nikdo se neozval, mám číslo na tu paní a nezvedá mi telefon, neodepisuje. Nevím co teď s tím, povinné ručení je stále aktivní, platí majitel, ověřil jsem si na čkp a v databázi kradených vozidel auto není. Jezdím s autem, které není moje a nemůžu je na sebe přepsat. Poradíte mi někdo, co s tímto mám dělat? Přemýšlel jsem prodat je dál, našel jsem inzeráty, že lidi koupí auto bez přepisu, nevím proč, asi nesmí nic vlastnit, ale vyřeším tímto u sebe tento problém? Předem díky
Dojít s osobou zapsanou v registru na registr a udělat převod. Před tím evidenčku a pojištění. Dojeďte tam opět.
Když prodáte vozidlo dále, bez přepisu, budete mít klídek.
...že jsem prodal auto bez přepisu...
Popotahovat Vás můžou již dnes, ale nikdo to nedělá, páč o Vás nic neví. Prodejte to a bude klidek.
A co je lepší, s kupní smlouvou nebo bez? Předpokládám že s kupní smlouvou, která mi poslouží jako potvrzení, že už nejsem jakoby majitel nebo co myslíte?
Tak hlavně KS mezi tebou a prostředníkem není platná, tj. to auto vůbec není tvoje
Musíš najít vlastníka, KS udělat s ním (písemnou nebo ústní), pak udělat přepis, pokud nespolupracuje tak podat žádost o zápis změny ze svojí strany a nejlíp jeho prokazatelně vyzvat k součinnosti. Pokud to provozuješ, tak doporučuju udělat si svoje POV - on ho může kdykoliv zrušit a ty když s nepojištěným způsobíš nehodu tak snadno můžeš dlužit pár milionů
Jiný problém s tím moc nebude, pokuty budou chodit tomu v registru, KS není tak nedoloží že je tvoje apod.
Mám udělanou svoji, jen ještě nezaplacenou, protože stále čekám, že se to vyřeší, ale za chvíli bude po splatnosti, když nezaplatím, je neplatná. Ale jeho pojistka je platná, nezrušil ji, nicméně je mi jasný, že to může udělat kdy si zmyslí a já než do toho sednu, abych každý den volal na pojišťovnu, to je lepší s tím už nejezdit. Zajímalo by mě, kolik takhle nedořešených aut jezdí, ale z toho co píšeš, tak prostředník, který má s majitelem kupní smlouvu, tak je auto jeho, tutíž ho prodat může a já už nemůžu? To je přece divný né? Byl tam se mnou kamarád, mám svědka že jsem auto od něj vzal a zaplatil, co jsem teda udělal, daroval někomu peníze a půjčil si od něj auto? To je blbost přece
Pokud má prostředník KS že je auto jeho, tak neni prostředník ale vlastník... On to úřad může přepsat i bez spolupráce bývalýho vlastníka zapsanýho v registru.. Ty podáš žádost ze svojí strany, doložíš kupní smlouvou, a úřad pak bude řešit jeho, páky na to má (sankce až 50k)
Díky za info, tohle je docela zajimavý vědět. Stejně to asi prodám, protože si dovedu představit, že kdybych to řešil tímto způsobem, tak to bude běh na velmi dlouhou trať. Nehledě nato, že majitele v TP jsem neviděl, co když nežije, nevím, to by se nevyřešilo nikdy asi. Prodej dál bude si myslím nejrychlejší varianta. Ale je to pěkné ponaučení pro příště, nabízene auto na bazosi už nikdy nekoupím. Jedině nové nebo od někoho, koho znám
asd,
"Tak hlavně KS mezi tebou a prostředníkem není platná, tj. to auto vůbec není tvoje"
podle čeho soudíte, že to tak je? Právně vozidlo koupil, zaplatil a je jeho. Neplést si to s vlastníkem na registru. Přeci není možné, že já si od Vás koupím auto, dám Vám peníze a stále není moje? Vy máte auto a peníze?
To mi je taky divný. Já když přijdu do krámu a koupím si rohlík, zaplatím a odnesu domu kde ho sním, tak přece mi pak někdo neřekne, že ten rohlík nebyl můj z důvodu, že majitel obchodu, kde jsem ho koupil za něj nezaplatil pekařovi. To mě nezajímá, já si koupil rohlík a zaplatil a mám od něj účtenku. Selským rozumem, když na to člověk jde to je přece to stejné
Pokud koupíš čorku a přijde se na to, tak neni tvoje ale bude ti odebrána
Ten "zprostředkovatel" nemusí být vlastník, pak smlouva mezi ním a tebou neplatí. Musela by to být zprostředkovatelská smlouva resp. smlouva mezi původním a novým vlastníkem...
Pokud to on koupil a prodal dál, tak vlastník byl a KS platí.
Auta se zbavte a máte klid. Na vás napsané není, tak o vás nejde. Poučení pro příště.
Normálně bez smlouvy, na vás není napsané, tak o nic nejde, vy v tom nejedete. Nemůžete psát smlouvu, když vlastně podle papírů nejste majitel.
Pokud prodám auto bez přepisu, uděláme kupní smlouvu mezi sebou a majitel auta se například za půl roku probudí a bude to chtít řešit, budu v tom já stále nějak figurovat zpětně? Nechci s tím pak už nic mít. Vím, že kupec může využít do půl roku reklamace na skryté vady, to beru, ale aby mě někdo někdy nepopotahoval, že jsem prodal auto bez přepisu.
vyražte do pražských tunelů, když tam bude svítít 80, sešlápnte plyn na 110...udělějte to 3x...po 3 dalších výzvách k pokutě se majitel, psaný v TP možná vzpamatuje...pokud ne, dejte auto ekologicky zlikvidovat...budou s tím jen starosti
To mě taky napadlo, ale auto ekologicky nejde zlikvidovat bez plné moci majitele, taky jsem se ptal. Ověřil jsem i povinné ručení a majitel je stále platí a zatím je nevypověděl, vůbec to nechápu. S tema tunelama máte fajn nápad, ale spíš tak, že se tomu člověk zasměje, já to chci co nejzodpovědněji vyřešit a napadá mě jediná možnost jen poslat to dál nebo já nevím, proto jsem se zkusil zeptat Vás tady. Tohle je specifický případ, mám veškerou dokumentaci, oba TP, platnou zelenou kartu, servisní knížku vedenou do konce, auto je vidět, že celou dobu mělo plnou péči, zodpovědného majitele, nicméně nekomunikuje, je mu jedno, že s tím jezdí cizí člověk, kterého nikdy neviděl a nemá zájem.
Záleží jestli to auto chcete nebo ne.
Máte veškeré papíry, takže doplňujete pouze provozní kapaliny a palivo.
Zelená karta platí rok a každé dva roky STK.
Nevím jak dlouho co ještě platí, ale vlastnictví zelené karty snad policii nezajímá při kontrole, alespoň zatím nikdy ji po mě nechtěli.
taky by se mě to líbilo kdyby povinné ručení za mě platil někdo jiný.
Extrémní případ - jezdit a až to bude vyžadovat náročnou opravu tak to postavit majiteli před barák ať si s tím dělá co chce.
A jsou i jiné možnosti co radí ostatní.
Je to přesně, jak říkáte, mám veškeré papíry, malý velký TP, zelenou kartu, servisní knížku vedenou do konce. Volal jsem na pojišťovnu a pojištění je někdy do příštího roku a doposud jej nikdo nevypověděl, mimochodem něco lepšího u AXY, nějaké premium. Platná STK do příštího roku. Zimní pneu byly v kufru.
Bohužel mám asi na dnešní dobu hrozně zodpovědnou povahu a s tímhle autem nechci jezdit.
Vlastnictví ZK je opravdu nezajímá,je zajíma pouze doklad o pijištění vozidla! To že po vás nechtěli ukázat ZK je jen ukázka jejich neplnění povinností!
když něčím nechci jezdit tak tím nejezdím, mimochodemm auto není přepsáno v 10-denní lhlůtě a hrozba udělení pokuty 0 - 50 tis Kč se vztahuje na původního i nového majitele...také na toho co vám to prodal...
když to prodáte na autovrakoviště které obchoduje s ND dané značky, něco málo zaplatí a dostabnete doklad o ekolikvidaci, ten klidně pošte evidovanému majioteli at si vše zuařídí, když doted spal
nebo jdéte na úřad, podejte si žádost sám za sebe, předložte vššchny sm,lůouvy které máte, včetnmě evidenční kontroly , zaplateb polpatek za přepůsi včetně případné ekodaně a pak už jen čekejte jak to dopadne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.