Nejste přihlášen/a.
Učí se to v autoškole a najdete to v § 25, odst.5 a 6 z. č. 361/2000Sb. Předpokládám, že autoškolu jste absolvoval.
Takže při vyjíždění od okraje pozemní komunikace dáváte znamení o změně směru jízdy (blinkr).
Občas mám dojem, že i v autoškole se to učí jinak. Většina nedávných žáků autoškoly při zajížďění k okraji PK automaticky spouští varovná světla, což je totální nesmysl. Takže řidič, který jede za nimi, je zmatem, jelikož neví, co ten blb před ním chce dělat. A při vyjíždění od okraje PK většinou znamení o změně směru jízdy nedávají
Asi začnu vozit bejzbólku ...
Asi by měli zrušit spoustu autoškol. Je vidět že nejsou kvalitní. Dotázajícímu radím si doplnit vzdělání ve vyhlášce. Toto je základ bez kterého by jsi neměl sednout do auta. Hrůzou mi vstávají vlasy co to dnes jezdí po silnicích.Ptát se na takové věci je nepochopitelné,nebo si z nás dělá srandu
Asi to je tím že jsem dělala autoškolu před 40 roky a to byly vyhlášky. A to mám projetou skoro celou Evropu bez ztráty bodíku. Ale toto co je dnes učí-spíš neučí
Martino, i vy si doplňte vzdělání. "Vyhláška" už neexistuje. Platí zákon č. 361/2000Sb.
Jinak s vaším názorem souhlasím.
satam - S tou "vhláškou" máte samozřejmě pravdu, ale to není podstatné. Celá desetiletí pravidla určovala "vyhláška" a tenhle termín má mnoho "dříve narozených" zadřený hluboko pod kůži, takže ho stále používá. Znám paní (s VŠ titulem), která dodnes chodí na "Národní výbor". Je to trochu úsměvné a ničemu to nevadí .
Magdone, souhlasím s tvým názorem. Jen si myslím, že pokud tady radíme, měli bychom používat pokud možno přesné odkazy. A to bez výjimky, tedy bez ohledu na osobu rádce!
@asd1:
satam + asd1 - jistě, ale jsou věci podstatné a věci nepodstatné. Jestli ten kus papíru nazvu "vyhláškou", "zákonem", nebo něčím úplně jiným podstatné není, a není to nijak nebezpečné. Pokud by nějaký "pamětník" jezdil vlevo, je to trochu o něčem jiném.
Nehledě na to, že pamětníků s platným "Vůdčím listem" už asi na silnici moc nepotkáme .
Jedno to neni, protože když budeš hledat vyhlášku tak najdeš kulový nebo tu neplatnou v archivu, když Silniční zákon tak ho najdeš hned a můžeš studovat.
Ať je to vyhláška, nebo zákon tak stejně na to každý s... a to včetně policajtů. Ani jedno zaparkované auto na sídlišti nectí povinnost, že musí být zachován průjezd 6 metrů. U nás je úsek asi 50 metrů zákaz stání. Toto místo má pořád jeden obsazeno. Nikdo jiný si tam nedovolí odstavit auto. Nejspíš nějaká VIP osoba. Policajti jezděj kolem
Pochopitelně. Představ si, že za takovým autem jedeš ty. Dáš blikr, že ho objíždíš a ejhle, on vybočí a narve do tebe. Nedal blinkr,...
Ano. Problém je že většina aut dnes asi nemá blinkry ( nebo že by je řidiči záměrně nepoužívali?)
Čím dál, tím více "řidičů" nepoužívá blinkry ani v důležitějších případech (změna jízdního pruhu, odbočování, předjíždění...). Proti tomu je neblikání při vyjíždění od kraje silnice sranda. Jenže tenhle zdánlivě nepodstatný přestupek lze jen těžko postihovat.
Občas mám před některýma křižovatkama pocit že sleduju zajíce na honu, auto kličkuje bez blinktu ve všech jízdních pruzích , vypadá to že řidič neví kam chce vlastně jet ...
Zas je to ale možná lepší, než když řidič poměrně dlouho bliká doprava a na poslední chvíli zahne vlevo . Stalo se mi nedávno.
a pokud odbočuješ doleva, davaš levy blinkr a autem si nenajíždíš obrovským obloukem pres pravou krajnici, ale zajedeš vlevo co nejbliže ke stredu vozovky...stava se mi každy den, že ridička prede mnou odbočuje vlevo, pokud dava prednost protijedoucim, zastavi co nejvic vpravo, pravymi koly až na krajnici, nebo když odbocuje plynule a ja jí chci skutrem objet zprava a pokracovat rovně, najiždi si tak, ze se mne pri odbocovacim manevru snaži vytlačit do prikopu...souhlasím s tím že autoškoly dnes nic nenaučí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.