Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vada na aute po prodeji

Od: xfallenx odpovědí: 27 změna:
Zdravim, potrebuji poradit. Minuly tyden jsem prodal chevrolet cruze. Melo nejake chyby tak jsem ho nechal za neco malo pres 60 000 jefdnomu zajemci. Dojel mrkl na auto projel se a ze ho bere. Ale jeste zajede k mechanikovi, rikam ok neni problem. Dalsi den mi psal ze je auto prepsane. Za tyden mi psal ze nasel v expanzni nadobe olej. Jedna se o chevrolet cruze 1,6 r. V 2010 nalitano 180 000km, ve smlouve bylo ze stav vozu odpovida stari. Mam dotazy asi 3. Co by to mohlo byt za problem? Pry musel dolivat plno oleje a v expanzni nadobe byl olej, pry ale v oleji nic nebylo. Tesneni pod hlavou jsem delal loni asi pul roku po koupi. Auto jsem mel zhruba rok a pul. Dalsi dotaz je na co mam narok, kdyz mel moje auto asi tyden najezdil na nem neco a prave uz se zapsal uplne zbytecne do technicaku jako dalsi majitel. Pry jel k mechanikovi prave kdyz se mu objevil v expazni nadobe olej. A neco na tom zkusili udelat jestli to pomuze a psal mi ze to stalo 3800 a pokud to nepomuze a olej se tam objevi znovu tak mi auto vrati. Co mam delat? Dekuji predem za odpovedi

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

7x
Rict mu, ze je to jeho problem. Zcela vazne. Porucha beznym opotrebenim neni skryta vada, takze at si to opravi a jezdi si s tim dal.
xfallenx
hodnocení

Ja prave nejsem uplne typ cloveka co by se chtel nejak hadat a pretahovat, ale samozdrejme penize se mi vracet nechcou, a zpet prepisovat na sebe.. Spis jsem prave cetl hodne na internetu, ze kupujici ma na to pravo auto vratit, tak prave jsem se chtel zeptat jak to je

hodnocení

6x
Ja bych nedělal nic auto si prodal peníze máš auto je přepsaný
Tudíž bych pánovi slušně sdělil že mu nehodlam platit žádné opravy které po prodeji vznikly provozem auta a dál bych se snim nebavil
Hlavně se nenech ničím zastrašit v podstatě neni šance aby po tobě moh cokoliv chtít pokud mu to ty sám dobrovolně nedáš
xfallenx
hodnocení

To jo penize mam, auto je prepsane, ale co jsem cetl na netu tak za opravy auto co vzniknou po prodeji zodpovida prodavajici. Je teda pravda ze olej v expanzni nadobe je viditelny problem. Co kdyz na me dojde ale s dalsi napr. Skrytou vadou aby docilil toho abych mu auto vratil. Dokonce mi napsal ze pokud tato oprava nepomohla ze mi auto vrati a penize za opravu co ted dal po me bude chtit
Jak sem psal nenech se zastrašit a v klidu ho pošli do háje

daniela1
hodnocení

3x

No... Těsnění pod hlavou to klidně být může, nemusí vždycky jít jenom voda do oleje. Taky to může být prasklina jinde. Kupující nepíše, co konkrétně na tom stálo 3800? No a konečně, Cruze za 60 000, co asi tak čekal, když ta auta jdou běžně přes 100... Jestli to oprava za 3800 spraví, může být šťastný. Možná to i bude nějaký zvláštní člověk, normální nepůjde kupovat auto výrazně pod cenou s tím, že ještě bude hledat závady.. Tedy jestli není nějak bourané, hodně otlučené nebo tak něco, to by mohlo cenu vysvětlovat.

Ale spíš bych to zkusila s kupujícím trochu jinak - auto se neprodávalo v servisu a co se dělo ten týden do chvíle, než tam dojelo, to neví možná ani kupující. Párkrát plyn na podlahu u studeného motoru a může být vymalováno... "Plno oleje" bych u Cruze 1.6 brala víc než litr a půl (celková náplň je lehce přes 5 litrů), takže jestli to tak bylo v okamžiku prodeje, mohl se toho snadno všimnout, olej ve vodě a chybějící olej v motoru nejsou skryté vady. Pokud má dojem, že to vada je, neměl nic zkoušet spravovat, ale začít situaci řešit s prodávajícím.

Taky může mechanik jednoduše lhát, jestli nějaký "Pepa z garáže" říká, že dolil "plno oleje", to moc neznamená. Pokud by chtěl auto vrátit, trvala bych na autorizovaném servisu a detailním popisu závady. Potom, podle toho, kolik kilometrů najel, bych to buď nechala být, nebo mu naúčtovala půjčovné - i hloupá koruna za kilometr může zabolet, jestli jezdil hodně.

xfallenx
hodnocení

Dekuji za odpoved odpovedel jsem viz nize

hodnocení

2x

Poslal bych ho do háje zeleného.chtel hned k mechanikovi nakonec tam jel po týdnu (huntovani auta) až se vyskytla závada?Než něco budu řešit,chtěl bych za1.doložit protokolem z aut.servisu a za 2.nauctovat za ten týden ježdění stejnou sumu co si účtují půjčovny aut za auto ve stejné kategorii!

hokr
hodnocení

1x
Za 1. Auto vám podle zákona může vrátit pokud jste skrytou vadu zamlčel. Za 2. Pokud za nějakou opravu v autoservisu platil tak mu snad logicky musel automechanik zdělit co se tam opravovalo. Za 3. Pokud se objevuje olej ve vodě tak bych to typoval na těsnění pod hlavou. Sice píšete že těsnění pod hlavou jste před rokem dělal ale jestli to dělal taky takový automechanik který něco na autě opravil a neřekl co vlastně opravil tak čert ví jestli vám vůbec nějaké těsnění vyměnil.
xfallenx
hodnocení

To delal muj mechanik a urcite ho vymenil, jel i s hlavou na nejake testy aby zjistil jestli tam neni nejaka prasklina, vim ze se tam mala nasla a zavarily to. Ale auto kdyz jsem koupil nove mesic a pul stalo, pak jsem ho prodal. A pan jel nejakych 70 km domu nemohlo to byt treba tim ze by se tesneni mohlo znicit?

xfallenx
hodnocení

Moc dekuju za odpovedi. Prave jsem mu ti rikal kdyz mi psal jestli mu budu ochoten opravu zapkatit, ze uz jsem mu dal auto za cenu 64 000 zecauta se pohybuji kolem 100 000 a to jsem mu dal k tomu jeste alu kola jedny. Melo nejaje vady, nefunkcni klimatizace, malinko napraskly zadni narazni a prah take nebyl v uplne top stavu. Proto jsem pristoupil na tuhle cenu a pravda ze jsem se auta uz chtel zbavit protoze jsem potreboval kombik a auto nove jsem mel uz koupene a tohle mi stalo pred barakem. Bxlk mi jasne ze asi se nejaka vada najde co se tyce opotrebeni vozu. Je to 10 let stare auto, proto jsem do kupni smlouvy naosal ze stav vozidla odpovida stari. Za co tech 3800 chce mi asi rekne mam mu zavolat. Ale jde mi hlavne o to ze se mi zapsal i do technicaku a mam tam majitele navic uplne zbytecne.
re4zon
S nejvyssi pravdepodobnosti je to nejaky vychcanec, ktery jen zkousi, co mu dobrovolne date. Takovych je hromada. Videl, ze jste asi dobrak a chce to zneuzit. Nevim, co jste kde cetl, ale rozhodne nema pravo vam auto jen tak vratit a uz vubec nema pravo po vas chtit penize za nejakou opravu. Kdyz se vyskytne zavada, ktera je podle nej skrytou vadou, ma vas NEJDRIV kontaktovat a bez zbytecneho odkladu vam auto privezt. Osobne bych mu rekl, ze po telefonu nic resit nebudu, at mi to da pisemne a konkretne, ze si to necham posoudit. Nejspis se uz neozve. Nejake "neco opravil" a "dost oleje" jsou pekne blaboly a zavani to pokusem o podvod. Jestli se v tom navic nekdo hrabal, jeho problem.
Zkuste si to predstavit jinak - koupite si v obchode treba televizi. Za tyden prijdete do kramu, ze na ni neco nefunguje, ze se v tom hrabal nejaky vas znamy, neopravil to a ze ji vracite a jeste chcete penize za neci pokusy o opravu. Co by vam asi rekli?

janh*
hodnocení

0x
Teď už nic...tedy pokuď je to přepsané...na přepise jsi nebyl?
Zkontrolovat,zkušební jízda,přepsat a pá...pá...pá...nebo mu chceš dát slevu 10tis. na průnik oleje do chladiva?

xfallenx
hodnocení

Ne u prepisu jsem nebyl, dal jsem plnou moc. Puvodne to bylo v planu, ze to pujdeme prepsat spolu, ale nakonec se rozhodl takhle. O vsem se rozhodoval kupujici, me to bylo jedno

xfallenx
hodnocení

Kupujici mi vcera napsal ze chce odstoupit od smlouvy a dnes mi napsal toto:
Takže za 1. Pokud je něco s motorem např hlava, Těsnění atd olej nebo voda vždy se to prokáže v expanzní nádrží 2. Jestli sem to zkuposibil já to prokáže posudek a pokud vy nemáte přímo od servisu že hlava, těsnění, části motoru, jsou v pořádku tudíž že nebyli na autě před prodejem tak bohužel,
3. Klimatizace nefunguje protože do ní nejde proud tudíž to není kompresorem .. Jen vsuvka která byla zjištěna
4. Vše mám doloženo na fakturaci od servisu co bylo teď děláno
5. Mám 14 dní od odstoupení od smlouvy
6. O poslání auto do servisu ste věděl a souhlasil sním
7. To auto nemá takovou hodnutu kterou pišete v tom to stavu
8.. Já byl obeznámen ze 3 vadami které ste napsal do kupní smlouvy tudíž
1. Špatný levý práh
2.praskly zadní nárazník
3 nefunkční klimatizace
O těchto závadach sem věděl ano
A bohužel jsem se nevzdal v kupní smlouvě práva na odstoupení od slovy či řešení skrytých závad
Takže bych to viděl tak že zítra bude auto prevezeno k posudku vy budete obeznámen písemnou formou o zavadach co se týče motoru atd... Bude vám to oficiální cestou zasláno na vaši adresu i s odstoupením od smlouvy či vyřešeni závad pak už záleží na vás jak to budete řešit či vrátíte peníze nebo zaplatíte opravu, slevu z prodejni hodnoty...
daniela1

První dva body jsou úplný blábol. "Pokud je něco s motorem", má to tolik různých projevů, že je nemusí při koupi auta s jistotou poznat ani zkušený mechanik. Ani moc nevěřím, že vznikne posudek (kdo ho bude dělat?), který určí, že v okamžiku prodeje už závada existovala. A vlastně i obráceně, kdo by asi tak dal kupujícímu záruku, že je motor po roce od opravy v pořádku.

Třetí bod je taky nesmysl, pokud nebylo výslovně uvedeno, že závada klimatizace je způsobena nefunkčním kompresorem.

Čtvrtý je snad samozřejmost, ne že by to něco měnilo.

Pátý bod souvisí se skrytými vadami, ne s běžným opotřebením.

Šestý úplně nechápu, návštěva servisu je přece plně na rozhodnutí kupujícího a přímo nesouvisí s odstoupením od smlouvy.

K sedmému bodu, auto v popsaném stavu samozřejmě nemá cenu vozu ve stavu perfektním, ale to je všechno záležitost nabídky a poptávky. I po zkoukunutí Sauto ( sauto.cz/...) a Mobile.de ( mobile.de/...) si pořád myslím, že 64 000 Kč je slušná cena i přes nefunkční klimatizaci a horší karoserii.

A ještě moje poznámka, jestli je tohle projev kupujícího, hodně to o něm prozrazuje.

Pokud to někdo vidí jinak, snad mě doplní nebo opraví. :)

re4zon
Popsano presne vyse uzivatelem daniela1. Je z toho zrejme, ze jste to prodal nejakemu saskovi, ktery ma nejen mizerny usudek a vyjadrovani, ale hlavne nulove pravni povedomi. Vubec bych na to nereagoval a byl v klidu. Chtel bych videt ten jeho posudek, ktery prokaze, ze hlava byla praskla uz kdyz jste mu to prodal. Nejaky protokol ze servisu vas vubec nemusi zajimat.
daniela1

Ještě mě napadlo doplnění k prvnímu až třetímu bodu, jak chce kupující prokázat, že po týdnu ježdění a návštěvě servisu je v autě pořád ten stejný motor a součástky klimatizace i karoserie, které byly ve vozidle v okamžiku prodeje?

xfallenx
hodnocení

Moc vsem dekuji za odpovedi. Vzdycky me uklidnite, ze nejsem ja ten s prominutim blbec. Budu pokracovat v konverzaci mezi nami:tohle jsem mu napsal ja na zaklade toho co jste mi tu napsali: Nebudu to resit vubec nijak. Ptal jsem se na to a resil to a bohuzel pro vas jste nemel auto prepisovat nez jste si ho nechal prohlednout od mechanika, mohl jste si ho vzit s sebou nebo jsme mohli kamkoliv zajet v brne. Olej v expanzni nadobe neni skryta vada, ale vada viditelna, mohl jste si to zkontrolovat, coz jste neudelal. Takze od te doby co jste auto koupil a podepsal smlouvu je vozidlo vase a stalo se to vam. Za dalsi jste si vozidlo projel, to ze jste chtel jet jen par metru taky neni muj problem. Za tu dobu co auto mate jste mohl s nim udelat kdovi co, pokud vam auto neco takoveho udelalo mel jste mi ho hned dovezt a ne na nem delat nejake opravy coz mate jak pisete i podlozene od kamarada co je mechanik jak ste mi sam rekl. A tohle vse pojud by se jednalo o skrytou vadu coz nejednalo. Za dalsi auta tehle znacky a typu se prodavaji kolem 100 000 a vys, vas stalo 64 000 takze je tam prihlednito na nejake nedostatky. Ve smlouve je jasne psane ze vozidlo odpovida stari. Takze jestli to chcete resit takhle dobre, ale zbytecne vyhazujete penize za reseni kolem misto toho aby jste si to nechal za tu cenu opravit. To je vse co jsem si pozjistoval takze se timhle s vami loucim
Odpoved byla, ze to bude resit dal oficialni cestou podle zakona o prodeji. A ze na vozidle nikdo zadnou opravu nedelal, jen "udrzbu". Ze dnes jede do autorizovaneho servisu opel a necha napsat posudek ktery mi nasledne dojde s odstoupenim od smlouvy.
xfallenx
hodnocení

Jeste jedna otazka prosim, pokud ve smlouve neni napsano nic o moznem odstoupeni od smlouvy do 14 dni vznika tech 14 dni pro odstoupeni i tak automaticky?
asd1

Odstoupení do 14 dní bez důvodu platí pro koupi na dálku tj. např. e-shopy. To není tvůj případ.

Mmch. vady se reklamují tak že jedná s tebou. Pokud to dal někam do servisu tak to je jeho problém a tím ztratil nárok na cokoliv - mohl tam něco poškodit, vyměnit celý motor atd.

Slušně ho pošli do háje a dál s ním nekomunikuj. Při předání bylo v pořádku a cokoliv dalšího je běžné opotřebení. Dál se s nim vůbec nebav.

re4zon
Ne, zadnych 14 dnu na odstoupeni nema. Teoreticky muze odstoupit, pokud by reklamoval skrytou vadu a vy jste reklamaci neresil. To ale ani zatim neudelal. Reknu vam presne, co se tak asi muze dit, pokud to kupujici bude resit dal.
-posle vam reklamaci
-vy ji zamitnete
-pokud to bude chtit za kazdou cenu resit dal, bude muset podat zalobu, a pak bud
1. Poda ji sam, coz jestli udela stejnym stylem jako komunikuje s vami, soud ho s tim posle nekam
2. Zajde za pravnikem. Ten bud bude slusny a rekne mu at se na to vykasle, nebo slusny nebude a v zajmu sveho vydelku to pozene k soudu. Ten se potahne znacnou dobu a vy ho s nejvyssi pravdepodobnosti vyhrajete.
Protokol z nejakeho servisu si muze strcit za klobouk, nema zadnou vahu. A porad si myslim, ze jen zkousi co si nechate libit.
Nicmene pro vsechny pripady vam radim nepopisovat v konverzaci s nim podstatu veci. Kdyby nahodou na soud doslo, nejake vase nesikovne vyjadreni muze zneuzit. Omezte se na neco ve stylu "s vasim tvrzenim nesouhlasim, nejde o skryte vady, ale o bezne opotrebeni, nashledanou". A do doby, nez posle neco oficialni cestou bych se s nim nebavil vubec, pomoct vam to nemuze, jen uskodit.
xfallenx
hodnocení

Dobry den, dlouho byl klid a dnes jsem si vyzvedaval doporuceny dopis od kupujiciho, zasilam ho v priloze a jsem zvedav co mi na to napisete. Ja jako laik si myslim ze by snad mel byt nejaky posudek od autorizovaneho servisu takhle. Nehlede na to, ze puvodne jsme resily olej v expanzni nadobe.
Vada na aute po prodeji
Vada na aute po prodeji #2

pet32

Ano, ale to je když se koupí nová věc, těch 6 měsíců. Pán koupil ojetinu.

motak
Z webu:
Záruční doba při nákupu od fyzické osoby je pak její délka stanovena na 6 měsíců, a vztahuje jen na tzv. skryté vady (dle § 2100/1 NOZ). Prokázání, že se na voze vyskytoval již v době prodeje fyzickou osobou je na vás, jakožto kupujícím (§ 2445 a násl. NOZ). Stane-li se to, je nejlepší postup nechat vadu posoudit některým ze soudních znalců, a s hotovým posudkem kontaktovat prodávajícího. Pokud se bude chtít zbavit odpovědnosti, přichází na řadu soud.
asd1

Tyhle závady jsou u ojetiny běžné opotřebení, navíc už se v tom hrabal mechanik který to mohl poškodit.

Ani nemusíš reagovat. Nebo ho jen slušně pošli do háje že to považuješ za uzavřené a ať vymáhá právní cestou. Dál se s nim nebav. Doživotní servis zdarma si u tebe nezaplatil.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

14 dnu odstoupeni od smlouvy? to si nejspis plete s nakupem po internetu

vubec bych se s nim nebavil, ani posudek z oplu mu nic nepomuze, navic, mechanik tam udelal neco za 3800,- tak s tim bych ho rovnou poslal do haje, jsou dneska takovi kteri tam nalejou zazracnou vodicku a mysli ze to opravi motor

a priste pri prodeji dopsat ke smlouve papir o stavu auta kde bude u vseho napsane, doporucena kontrola/oprava, tim konci cele saskovani kdyz clovek proda auto idiotovi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]