Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klimatizace Fabia I

Od: levitas* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
prosím zkušené o rady ohledně klimatizace ve Fabii Mpi. Klimatizace nebyla asi čtyři roky doplňováná. Přesto fungovala normálně. Letos při těchto vedrech už účinnost klesala. Proto jsem jsem jí nechal doplnit. V servisu mi při doplnění řekli,že je možná špatný ventil na hadici u kompresoru. Hadice od plničky šla špatně napojit na ventil. Z 500g chladiva se doplnilo chybějících necelých 200g. Při napojení na plničku se zjistil nefunkční ventilátor chladiče. Chladivo se přehříválo. Malý ventilátor na klimatizaci nestíhal chladit. Mám verzi se dvěma ventilátory na chladiči. Jeden na klimu a druhý větší na chlazení motoru. Nefungoval větší,který měl pomoci chladit. Po naplnění klimatizace fungovala bez problému. Asi za dvě hodiny už klimatizace nechladila. Vyměnil jsem ventilator na chladiči za nový. Starý skutečně nefungoval. Klimatizace už ale také ne. Zajel jsem tedy do servisu kde klimatizaci plnili. Tam se zjistilo,že chladivo v systému téměř není. Domnívám se,že chladivo uteklo tím ventilem na hadici. Když byl únik tak rychlý. V servisu chladivo na zkoušku doplnili,zda se klimatizace rozeběhne. Už ale nešla. Jsem objednáný na detekci úniku a proč se už klimatizace nerozběhla. Je možné,aby tak rychle odešel klimakompresor? Nebo je nutné auto napojit na diagnostiku,aby se smazala chyba ohledně nízkého tlaku v systému a nefunkčního ventilátoru? Děkuji L.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tycoon*
hodnocení

0x

Mazat chyby není potřeba. Jakmile je tlak v systému dostatečný (čili když je dostatek chladiva), řidicí jednotka klimatizace dovolí spustit klimakompresor. Ventilátor je spínaný pomocí relé a řidicí jednotka klimatizace vůbec nezjišťuje jeho funkčnost (funkčnost lze zjistit diagnosticky při zkoušce akčních členů).

Diagnostiku bych ale přesto zapojil. Pokud řidicí jednotka klimatizace z nějakého důvodu nechce klimakompresor spustit, tak ukáže konkeérní důvod. Pokud neukáže, tak bude problém v klimakompresoru, případně v řidicí jednotce klimatizace.

levitas*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Večer jsem ještě s vozem jel,tak jsem klimatizací zkusil zapnout. Nevím jak je to možné,ale i s tak málo chladivem klimatizace fungovala. Ventilátory na chladiči se oba rozběhly. Tak nevím kde je problém. Ale zatím funguje. Už jen zjistit kde chladivo uniká. Snad jen přes ten ventil na hadici.
tycoon*

Je možné, že toho chladiva je tam "na hraně". Hraniční hodnota by měla být cca 3 bary. Pokud je tlak v systému menší než ty 3 bary, řídicí jednotka klimakonpresor nespustí (což není úplně správně řečeno, jelikož ve skutečnosti ve Fabii běží klimakompresor na minimální výkon i při vypnuté klimatizaci). Ten tlak v systému ale nezávisí jen na množství chladiva, ale i na okolní teplotě a dalších podmínkách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]