Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sahara a klimatizace

Od: lidis odpovědí: 18 změna:

Dobrý den měl bych takou otázku ,jestli je normální ,ze pri zapnuté klimatizace se spustí hned ventilator na plno ,myslím tím sahara.

A jede do doby než klimu opět vypnu,moc se mi to nezdá ,co si o tom myslíte? Jinac je to megane II ,

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je to normální! U klimatizací, kde je řízený výkon chlazení přes elektromagnetickou spojku jede ventilátor hned. Jsou dvě varianty, jedna má ventilátor svůj pro klimatizaci a druhý pro motor. Druhá varianta má jenom jeden ventilátor a ten je jak pro AC, tak i pro motor.

Modernější klimatizace, kde se výkon chlazení ovládá přes proporcionální ventil, tak tam bývá jeden ventilátor pro AC a i motor, je ovládaný elektronicky (mění otáčky) a sepne se až asi při 20% výkonu klimatizace..

mathew
hodnocení

1x

V -20°C to normální není, ale když je už ráno 30°C tak se mi taky zapne hned po nastartování takže to neřeš.

lidis
hodnocení

Od tak teda díky za info,řešit to nebudu *palec*

Při -20°C především není normální zapínat klimatizaci*bzum*

dejv111neprihl

@satam: možná se budete divit, ale normální to být může. Zabraňuje to mlžení skla a mám dojem, že u služební Octavie II se klima automaticky v mrazu spínala. Kdyžtak mě někdo doplňte.

007cz

U většiny koncernu při + 6 stupních klimu nezapnes

Při -20 je suchý vzduch a k mlžení nedojde. To se děje jen při vlhku.

@dejv111: Jak už tady padlo: Netuším, jak by se při -20°C a studeném autě mohlo zamlžit čelní sklo, případně ostatní skla. A po částečném ohřátí motoru už to topení bez problémů zvládne.

Jednoduše - sednete si do auta a nafuníte tam. Zamlženo je hned. V zimě používám klimatizaci naprosto běžně. Pokud už fouká teplý vzduch, tak to samozřejmě zmizí taky, ale klimatizace začne fungovat skoro okamžitě.

dejv111neprihl

Díky Kovisi, že jsi to pánům vysvětlil... :)

007cz

Chladicí zařízení může pracovat jen tehdy, pokud je stisknuto tlačítko AC1» obr. 89 na straně 78 a jsou splněny následující podmínky:›nastartovaný motor;›vnější teplota nad asi +2 °C;›ovladač ventilátoru v poloze 1 až 4.Pokud je zapnuté chlazení, může za určitých podmínek proudit z ofukovacích ot-vorů vzduch o teplotě asi 5 °C. Pokud je dlouhodobě a nerovnoměrně rozloženproudící vzduch z ofukovacích otvorů a pokud je velký rozdíl teplot, např. při vy-stupování z vozidla, může u citlivějších lidí do...

Návod k vozidlu octavia2...jak tu klimu v mrazu pustíš?

dejv111neprihl

Mě se ptej... Já jen vím, že se dala zapnout a kolega ji zapínal a ještě mi to doporučoval... :)

hodnocení

0x
Renault neznám..Ale náš P3008 (a předpokládám i jiná auta) to má tak, že si klimatizace nastavuje intenzitu resp. rychlost ventilátoru automaticky, dle teploty venku a uvnitř vozu. Uživatelsky to potom lze ještě ve 3 stupních doladit resp. omezit.
doplněno 07.08.20 20:01: Omlouvám se za dezinformaci..

sahara je ventilátor u chladiče...

Aha, sorry. Tak ten v autě neslyším..tak nevím jestli běží naplno a hned.

Myslím, že sahara je "komplet"ventilátoru a krytu nebo jen větráku s olemovanými vrtulemy obručí:

google.com/...

lidis
hodnocení

Aha takže je to normální teda,mám jenom jeden ventylator ,který se rozjede naplno když zapnu klimu ,takže si toho nemám všímat.

Kompresor klimatizace stlačuje médium na vysoký tlak přes kondenzátor (to je ten tenký chladič na čumáku auta a za ním je chladič vody motoru). Aby klimatizace fungovala efektivně, tak ten stlačený vzduch musí ochladit. Stlačením se ohřeje a to je nežádoucí, proto je tam ta sahara a při zapnutí klimy musí být teplo ihned odebíráno z kondenzátoru.

Normální stav. Některá auta mají hlučnou saharu už konstrukcí větráku nebo masky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]