Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
u své O II FL jsem si všiml, že poslední dobou při jízdě po nějaké nerovnosti se mi (pokud nedržím volant) volant samovolně hýbá a taková nerovnost jej může vychýlit z trajektorie. Taky jsem si všiml, že jakoby není úplně v rovné poloze, ale je nakloněn trošičku doleva. Avšak když s ním pohnu, tak jakýkoliv malý pohyb hned registruje a mění trajektorii dráhy, není tam žádná prodleva, že bych třeba chvíli otáčel "naprázdno" a až pak začalo auto reagovat. Myslíte, že chyba bude například v geometrii či opotřebovaných tyčkách stabilizátorů, silentbloků, případně čepů a tlumičů? Auto na zvedák jsem ještě zkoušet nedával, tudíž jsem nezkoušel hýbat kolem, zda je v tom nějaká vůle nebo tak.
Děkuji za odpovědi a rady.
Volant se nikdy nesmí točit naprázno a až pak reagovat!
Rozhozená geometrie dokáže i v plném rejdu pomáhat zatáčet koly nebo při brždění strhávat volant. Běžte ji zkontrolovat a zjistěte i rovinost (souosost) obou náprav vůči sobě. Tolerance je do cca 6mm tuším.
No jak říkám, volant reaguje ihned, jen mi prostě přijde, že je jakoby mírně natočen doprava a do zatáček mi přijde takové tužší zatáčení. Takže nevím, jestli to bude jen tou geometrií, nebo to můžou být vymlácené tyčky, čepy, silentbloky a případně tlumiče. Přinejhorším, jestli to není hřeben řízení, jehož oprava je okolo 10 tisíc.
Technická kontrola se nemusí dělat po 2 letech (5 letech nové auto). Lze jet kdykoliv (většinou po objednání). Zpravidla vyjde levněji jak servis. Může jít o naraženou poloosu nebo poškozený kulový čep řízení. Neodvažoval bych se s tím jezdit.
Poloosa to nemůže být ani omylem. Jak můžete psát takové nesmysly? Buď silentbloky ramen ( docela určitě), někdy kulové čepy. Poloosa je rotační součást pohonu a ta nemá s vůlí nic společného. Minimum odbornosti je potřeba, ne blábilit za každou cenu !
jenda2: to jsou takoví ti co dělají v nadnárodní společnosti a jsou nejchytřejší.Pochybuji,že regine a regine2 je každý jiný uživatel.Stačí se podívat např.do rubr. PC na výběr tiskárny.
@petrak - Havarovat, někoho zranit je užitečnější (levnější?) než dát pár 100Kč za odborné posouzení? Což není ani jedná plná nádrž paliva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.