Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sváření oceli v atmosféře argonu a co2

Od: zdenek2® odpovědí: 4 změna:
Zajímá mne, zda se u nás prodává směsný plyn pro svařování s obchodním označením corgon 25 (nebo stejná směs pod jiným názvem?
Jedná se o směs argonu a CO2 v poměru 75/25%.
Dále mne zajímá jaký je rozdíl mezi touto směsí a směsí corgon 18 (argon a CO2 v poměru 82/18%)?
Ten rozdíl mne zajímá v situacích, když chci svařovat jednak tenký automobilový plech (0.8mm) a pak v situacích, kdy svařuji tlustší ocelové profily (jekl apod.)
Je mi jasné, že tenké plechy potřebují argon, protože samotný CO2 nezabrání přenosu tepla a propálení plechu.
Zajímá mne ale jestli je v obou směsích rozdíl, co se svařování tenkých ocelových plechů týče?
V cizině se na automobilové plechy používá nejvíce právě směs 75/25, u nás ale prodávají směs 82/18.
A také mne zajímá jaký je rozdíl v obou směsích, když budu svařovat o něco tlustší materiály než jsou plechy (jekly atp.)?
A ještě mne zajímá jaký je rozdíl při svařování tlustších ocelí než je plech, když srovnáme čisté CO2 a tyto dvě uvedené směsi? Je mi jasné, že argon dává čistější svár, ale zase je svár méně kvalitnější (čistý argon se na ocel nehodí).
Když se podívám na stránky například Linde, tak oni tam píší k oběma směsím vpodstatě stejné věci. Jenom obchodní bla bla bla.
Já potřebuji odborné názory.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ak sa mýlim,tak ma opravte.

To na čom vy uvažujete sa my javí ako nezmysel. Či použijete čistý alebo zmesový ochranný plyn, a v akom pomere,je od druhu materiálu ktorý zvárate a od použitého drôtu.Teplo sa vytvára medzi plechom a drôtom pri dotyku a závisi od ampérov na zváračke ktoré nastavíte pri zvárani a od hrúbky použitého drôtu. Zmesové plyny a vzácne plyny sú drahšie a preto sa používajú len tam kde sú nutné. Ochranný plyn slúži na ochranu tekutého kovu vo zvare pred vzduchom,aby nedochádzalo ku oxidácii. Ak chcete zvárať tenké plechy, dáte si tenký drôt - 0,6-0,8 mm, aj na jakl stačí 0,8 na hrubšie materiály 1- 1,2 mm. Ku priemerom drôtu idú aj podávacie kladky jemu príslušné,ktoré sa menia a ktoré podporuje aj zváračka.A sme pri poslednom technickom zariadení a to zváračke. Ak chcete kvalitné zvary a živiť sa tým,tak zabudnite na hobby zváračky a pozerajte po cenovkách nad 600 €. Posledným článkom ste vy sám ako to všetko zosuladite.

hodnocení

Nesmysl to asi nebude, když je těchto doporučení plný internet. Problém je spíš v tom, že tady se řada věcí dělá jinak než v cizině do té doby než to sem nějaká cizí firma zavede.
Argon je inertní plyn, který vede méně teplo než běžné plyny. Proč se asi dávají argon a helium mezi skla do oken? Kvůli tepelné izolaci.
Ale o tom tady nechci diskutovat.

break
hodnocení

0x

0,8mm svariš s klidem s CO2...

hodnocení

0x

Pritomnost kysliku v ochranem plynu pomaha u oceli hlavne s hloubkou svaru a pri velmi malem mnozstvi kysliku tez pomaha zlepsovat stabilitu oblouku, pri vetsich mnozstvich samozrejme na ukor zvyseneho rozstriku a mensi ochrany svaru pred neinertnim atmosferickym plynem (=kyslikem).

Na tenke plechy a tekostenne jekly se tedy vice hodi smes s vetsim obsahem inertniho plynu (cca 90/10). Vetsi pomer kysliku, respektive CO2, ma smysl hlavne u silnostennych svarencu, kdy jde hlavne o hloubku svaru (cca 80/20).

Zaroven plati, ze pro vysoce legovane nebo vysokouhlikove oceli je mozne pouzit vetsi obsah CO2, zatimco pro nizko uhlikove nizkolegovane oceli je potreba vice inertniho plynu. Jednoduse proto, ze pritomnost kysliku vyvolava korozi a nizkolegovane nizkouhlikove oceli korozi podlehaji mnohem snaze nez oceli s vyssim obsahem legujicich prvku.

Pro nezelezne materialy se pouzivaji ciste inertni plyny, jednoduse z duvodu, ze se jinak material diky pritomnosti kysliku pali.

-

C25 (75/25) je jakysi rozumny univerzali kompromis mezi ucinnosti inertniho argonu a cenou za ochranny plyn, kdy uz je zaroven vhodne zacit uvazovat o soucasnem pouziti plnene elektrody.
Podle mne ne smes, o kterou vylozene stat z duvodu nejakych technickych benefitu krome ceny. Coz samozrejme muze byt dulezity faktor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svařovat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]