Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na Vás takový neobvyklý dotaz, který bude směřovat převážně na starší generaci a generaci narozenou v 60. letech a milovníky aut. Já sám jsem velký milovník aut, ať už se jedná o nové vozy a nebo starší. Chci se zeptat, koupil jste si někdo v 80. letech v Tuzexu Renault 18 - 21 či tehdejší "futuristický" model Fuego? Údajně byl z Renaultů tehdy největší výběr ale Fuego mě zaujalo nejvíc, co jsem ho viděl nedávno jako retro vůz. Pokud ne Renault, pořídil jste si někdo třeba Ford Sierra, Opel Kadett a jiné? Moc mě to zajímá, protože jsem si o tom hodně nastudoval a zajímá mě, jak se měnily valuty za bony atd. tyhle příběhy bych si rád přečetl od někoho v souvislosti s těmi vozy. Pokud tu je nějaký "pamětník" a bude se chtít podělit, budu jen rád.
Tuzexové poukázky bylo možno získat pouze dvojím způsobem:
Legálně - to znamenalo, že pokud někomu ze zahraničí chodily valuty, tak stát mu je měnil automaticky za tuzexové poukázky v poměru 1:1
Nelegálně - nákupem od překupníků v kurzu cca 5.50 Kčs za jeden bon - někteří chtěli i 6 Kčs - kdo měl štěstí tak je koupil i pod 5 Kčs.
A nebo jeden můj známý opravoval něco "paničce" a řekl si za práci a materiál cenu v Kčs a ona mu to dala v bonech, protože Kčs neměla.
Ono totiž na "bonu" bylo napsáno jeden bon má hodnotu 1 Kčs.
Na FB máte skupinu s tuzexovými vozy - facebook.com/... - tam budou povolanější odpovědi, když to tady vidím.
Jinak jsme v roce 1975 kupovali Š 100 v Tuzexu, která stála 8.100,- TKčs. Mám před sebou katalog z roku 1985 s cenami:
Škoda 105 S = 12.000,- TKčs, 105 L = 13.170,- TKčs, 120 L = 14.030,- TKčs, 130 L (Limousine) = 15.875,- TKčs a Škoda RAPID Coupe 130 = 17.545,- TKčs. Další katalog mám z roku 1962 s cenami, např. Škoda Octavia 9.000,- TKčs, Škoda Felicia 10.500,- TKčs + 900,- TKčs za celolaminátovou střechu, Fiat 600D 7.300,- TKčs, Simca Élysée 12.100,-TKčs. U motorek je zajímavá JAWA chrom. (350ccm) = 3.400,- TKčs. Více se mi nechce hledat.
Můj muž byl počátkem 80. let na dlouhodobé montáži v cizině. Vydělal poměrně dost. Výdělek měl u Živnobanky. Vím, že jsme proto měli přístup k bonům. Ale za bony jsme koupili jen nějaké drobnosti. Pořídili jsme si po jeho návratu Škodu 105. Určitě na po padla část jeho zahraničního výdělku, ale auto jsme kupovali za Kčs. Proč jsme kupovali za Kčs a ne za bony v Tuzexu, nevím. Já šetřila haléře, o desetitisících rozhodoval manžel .
Nwn kolik stála později škoda 105,ale na přelomu 70-80 stála Š-110R coupe necelých 20 000tk. Tehdy o tom táta vážně uvažoval,"bony" byly ale nakonec to padlo ...
Milý kare (nevím proč se mi tvůj nick asociuje s v romštině jistou částí mužského těla), nejdřív čti a potom piš. Hodnota aut v Tuzexu udávaná dieslem je v TK - tuzexová koruna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.