Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky mot. olej Fabia 1 1.2 htp

Od: laky odpovědí: 25 změna:
Zdravim, do ruky se mi dostala F1 1.2 47 kW r.v. 2006, s najezdem 230 tisíc + LPG, ktere tam je takřka od novoty. Potreboval bych poradit jaky motorovy olej pouzit. Hledal jsem pouze s normou VW 502.00 a nasel jsem tyto:
Shell Helix HX7 10w40
Shell Helix HX6 10w40 (vhodny pro vozidla starsi 12ti let)
Valvoline SynPower 10w40
10w40 proto, protože v poslednim zaznamu ze servisky (200 tisíc km) je tam tento udaj. Dekuji za radu

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

HX7, ale řídil bych se výrobcem a ne posledním joudou, co do olítaného střepu strčil 10W40, protože ho měl v 200l sudu.

Já leju do HTP tohle

autodily-pema.cz/...

doplněno 22.07.20 06:22:

Zkať interval na 5000 při přechodu a vyměň filtr. Přejít lze. Proč by nešlo. Syntetika akorát bude vyplavovat zbytky.

laky
hodnocení

Mam vzato, ze kdyz uz se prejde z 5w40 na 10w40, tak se nemohu zpatky vratit na 5w40. A myslim ze i ty dalsi 3 vymeny po servisce tam davali 10w40. Informoval jsem se od prodejce. Tak uz bych to tak chtel zanechat. Proto chci vybrat z techto 3 oleju

hodnocení

0x
Já myslím že je fuk jakou 10W40 tam naliješ duležitý je to spíš měnit po 10000km ne dýl spíš dřív
Ja tu mám ty HTP čka 2 a obě jezdej na 10w40 HX6 od schell
laky
hodnocení

Takze ten prostredni. Jak stare a kolik maji najeto ty vozy co vlastnis?
Ja je nevlastnim jen na nich občas neco opravuju jeden je 2008 a druhej myslim 2009
Oba natočeno kolem 150000 km

hodnocení

0x

Bez výčitek svědomí bych tam dal Starline Diamond 5W-40. Plná syntetika na rozdíl od těch polosyntetických Helixů, parametry a specifikace stejné, cena nižší. Používám ho v motoru Renault 1.2 16V, výměna po 20 tis. km, najeto 365 tis. km, skoro vše na LPG a motor je bez problémů.

htp51kw
hodnocení

0x
Roomster 1.2 51kw davam Helix ultra 5w40 najeto 230tkm. Ted jsem to cistil BG a vytekl brutalni sajrajt. Menim po 10tkm. Olej zere tal 4dc na 1tkm.

hodnocení

0x
Dělení na minerální, syntetické, je dokola opakující se mýtus, a už vůbec to nesouvisí s viskozitou...nalijte tam olej který vyhoví specifikaci požadované výrobcem vozu a s viskozitou s ohledem na provozní podmínky vozu. Jak říkal jeden starý profesor ve škole, jakýkoliv nový olej je lepší než žádný nebo starý. Na zázračné vlastnosti a dlouhé intervaly nevěřte.
asd1

Tady je problém, že specifikace požadovaná výrobcem a termíny výměny jsou kurvítko - kat u olejového kanálu = přehřívání oleje = zakarbonování dříků ventilů = podpálení ventilů *ua*

= hlavně u prvních HTP (44 kW) je třeba doporučený olej měnit po 7kkm/ 1 rok a neni od věci používat "závodní" olej s vyšší tepelnou odolností, např. nějakou 5W50

10W40 je zbytečně hustý za studena... Dal bych nějakou 5W40 asi nejvíc sympatixký je HX7 5W40 (litr stojí stovku) a měnil bych ho nejlíp těch 7kkm/ 1 rok a v žádném případě bych nepřejížděl 10kkm/ 1 rok.

Jak už padlo, řešit syntetiku/ minerál je jen mýtus.

Ještě je otázka proč se tam dal 10W40 - hustej olej se obvykle dává pokut motor žere olej, tj. při přechodu na 5W40 to chce sledovat spotřebu oleje... Měnit dřív (po 5kkm) je zbytečné (ale neuškodí)

laky
hodnocení

Ja nebudu zase prechazet na 5w. Chtel jsem poradi mezi tremi oleji.30 tisic to uz jezdi na 10w40, tak to i necham.

Laky, tak hodně lucky, ať ti v mrazu neskočí rozvod. Je tam hydraulický napínák ;).

laky
hodnocení

Vzdyt se tam ten olej dostane. Nebude -50°C

pomaleji než u 5Wčka a nemusí být -10C. Navíc bude soustava po tom sajrajtu 10W zakarbonována. Lidi nemění v intervalech a ti, co nenajedou km nemění 1 ročně. To jen málokdo.

laky
hodnocení

Rozhodl jsem se pro Valvoline - zarucuje tekutost oleje i v zimnim obdobi a optimalni mazani hned po startu.
asd1

To píšou skoro všichi výrobci *smich*. Mmch. tekutost za mrazu a tím rychlé mazání zaručuje hlavně to 5W.. Ta tvoje vybraná 10W je za studena výrazně hustější. Ale lej si tam co chceš, je to tvoje auto. Pak ale nechápu proč se ptáš tady, když máš jasno...

laky
hodnocení

Ptal jsem se i jinde. Kdyz prejdu na 5w tak mi to rozpusti vsechny ty nanosy. Dekuji nechci

Chlapů v hospodě? Jasně že to vyčistí motor. V tom to právě je. Zkrátí se k vůli tomu interval nebo se rovnou šoupne ten BG čistič. Vymění se filtr, olej a je hotovo.

Ale máš jasno. Pravděpodobně i s koupí HTP, takže souhlas s asd1 *smich*

asd1

Ad usazeniny - jestli chceš řešit zakarbonovaný dříky ventilů a následně podpálený ventily, tak to nech dál karbonovat *smich*

To o uvolnění usazenin platilo pro starej olej bez detergentů např. M6A nebo M2T a přechodem na olej s detergentama. Pár lidí nalilo moderní olej do Zetoru nebo Fichtlu a zadřeli to, tak to zůstalo u hospodských keců dodnes...

Asd1, má 230t a LPG. Tam už budou ventily posmrti.

asd1

Nemusí být nutně v háji... A třeba už je po generálce nebo výměně motoru *smich* To v servisce vůbec být nemusí..

Generálka s olejem 10W40 *vtip*

laky
hodnocení

petroleum.cz/...
10w "tuhne"pri -25°C. Nebydlim v horach, tak nemam strach
asd1

Pokud myslíš že ti tu radíme kraviny... tak si tam nalej třeba mazut.

tycoon*
hodnocení

0x

Za mě kterýkoliv z nich. Splňují nejpřísnější normu pro ne-longlifové oleje VW 502.00, OK (výrobce umožňuje dávat do motoru i méně kvalitní oleje s normou VW 501.01, ale to vzhledem k cenám nedává smysl). Viskozita 10W40 je za mě optimální, jelikož HTPéčko je jediný koncernový motor bez chladiče oleje a tyhle oleje by měly být celkově stabilnější při vyšších teplotách. Důležité je zkrátit interval výměny, po 10 tkm z toho už většinou teče hnusný sajrajt.

laky
hodnocení

Ano s tim pocitam, ze interval vymeny bude tak 8 tisic. Dekuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]