Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pro jaký případ platí?

Od: slavo® odpovědí: 12 změna:

Pro jaký případ platí DZ dej přednost na následujícím odkazu?

Pouze v případě kdy řidič chce přejet do průběžného pruhu a pokračovat rovně?

A nebo i pro případ kdy zůstává ve svém pruhu a chce najet na jižní spojku - oni totiž většinou kamioňáci jedoucí v průběžném pruhu a chtějí pokračovat na JS hned zajíždějí do pravého pruhu ještě před žlutým obrazcem a tím pádem přejíždějí plnou čáru.

google.cz/...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
No je to otazka uhlu pohledu. Nevim jak to resi dopravka. Ale pokud tam ty cary jsou, tak se toho drzim a predpokladam, ze tam neprosvisti nejaky magor pres vsechny ty plny a v takovem pripade pri odpoboceni na js tuhle znacku neresim. Pro kamionaka plati zakon od jizdnich pruzich. Pokud budu hysterka, tak u hranice krizovatky pojedu krokem a zaroven se rozhlizet, jestli si to tam nekdo nestramuje pres zebry a plne a mohl bych mu dat prednost. Ale, dela to nekdo?. Jinak u prupletaku je to s tou prednosti takove vselijake a zalezi na konkretni situaci(pri prejizdeni do prubezneho). Podle situace bud pridam a nebo zpomalim, aby auto z prubezneho mohlo plynule sjet. Pokud jede rovne, tak tam asi neni co resit. Stalo se mi uz, ze pri sjizdeni nejaka pani nedokazala pochopit, ze se tam nejak musim dostat a tim, ze bude zrychlovat a bude se drzet vedle me, mi to moc neusnadni. ( Asi cekala ze v prubeznem pokud mozno i zastavim). Ptal jsem Se na tyto situace na skoleni, jednoznacna odpoved na to nebyla.
hodnocení

A kdo odpovídal - školitel?

Takováto otázka by měla být položena policii ideálně komisaři, ale ti většinou na školení nebývají.

Policie a komisař je podstatný rozdíl. Policista je "zaměstnanec" policie, kdežto (zkušební) komisař je zaměstnanec pověřeného obecního úřadu!

Ani policista ani komisař však nejsou oprávněni k výkladů zákona, takže ani oni zřejmě nedokážou přesně odpúovědět. Jinak řečeno, co policista, popř. komisař, to jiný názor. Nakonec to samé, co školitel.

asd1
hodnocení

0x

Přednost dáváš všemu co jede po hlavní, tj. bez ohledu na pruhy. Kamion samozřejmě přejet plnou nesmí, ovšem přednost je nadřazená = při srážce budeš viník (nedal jsi přednost) a to i pokud to bude hrnout odstavným rovnou do připojovacího (i to už se stalo)...

S přihlédnutím k ust. §12, odst.5 z. č. 361/2000Sb. v případě kolize tam velice pravděpodobně bude spoluvina obou účastníků.

hodnocení

0x

DZ P4 (Dej přednost v jízdě) označuje vedlejší pozemní komunikaci. To je její základní význam (viz vyhl. č. 294/2015Sb.).

Pro přejíždění z pruhu do pruhu pochopitelně platí ust. §12, odst.5 z. č. 362/2000Sb. Takže náklaďák při přejíždění z průběžného do odbočovacího (zde průpletového) pruhu nesmí ohrozit ani omezit vozidlo, jedoucí v pruhu, do kterého přejíždí. Ovšem v tomto případě a případech typicky stejných musí řidič vozidla v průpletovém pruhu umožnit vozidlu v průběžném pruhu odbočení vpravo. Zde je tedy význam té DZ P4 v tomto konkrétním případě.

Vlastně jde o úplně stejnou situaci jako v tvém minulém dotazu (i tam je DZ P4!) s tím rozdílem, že v dnešním dotazu vozidla přijíždějící zprava se nesmí zařadit do průběžného pruhu a musí pokračovat opět dále vpravo (viz svislé i vodorovné DZ).

hodnocení

0x

Slavo, už zase?

Tak sem dejte odkaz na mapy, až bude silnice pokryta vrstvou sněhu 2-4 cm. Co uvidíte?

Dej přednost tam je kvůli tomu, že to nařizují předpisy. Vy dáte podle zákona 361/2000, §2.

q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,

Ale to jsme zde přeci řešili snad 10x za letošní rok.

hodnocení

Protože v předchozí otázce stejného typu kde to bylo v Brně tam by byli viníci oba dva a tady asd1 odpověděl,že viníkem ten co přijíždí zprava i když by ten co jede v průběžném pruhu jel v odstavném.

Tak si Vaše odpověď s odpovědí asd1 protiřečí, protože jeden tvrdí že přednost nemá nikdo a druhý tvrdí že ten co jede v průběžném i kdyby jel v odstavém pruhu, tak tomu přestávám rozumět.

Slavo, Vy to tak překrucujete,

Zkuste sdělit, co jsem napsal já a v čem jsem v rozporu s jiným?

Řešíme značku dej přednost, nebo co řešíme?

hodnocení

Já mám na mysli značku dej přednost - v obou případech je na začátku připojovacího pravého pruhu.

To jsem rád, že se stále bavíme o značce dej přednost. Takže si představíme situaci, Vy přijíždíte a dle zákona dáte přednost:

q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,
Když tam není takové vozidlo, jedete normálně dále.

Je Vám ještě něco nejasného?

asd1

Jak píše Honzas - dát přednost, musíš při nájezdu tj. pokud nějakej trotl přisviští odstavným, nedobrzdí a tebe trefí hned na začátku připojováku, tak jsi mu nedal přednost a jsi 100% viník. Pokud už najedeš a jsi dál v pruhu, tak jsi přednost už dal, jedeš po té hlavní a platí jízda v pruzích. Tj. kromě toho nájezdu tě kamion nesmí ohrozit ani kdyby tam nebyla plná (přes plnou přejet nesmí, může až na přerušované) Ale pokud to tam švihne úplně na začátku (odstavným) tak má přednost protože ty z vedlejší najíždíš na hlavní.

Je dobrý na nájezdu koukat doleva jestli tam náhodou ten trotl v odstavným neni. Občas se vyskytne *zed*

Dál v pruzích - kamion je kamion, sice tě nesmí ohrozit ale když to tam zalomí tak mu uhneš, neuhneš leda kdybys jel v tanku *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]