Nejste přihlášen/a.
Zdravim, chtěl bych si u Fabky 1.4 MPI vyměnit chladící kapalinu.
Nevím totiž, kdy se naposledy měnila. Auto je z r.2001 a já ho mám necelé 3 roky.
Expanzka nevypadá moc zanesená, ani voda není moc špinavá od oleje nebo rzi z chladiče, jako u některých extrémních případů. Čidlo chladící kapaliny hlásí nedostatek vody, i přesto, že tam voda je mezi ryskou min. a max. (pomůže po ujetí nějakých pár km znovu nastartovat auto).
Voda ubejvá, asi jsou někde už netěsnosti. Postupně jsem dolejval, za 3 roky už tak 2 litry (ředěná s destilkou samozřejmě).
Chci jen potvrzení, že je správný tenhle postup:
1) Otevřu expanzu a odšroubuju ventil dole u chladiče.
2) Po vylití staré kapaliny, a uzavření výpustného ventilu, začnu nalévat novou kapalinu (koupím už naředěnou do -30st).
3) Po nalití nové kapaliny zavřu víčko expanzky a po nastartování auta pustím topení naplno. Nechám nastartováno až do sepnutí větráku chladiče.
Ptám se takto detailně I proto, že jsem slyšel něco o odvzdušnění chladícího systému..
Je správný tento postup? Dělá se i výplach samotnou destilkou, ale nevím na kolik je to vůbec účinný a moc se mi do toho proto nechce.
Mám v plánu ještě odmontovat expanzku a tu umýt v octové vodě (nebo v sodě?), aby se očistilo čidlo a nehlásilo mi to nesmysl, že není voda.
Kdo už máte s tímto zkušenosti, budu rád za každou připomínku a zkušenost. Díky moc všem.
Odborníci doporučují nelit destilku ale demineralizovanou nedo měkkou vodu.
To jen tak na okraj.Jinak dolít byť za 2 roky 3 litry? to jako fakt?Za pět let od ustálení po cca měsíci provozu nedolévám ani deci!Takže radím nejprve nalézt závadu a odstranit ji pže toto není normální,ještě bych bral po extrémně horkém létě dolít deci vody.Až vypustíte udělejte DŮKLADNÝ proplach chladicí soustvy,nejprve můžete použít něco na čistění nebo roztok sody a zhřát až do sahary,po zchladnutí vypustit a proti proudu cirkulace kapaliny propláchnout zahradní hadicí (vyjmout termostat).Pak soustavu naplnit kapalinou zahřívat (nutno otevřít termostat) a odvzdušnit ( pokud lze-neznám nové motorky ve škůdkách) a je hotovo.(Např P-106 motor HDY má jeden odvzdušňpvací šroub na hadici,druhý na termostatu a případně chladič /dle výrobce/).
Sice souhlasím, že nejde o ideální stav, ale úplně s jistotou bych netvrdila, že to není normální, zvlášť u 1.4 MPI. Pravda, něco asi nebude úplně v pořádku a závada by zasloužila alespoň najít, popřípadě i odstranit, ale 2 litry za 3 roky si s klidem vezme horší motor a ani to pak nemusí nikde téct, pronikat do oleje, ani se jakkoliv projevovat na chodu motoru. To celé tedy za předpokladu, že se ty dva litry neztratí za pár tisíc, ale desítky tisíc kilometrů. Netuším, kolik tazatel najezdí a jestli ty "tak 2 litry" jsou ve skutečnosti 3, 2 nebo 1,5 litru.
Nevím auta co jsem měl ,mezi nima jen jedna š105,pak F125,Ibiza D a pak už jen výrobky PSA jsem nedoléval od výměny po výměnu nic.takže toto beru jako závadu!
Já už do VW a Škody leju pouze jejich G13 fialovorůžovou. Má větší životnost (cca 5 let). Postup je správný, akorát u MPi 8V Fábie 50kw nebo 44kw AZF,AME a jejcih Feldí koncepci musíš vyndat i čidlo teploty na termostatu. Pak nasadit na čidlo gumový kroužek a společně vložit zpět a zajistit plastovou závlačkou z boku.
Termostat systém dokonale neodvzdušní a po pár km můžeš trochu vařit. Proto se to i dle DP dělá. V servisu je odvakuovací plnička, takže tam je to bez sundání. Už k vůli oběhovým čerpadýlkům, tlumičům a klapkám.
Topení naplno nemusíš pouštět. Fabia nemá kohout, ale vzduchové klapky.
Radiátorem proudí voda furt. I ve vedrech. Akorát vzduch foukám mimo něj jinudy, proto se neohřeje a v kabině fouká studený.
Mám AQW motor na Fabii a výmenu som robil už 2x.Naposledy kvôli zveri-zajac.Chladič bol prelomený a konala sa výmena kus za kus.2 litre za 3 roky je o.k. Fábia aspoň tá moja má v zimnom období ľahké úniky na spojoch potrubia chladiaceho okruhu aj kvoli prestavbe na LPG.Je to o rozťažnosti materiálu.Takže za mňa o.k. S týmto by som nerobil nič,pokiaľ nejde o extra dramatické úniky tak len strážiť hladinu.Expanzku som mal od nánosov olejového filmu.Symptóm je nasledovný: Hladina je fyzicky o.k.,len senzor nevidí množstvo.Po ohriatí motora sa mastnoty na čidle odplavia ,rozpustia a senzor už hladinu vidí.U mňa sa tak stalo po približne 5 rokoch alebo 100tis.km.Robí to tesnenie pod hlavou.Je to vlastnosť a nie vada týchto motorov.Zase pripomínam že pokiaľ je to v takto rozumnej miere.Ak sa to deje často problém je naozaj to tesnenie.Expanzku som čistil čističom na brzdy.Zoženiete na akejkoľvek pumpe-je to sprej.Nastriekať do demontovanej expanzky,upchať otvory a "shaking" až dočista.Vyfúkať stlačeným vzduchom.Je to silne prchavé.Miniete na to asi 1 celý sprej,samozrejme nie naraz.Pozor na ruky,je to silné odmasťovadlo.Ja osobne som systém v motore prepláchol zmesou destilky a kryštalickej sódy asi 100gr/5 litrov vody.Takto som jazdil asi 200km.Potom 200 km iba destilka.A až potom G12.Čo sa týka odvzdušnenia tak 3 litre vojdu iba naliatím,potom 1liter vojde pumpovaním hadice u termostatu a dolievaním do expanzky.Pumpovaním hadice vytláčate vzduch zo systému a G12 z expanzky ide do motora.Posledný liter robím tak že po 6km testovacej jazde jemne pootvorím expanzku ale toto treba naozaj s citom nechať odfúknuť aby nevyšla kvapalina.Hadica okolo termostatu potom zmäkne a po vychladnutí treba doliať potrebné množstvo G12.Hlavne ten posledný krok bude treba zopakovať ešte niekoľkokrát a potom už len strážiť hladinu.Snáď som pomohol.Moje auto je rok 2002 a má 325.tis km. Tesnenie pod hlavou (TEMAC) menené pri 120.tis km.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.